Annonce
Kultur

Regnen er nådesløs: Fra smuk fest til våd fest

Massive regnskyl satte lørdag telte under vand på campingområdet ved Sølund. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vejguderne er ikke helt med dette års Smukfest, hvor kaskader af regn har udfordret både koncerter, boder og campingpladser.

FESTIVAL: Hver gang man tror, at nu er vejret godt, vender man sig om og ser nye, tunge, sorte skyer på vej ind over Bøgeskoven.

Flere gange fulgt af lyn og torden vælter regnen pludseligt ned i kaskader, der ikke bare skaber nye søer, bække og landskaber, men også skaber problemer i mange afskygninger.

Således er især campingområderne voldsomt udfordret, det siger sig selv. Fra parkeringspladserne forlyder det, at det kan være mere end vanskeligt at få sin bil ud, hvis man vil hjem, men også på selve festivalpladsen er der problemer.

Ved den nye gennemgang til og fra Bøgescene-området, skulle "Danmarks Mest Besværlige Kaffebar" - et kaffehus delt i to på en bakke - have illustreret bøndernes hårde kamp og store udfordringer med at producere og plukke kaffebønner.

Kunderne skulle have bestilt deres kaffe ved den første del af huset øverst på bakken, hvorefter bestillingen blev sendt med hejsesnor til den nederste del, hvor kaffen skulle laves og hentes.

De store vandmasser afholdt dog folk fra at komme på bakken, og Peter Larsen kaffe, som stod for kaffeboden, valgte at lukke den helt.

- Faktisk er det alligevel et godt billede på bøndernes kamp med skybrud, men det er jo ærgerligt, at vi ikke kunne holde den åben, siger Lars Aaen Thøgersen, der er udviklings- og kommunikationschef hos Peter Larsen Kaffe.

Annonce
"Danmarks Mest Besværlige Kaffebar" hedder disse to huse, hvor gæsterne skulle arbejde lidt for sagen og kæmpe sig op ad en bakke i bøgeskoven for at få fat i en kop økologisk og certificeret kaffe fra Columbia, Mexico eller Ethiopien. Baren måtte dog lukke på grund af store regnmængder. - Vi ville gerne sætte fokus på, at kaffe, og ikke mindst den kvalitetskaffe der ofte kommer fra nogle af verdens svært tilgængelige områder, er truet, siger Lars Aaen Thøgersen, der er udviklings- og kommunikationschef hos Peter Larsen Kaffe. Foto: Flemming Krogh

Også rent afviklingsmæssigt skaber regnen problemer.

Fredag blev Laid Back-koncerten stoppet, og lørdag formiddag havde også live-radioudsendelsen Mads og Monopolet vanskeligheder som følge af vandet fra oven.

- Under udsendelsen var der så kraftigt regnvejr på Sherwood-scenen, at vi valgte at stoppe i en periode, og i cirka 45 minutter sad Mads Steffensen og sendte radio bagved, mens vi fik klaret tingene på scenen, så programmet kunne genoptages, sagde festivalformand Poul Martin Bonde på lørdagens pressemøde.

- Så kraftig og voldsom regn, som vi ser her kan både ses og mærkes af vores gæster både ude på pladsen og på campingpladserne. Vores medhjælpere gør som altid en ekstraordinær indsats for at prøve at afhjælpe situationen og hjælpe alle så godt som muligt, lød det.

Vådt samarbejde

Poul Martin Bonde oplyste, at Smukfest arbejder sammen med Skanderborg Kommune og Østjyllands Brandvæsen om at klare alle de udfordringer, der følger med regnen.

- Vi prøver at afhjælpe situationen, så godt vi kan. Genhuse folk, hvis camps er oversvømmet, og lægge skærver, grus og sand ud, hvor det giver mening. Vi holder hele tiden øje med, hvordan situationen udvikler sig, og om der er noget vi kan gøre, forsikrede formanden.

Mellem torsdag og fredag brugte festivalen 470 tons skærver, 180 tons stabilgrus og 180 kubikmeter flis.

- Og mon ikke, vi er ude i tilsvarende mængder her fredag og lørdag, spåede Poul Martin Bonde.

Smukfest er nærmest forbandlet til et vådområde efter flere dages kraftige regnskyl. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce