Annonce
Østjylland

Regler om hjemmepasning ikke lige for alle: Forældre på orlov fra job kan ikke få tilskud

En folk forældre med tilhørende børn afleverede i slutningen af april 377 underskrifter til borgmester Peter Sørensen (S) og udvalgsformand i børne- og uddannelsesudvalget Lone Ørsted (S) til fordel for at få ændret reglerne for hjemmepasning af egne børn i kommunen. Nu er reglerne ændret, men de er for stramme, mener Ole Dahl Kristensen fra Venstre. Foto: Morten Pape
For at få tilskud til at passe eget barn i Horsens skal man være helt væk fra arbejdsmarkedet og ikke bare på orlov uden løn. Men de regler er for stramme, mener Ole Dahl Kristensen (V).

Horsens: I to måneder har forældre til små børn i Horsens kommune kunnet få 3500 kroner om måneden af kommunen, hvis de vælger at passe deres børn hjemme i stedet for at sende dem i institution. Tilbuddet blev vedtaget af byrådet i maj efter massivt pres fra en forældregruppe og stor opbakning fra blandt andet Venstre, som har to medlemmer i børne- og uddannelsesudvalget.

Dengang hed det, at Horsens kommune lægger sig op ad den måde, Vejle har valgt at lave tilskudsordningen på, men det er faktisk ikke tilfældet, mener udvalgsmedlem Ole Dahl Kristensen (V), som har opdaget en væsentlig forskel i de to modeller.

- Sagen er, at de fleste kommuner tolker dagtilbudsloven på den måde, at man bare ikke må have nogen indkomst for at være berettiget til tilskud til at passe sit eget barn. Men i Horsens tolker man det sådan, at man heller ikke må være ansat et sted med orlov uden løn, siger Ole Dahl Kristensen, som mener, at det giver ringe muligheder for reelt at bruge tilbuddet.

- Det, der oprindelig var vores intention, var at give så mange som muligt et så bredt tilbud som muligt i forhold til at arrangere pasning. Men med den her tolkning afskærer man mange fra at benytte sig af muligheden.

Annonce
Jeg synes, at embedsmænd i Horsens Kommune har lavet et aktivt valg og strammet fortolkningen af loven urimelig meget. Jeg synes faktisk, at det virker meget forkert, at i hvert fald én borger er blevet snydt og frataget en mulighed.

Ole Dahl Kristensen (V)

Borgere bliver snydt

Venstre blev gjort opmærksom på forskellen i fortolkning, da en fortvivlet borger med mulighed for orlov uden løn henvendte sig, fordi hun ikke kunne bruge tilbuddet. Og det, mener Ole Dahl Kristensen, ikke kan være rigtigt.

- Jeg har spurgt i Socialministeriet, og her siger de, at det ikke er intentionen med loven, at man skal opsige sit arbejde for at være berettiget til tilskud. Hvis man er på orlov uden løn, er man altså berettiget til tilskud. I forhold til anciennitet og pension stiller det jo folk i en dårligere situation, hvis de er nødt til at opsige deres arbejde for at få tilskuddet.

Venstre har hele tiden ment, at tilskuddet skulle gælde børn helt indtil skolestart. I den vedtagne aftale gælder tilskuddet børn op til to år og 11 måneder, og ifølge Ole Dahl Kristensen kan den stramme tolkning af reglerne måske skyldes, at nogen slet ikke ønsker tilbuddet brugt.

- Jeg synes, at embedsmænd i Horsens Kommune har lavet et aktivt valg og strammet fortolkningen af loven urimelig meget. Jeg synes faktisk, at det virker meget forkert, at i hvert fald én borger er blevet snydt og frataget en mulighed.

- Jeg bliver nødt til igen at spørge forvaltningen. Vi skal prøve efter, om Horsens kommunes tolkning er den rigtige, eller vi har lavet en stramning, der ikke er nødvendig eller belæg for.

Vil undersøge tolkningen

Lone Ørsted (S), som er formand for børne- og uddannelsesudvalget, hvor tilskudsordningen blev vedtaget, undrer sig også over den stramme fortolkning.

- Personligt tænker jeg, at hvis man tager orlov uden løn i for eksempel et år, så bør man kunne komme i betragtning til tilskuddet. Her vurderer forvaltningen så, at man så ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, men vi er nu ved at undersøge, om der er anlagt en for stram fortolkning på dette, siger hun.

- Hvis der skal ændres på fortolkningen og eventuelt laves et andet serviceniveau, vil jeg tage det op i børne- og uddannelsesudvalget, tilføjer hun og gør opmærksom på, at borgere har klageadgang til Ankestyrelsen over kommunernes afgørelse.

Direktør for uddannelse og arbejdsmarked Tanja Nyborg svarer i en kort, skriftlig kommentar, at man nu vil se på sagen.

- Jeg er bekendt med kritikken af vores tolkning af bekendtgørelsen, og vi er derfor ved at se på sagen i forhold til tolkning af bekendtgørelsen.

Reglerne for tilskud til hjemmepasning

Reglerne i Vejle:

Hvis du ønsker tilskud til pasning af dine egne børn, skal du opfylde disse betingelser:

  • Tilskuddet skal søges for minimum otte uger og maksimum et år.
  • I pasningsperioden må du ikke modtage overførselsindkomst eller have arbejdsindtægt.
  • Du skal have opholdt dig i Danmark, Grønland eller Færøerne mindst syv ud af de seneste otte år.
  • Dit barn må ikke være indmeldt i anden børnepasning, når du får tilskud.
  • Du skal have bestået dansk eksamen i 9. klasse, dansk 2 eller tilsvarende niveau (skal vedlægges som dokumentation ved tilskudsansøgningen).

reglerne i Horsens:

Her skal man opfylde disse betingelser:

  • Du skal søge tilskuddet i mindst otte uger og i højst et år (tilskudsperioden).
  • Dit barn må ikke være indmeldt i anden børnepasning, mens du får tilskud.
  • Du må ikke modtage overførselsindkomst, have en arbejdsindtægt, være på orlov uden løn eller have anden form for tilknytning til arbejdsmarkedet i tilskudsperioden.
  • Du skal have opholdt dig i Danmark i syv ud af de seneste otte år. Ophold i EU og Grønland og Færøerne sidestilles med ophold i Danmark.
  • Du skal have bestået dansk eksamen i 9. klasse, dansk 2 eller tilsvarende niveau (Du skal vedlægge dokumentation, når du søger. Vi kan ikke behandle din ansøgning uden dokumentation.)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce