Annonce
Aarhus

Rejsegilde på Frederiksplads: (Næsten) alle lejligheder revet væk

Som det sig hør og bør bød rejsegildet på brød og pølser. Men også muligheden for at aflægge besøg på 7. etage på Frederiksplads. Og her er udsigten slet ikke dårlig. Foto: Kim Haugaard

149 af 150 boliger i de første blokke på Frederiksplads er solgt. Hvis alt går vel, er der nye boliger at købe om to et halvt år.

ARHUS: Placeringen er central. Udsigten bjergtagende.

Måske er det derfor, at lejlighederne på grunden, hvor DSB's komponentværksted en gang lå, ikke har været den sværeste opgave, Danbolig har været på.

Der er nemlig kun en lejlighed at vælge imellem, hvis man skulle få lyst til at slå sig ned mellem Spanien og Værkmestergade.

De tre første blokkes 150 lejligheder blev udbudt til salg i sommeren 2016. De 149 er solgt, og man skal af med 2,4 millioner kr., hvis man vil købe den, der er tilbage.

- Og vi solgte dem uden fremvisning. Det er jo en byggeplads, og så kan man ikke komme ind, sagde Kasper Bøtcher fra Danbolig Aarhus City, da han sammen med mange andre fredag eftermiddag deltog i rejsegildet på den første etape af Frederiksplads.

Passer den lejlighed, der er tilbage, ikke behov eller pengepung, så må man vente, til det ene af Frederiksplads' to højhuse er bygget færdig.

Her vil det århusianske ejendomsselskab, Brichs, opføre 250 lejligheder og en dagligvarebutik i stueplan.

Venter på lokalplan
Og hvis alt går efter planen, så vil højhuset på 24 etager være færdigbygget om to et halvt år.

Men det er bestemt ikke sikkert, at alt går efter planen, fortæller Philip Foss, medejer og medlem af direktionen i Bricks.

- Vi har endnu ikke undersøgt jordbundsforholdene, og et byggeri i den højde stiller visse krav til jordbunden, forklarer Philip Foss.

Bricks afventer, at Aarhus Kommune laver en ny lokalplan for byggefeltet. I den første er det udlagt til erhverv, og den nye skal ændre anvendelsen til boliger.Philip Foss forventer, at den nye lokalplan vedtages til december.

- Og så kan vi gå i gang i foråret 2018. Hvis altså jordbunden er fast nok, siger Philip Foss.

Frederiksplads bliver udstyret med endnu et højhus. Det opføres af NCC sammen med andet erhvervsbyggeri ud mod Spanien. Med 14 etager bliver det lidt lavere end Bricks-højhuset.

Den første af de tre blokke, der fredag var rejsegilde på, er indflytningsklar 16. oktober. Den sidste bloks beboere flytter ind 26. februar 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce