Annonce
Aarhus

Regnbue-bænk for mangfoldighed udsat for hærværk

Regnbuebænken som den så ud i foråret. Den er nu blevet malet med mørke farver. Bevægelsen 'Den Nordiske Modstandsbevægelse' har taget ansvaret for hærværket, som på deres hjemmeside begrundes med, at ''normale mennesker igen kan benytte bænken uden at blive mindet om unaturlig livsstil og fordærvet adfærd.' Foto: Aarhus Kommune
En farverig bænk ved Ceres Park i Aarhus blev sat op for at tage afstand til homofobiske råb i fodboldkampe. Nu er bænket blevet udsat for hærværk.

Rød, orange, gul, grøn, blå og lilla. Sådan er brædderne på en bænk ved Ceres Park normalt malet, men ikke længere. Bænken er nemlig blevet udsat for hærværk.

Gerningsmænd har i stedet malet bænken i mørke, nærmest olivengrønne farver. Det oplyser Aarhus Kommune til Tv2 Østjylland.

- Her er der åbenbart nogen, der åbenbart ikke er så glade for et farverigt samfund, og sådan er det, siger Kim Gulvad Svendsen, der er chef for Drift og Myndighed i Aarhus Kommune, til Tv2 Østjylland.

Selvom det netop er en bænk, der skal hylde mangfoldighed, som er blevet overmalet, så ser Aarhus Kommune det ikke som særlig hadskriminalitet mod LGBT+-miljøet.

- Vi kan se, vi har en bænk, der er udsat for hærværk. Det er så tilfældigvis en bænk, der hylder mangfoldighed, og sådan er det. Det er ligesom enhver anden bænk, der ville blive overmalet, siger han.

Han oplyser, at Aarhus Kommune vil melde episoden til Østjyllands Politi.

- Som vi altid gør, når vi ser hærværk af den slags, så melder vi det til politiet. Og så får vi det fjernet med vores gode graffitibekæmper, siger Kim Gulvad Svendsen.

Annonce

'Unaturlig livsstil og fordærvet adfærd'

Ud over bænkens nu langt mindre farverige udseende, er der også blevet påsat to klistermærker på bænken, som viser logoet på en nationalsocialistisk bevægelse kaldet Den Nordiske Modstandsbevægelse.

På deres hjemmeside nordfront.dk er der i dag blev udgivet et indlæg, der beskriver, hvordan aktivister fra deres gruppe står bag hærværket.

De beskriver, at årsagen til den ny sortmalede bænk er, så 'normale mennesker igen kan benytte bænken uden at blive mindet om unaturlig livsstil og fordærvet adfærd.'

Tv2 Østjylland har været i kontakt med Østjyllands Politi, der på nuværende tidspunkt hverken kan be- eller afkræfte, hvem der står bag. Aarhus Kommune fortæller, at det nærmest er på daglig basis, de oplever hærværk på deres ejedom rundt om i byen.

- Vi er jo desværre vant til, at noget af vores byinventar bliver udsat for folks farveglæde eller mangel på samme, som i det her tilfælde, siger Drifts- og Myndighedschefen, og tilføjer:

- Det er hverdag i en storby som Aarhus.

Hylder mangfoldighed

Den regnbuefarvede bænk blev sat op foran stadion tilbage i april måned, som en udmelding fra Aarhus Kommune og AGF om, at de tager afstand fra homofobiske tilråb i forbindelse med fodboldkampe. Den udmelding kom efter, at fodboldspilleren Viktor Fischer under en superligakamp mellem FC København og Odense Boldklub tidligere på året blev udsat for homofobiske tilråb

- Med den debat, der florerer lige nu, synes vi, at det var det bedste statement, vi kunne lave som kommune. Vi vil gerne sende et signal om mangfoldighed, og vi vil gerne sende det signal uden at moralisere, sagde kommunikationschef for afdelingen for Teknik og Miljø Sune Bové dengang til Tv2 Østjylland.

Viktor Fischer, der oprindeligt er fra Aarhus, spiller i dag for FC København og i forbindelse med en kamp mod OB, måtte han lægge ryg til homofobiske tilråb og smædesange fra OB-fans.

24-årige Viktor Fischer tog efterfølgende afstand fra de homofobiske tilråb i pressen, hvilket har startet en større debat om homofobi i fodboldens verden.

- Den regnbuefarvede bænk, der er stillet op ved John Stampes Plads, er ikke lavet til lejligheden, oplyste Sune Bové fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Den blev første gang sat op i forbindelse med Aarhus Pride.

AGF bakker op om kommunens initiativ. Alle skal føle sig velkommen i Ceres Park, lyder det.

- Bænken sender et godt signal om, at der både på og udenfor kridtstregerne skal være plads til alle. Vi hylder mangfoldighed, sagde projektleder hos AGF, Bo Jensen, tidligere til Tv2 Østjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce