Annonce
Indland

Regning for velfærd og klima splitter rød blok

De Radikales Morten Østergaard advarer mod "blindt" at sætte skatten op for at betale for mere velfærd.

Det er måske ikke overraskende, men nu er det fastslået.

Partierne i rød blok er dybt uenige om både de udfordringer, som dansk økonomi står over for, og den måde man vil betale regningen for mere velfærd og en stærkere klimaindsats.

På den ene side står De Radikales leder Morten Østergaard. Han mener, at den største udfordring for dansk økonomi er mangel på arbejdskraft. Kommer der ikke flere personer, som danske virksomheder og offentlige institutioner kan ansætte, så er der ikke råd til at indfri rød bloks ambitioner, mener han.

- Det er alvorlige sager. Økonomien er fundamentet for alle de forventninger, vi har skabt. Vi er nødt til at holde fast ved, at uden flere voksne, så bliver der ikke en bedre opvækst til vores børn eller bedre uddannelse.

- Uden folk til at tage arbejde i virksomhederne, så får vi ikke en bedre økonomi. Hvis der ikke er enighed om, hvad de store udfordringer i dansk økonomi er, så er det svært at tage ansvar i fællesskab, siger Morten Østergaard.

Han har stillet det ultimative krav, at en ny regering skal øge beskæftigelsen og det økonomiske råderum. Ellers vil De Radikale i en dronningerunde aktivt blokere for, at Mette Frederiksen kan blive statsminister.

Morten Østergaard er samtidig skeptisk over for flere af de skatte- og afgiftsstigninger som SF og Enhedslisten har foreslået. Blandt andet vil Enhedslisten sætte skatten på aktier, virksomheder og biler op.

- I forhold til de første par ting, så er de kendetegnet ved at være omfattet af aftaler, som både vi og på nogle stræk Socialdemokratiet har indgået, siger Morten Østergaard.

Han lægger dermed op til, at det kan blive meget svært at ændre på skatten på aktier og virksomheder, da det i nogle tilfælde kan være et brud med den særlige forligsskik på Christiansborg. Her skal forligsparterne være enige, før der kan laves ændringer i et forlig. Det vil de blå partier formentlig modsætte sig, da de ikke ønsker skattestigninger.

Når det gælder registreringsafgiften på biler, så De Radikale gerne, at lempelserne var blevet brugt til at sikre flere klimavenlige biler.

- Men lad os nu lige tage de store ting først. Jeg vil ikke skabe usikkerhed om bilbranchen ved at stå og forhandle afgifter med dig, siger Morten Østergaard.

Morten Østergaard advarer de øvrige partier i rød blok mod at tro, at regningen for valgløfterne kan betales med skattestigninger:

- Man kan ikke løse udfordringerne i hverken den private eller den offentlige sektor finansieret med skattestigninger blindt. For det, der mangler, er folk på arbejdsmarkedet, siger Morten Østergaard.

Han antyder, at der er lang vej igen i forhandlingerne, fordi uenighederne er så grundlæggende:

- Man er nødt til først at finde ud af, om vi er enige om, at den største udfordring for dansk økonomi er, at der mangler personer på arbejdsmarkedet, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce