Annonce
Kultur

Rejste 100.000 på Kickstarter: Nu havner Northside-portrætter i fotobog

Fotograf Emil Monty Freddie har siden 2013 taget sort/hvid-portrætter af gæsterne på Northside Festival. Det var egentlig meningen, at folk skulle tage de printede billeder med hjem. Det glemte mange, så nu samler fotografen dem alle i en stor bog. Foto: Emil Monty Freddie

Efter at have foreviget mere end 4.000 Northside-gæster på 2.000 portrætbilleder har fotografen crowdfundet 100.000 til en bogudgivelse. Al overskud fra "Northtypes" doneres til velgørenhed.

AARHUS: De seneste fem år har fotograf Emil Monty Freddie været fast inventar på Northside Festival. Mens andre har danset og drukket økologiske fadøl, har Emil Monty Freddie for det meste bare kigget gennem søgeren på sit kamera.

Med tiden er det blevet til mere end 2.000 sort/hvid-portrætter af tilfældige festivalgæster. Alle som én skudt på den samme hvide baggrund og foreviget efter projektets dogme. Det vil sige uden brug af Photoshop eller anden redigering. Bare rå portrætter af glade mennesker, der deler samme passion; at gå på festival.

I løbet af de mange festivaler er samtlige 2.062 portrætter blevet printet ud og hængt op ved indgangen. Det var tanken, at gæsterne kunne tage deres billede med hjem, men mange nåede ikke at få billedet ned, inden regnen tog det. Endnu flere glemte alt om at få hentet billedet.

Så nu bliver portrætterne af i alt cirka 4.000 mennesker samlet i en mere end 500 sider tyk mastodont af en fotobog med titlen "NorthTypes". Det er nemlig lykkedes Emil Monty Freddie at rejse 100.000 kroner til udgivelsen gennem crowdfunding-tjenesten Kickstarter.

I første omgang lander bogen i postkassen hos de gavmilde personer, der har doneret og gjort tilblivelsen mulig. Senere rammer bogen, der til en start bliver trykt i 500 eksemplarer, også udvalgte boghandlere i Aarhus.

Portrætterne varierer meget. Ingen er blevet kasseret. Og ingen er efterfølgende blevet redigeret. Foto: Emil Monty Freddie
Fotograf Emil Monty Freddie har siden 2013 taget sort/hvid-portrætter af gæsterne på Northside Festival. Det var egentlig meningen, at folk skulle tage de printede billeder med hjem. Det glemte mange, så nu samler fotografen dem alle i en stor bog. Foto: Emil Monty Freddie
Bogen "Northtypes" samler 2.062 portrætter af mere end 4.000 personer, der alle har stået foran kameraet på Northside Festival i årene 2013-2017. Foto: Emil Monty Freddie

Kulmination og punktum

Men det holdt hårdt. Længe var målet på 100.000 kroner kun et fatamorgana i horisonten.

- Det er en fantastisk og lettere urealistisk fornemmelse, jeg står med, nu hvor målet er nået. Fire dage før deadline manglede vi stadig 45.000 kroner, så det gik rigtig stærkt til sidst. Nu skal vi bare have layoutet og trykt bogen, siger en glad Emil Monty Freddie.

For ham handler det ikke om at få sit eget personlige projekt finansieret. Han skal ikke tjene en rød reje på bogen. Al overskud går nemlig ubeskåret til Ungdommens Røde Kors, der sammen med Northside Festival har arbejdet tæt sammen med fotografen om udgivelsen.

Nej, han er bare glad for ikke at skuffe fællesskabet, som hele tiden har troet på bogen.

- Der er jo tusindvis af mennesker, der har haft en finger med i spillet. Blandt andet ved at stå foran kameraet. Jeg har ikke siddet efterfølgende og vurderet, om det ene eller andet billede var godt nok til at komme med.

- Der kan godt sidde nogle derude, som jeg har fotograferet på Northside, og tænke: Gad vide om jeg er med? Til det kan jeg svare fuldstændig rungende klart: Ja det er du! Samtlige portrætter, der er blevet taget på Northside, kommer med i bogen, understreger Emil Monty Freddie.

Han fortæller samtidig, at det også er planen at smide alle 2062 portrætter på forsiden. Hvordan det rent grafisk skal lykkes, ønsker fotografen ikke at afsløre endnu.

Med udgivelsen af "Northtypes" sætter han samtidig et punktum for Northside-portrætterne. Der kommer simpelthen ikke flere.

- Det er sidste gang, jeg har lavet det på Northside. Gennem de her fem år har jeg lært at forholde mig til mennesker på under et halvt minut. Det har givet mig utrolig meget i mit daglige arbejde som fotograf, men nu er det også tid til at prøve noget andet, siger Emil Monty Freddie.

Han oplyser, at det også er muligt at bestille enkeltbilleder fra bogen. Prisen er 350 kroner, hvis man ønsker en kopi af sit eget portræt. Pengene går - ligesom overskuddet fra salget af bogen - ubeskåret til Ungdommens Røde Kors. Selve bogen kommer til at koste 399 kroner.

Overskuddet fra bogsalget og bestillingerne af enkelte billeder går ubeskåret til ungdommens Røde Kors. Foto: Emil Monty Freddie
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce