Annonce
Kultur

Regning på en million kroner: 121 år gammel tapet på Aarhus Teater sættes i stand

Den gamle tapetfrise tages ned. Christian Balleby Jensen og Mette Krag Nørgaard i gang med arbejdet oppe under loftet. Foto: Flemming Krogh
Aarhus Teater sætter 50 meter lang tapetfrise i stand for en million kroner.

AARHUS: Det er langt ud over det sædvanlige, at tapet bliver over 100 år gammelt og stadig er i brug. Ikke desto mindre er det tilfældet på Aarhus Teater. Og nu skal det gamle tapet tages ned og have en alvorlig overhaling for at blive sat op igen.

En frise af tapet på en gang på første sal er lige så gammelt som Hack Kampmanns teater selv: 121 år. Der er 50 meter tapet i længden og 60 cm i bredden, så det er et større arbejde for de to konservatorer, som for tiden er i gang med det.


Annonce

Det er en udfordrende og spændende opgave. Tapetet bliver smukkere og farverne klarere, men aldrig som det var fra begyndelsen.

Mette Krag Nørgaard


Og når tapetet er taget ned, kommer det ikke tilbage lige med det samme: Det tager i alt tre uger at tage det ned, et halvt år at behandle det og yderligere 14 dage at sætte det op. Så når de første gæster dukker op 6. maj for at se musicalen "Charlie og Chokoladefabrikken" vil de se en bar mur under loftet på teatrets første sal - der hvor folk samles i pauserne.

Prøve for et år siden

Konservatorerne Mette Krag Nørgaard og Christian Balleby Jensen er i gang med opgaven nu. Den første prøve lavede de for et år siden, hvorefter de gav en vurdering af opgaven. Aarhus Teater skulle derefter ud for at søge penge til arbejdet, der koster omkring en million kroner.

- Vi lægger selv lidt i, men Slots- og Kulturstyrelsen betaler tæt på halvdelen, og den anden halvdel betaler Augustinusfonden og Louis Hansens Fond tilsammen, oplyser Allan Aagaard, teatrets økonomiske direktør.

- Skulle vi selv have betalt det hele, kunne vi have mistet en forestilling, tilføjer Allan Aagaard.

Annonce

Gamle aviser nedenunder

Et bevis på tapetets alder findes under det. For at tage fugt fra den murede væg, det er sat op på, er der nemlig gamle aviser imellem mur og tapet - det trick bruges i øvrigt stadig. Avisen er eksemplarer af Berlingske Tidende med dato, så der er ingen tvivl.

Teatrets arkivar og historiker Marianne Philipsen har været på jagt efter historien.

- På grund af coronaen har jeg ikke kunnet komme i kontakt med folk i England, så jeg har ledt efter oplysninger på nettet, og jeg er 99 procent sikker på, at tapetet er engelsk. Et sted er der trykt "The Daphne Friese" på kanten, forklarer hun, der søger videre, når der er åbninger på museerne i London.

Mette Krag Nørgaard fortæller og viser, hvordan tapetet pakkes til transporten til Kronborg. Foto: Flemming Krogh

Tapetet har motiver af figurer og klokkeblomster. Mest af det er brunt nu, men der har været grønne farver i stil med den farve, der er i den marmorerede væg nedenunder.

- Et sted kan man særligt se det. Der har været et overlap af tapet, så et lille stykke, der har været nedenunder, er ikke blevet skadet af lys og støv, forklarer Christian Balleby Jensen.

Han viser også, hvordan tapetet bliver rullet af sammen med avispapiret. Samtidig med, at det bliver fjernet nænsomt, kommer det på en stor rulle. Derefter bliver avispapiret taget af, og så bliver det pakket.

Annonce

Til Kronborg

- De længste enkeltstykker er 3,60 meter lange, så vi må bøje dem lidt for at få dem pakket og ind i en bil, forklarer Mette Krag Nørgaard.

De to konservatorer har hver deres firma på Kronborg i Helsingør, og der skal de arbejde med det.

- Vi har jævnligt opgaver på museer og andre lignende steder, siger hun, der ligesom makkeren er uddannet på grafisk linje - med papir som speciale - på Konservatorskolen, der ligger på Esplanaden i København. Begge har arbejdet 18-20 år i faget.

At tapetet skulle skiftes, opdagede Bygningstilsynet. Et andet problem er, at muren nedenunder sætter sig og revner. Den skal nu armeres med metal, så den ikke giver sig.

- Og vi har pligt til at holde huset i den bedste stand, siger Allan Aagaard.

- Det er en udfordrende og spændende opgave. Tapetet bliver meget smukkere og farverne klarere, men aldrig som det var fra begyndelsen, siger Mette Krag Nørgaard og tilføjer, at store skjolder vil kunne fjernes næsten helt.

Gamle eksemplarer af Berlingske Tidende har ligget mellem mur og tapet. Datoen på dem beviser tapetets alder. Foto: Flemming Krogh
Christian Balleby Jensen med noget af det materiale, der bruges, når tapetet rulles sammen.  Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce