Annonce
Aarhus

Rekordmange AU-studerende tager på udlandsophold: Faglige kompetencer og globalt netværk lokker

Jon Hagen Herskind kommer fra Odense, men studerer til dagligt idræt ved Aarhus Universitet. Foto: Axel Schütt
Siden 2010 er antallet af studerende ved Aarhus Universitet, der tager på udlandsophold, mere end fordoblet. Universitetet har haft det som motivation at sende flere afsted. For en idrætstuderende er det faglig viden og nye bekendtskaber, som trækker.

AARHUS: 2005 studerende.

Så mange fra Aarhus Universitet tog på udlandsophold sidste år. Det er en stigning på 112 procent fra 2010. Aarhus Universitet er hermed dét universitet blandt Danmarks fem klassiske universiteter, som har haft den største procentvise-stigning i antallet af studerende, der tager ud i den store verden i led af deres uddannelse.

Et resultat, som universitetet ikke er kommet sovende til. Godt nok er verden blevet mere globalt funderet, men prorektor på Aarhus Universitet, Berit Eika, kan informere om, at universitet har arbejdet ihærdigt på at sende de studerende afsted.

- At være international er en del af vores DNA, og vi har arbejdet på at fremme udlandsophold ved at inspirere og informere de studerende om deres muligheder for at tage på udveksling. Derudover har vi arbejdet på at nedbryde mulige barrierer ved udlandsophold. Det kan for eksempel være, om studiet og fagene passer ind i den studerendes studieplan – eller hvorvidt udvekslingen tidsmæssigt passer. Hvis et semester på udvekslingsuniversitetet for eksempel slutter senere end vores, kan det give problemer, siger Berit Eika til Århus Stiftstidende.

At Aarhus Universitet yder en aktiv indsats for at få de studerende til udlandet understreges ved, at universitetet har omkring 800 samarbejdspartnere rundt om i hele verdenen. En af de studerende, som ikke har været afsted på et udlandsophold endnu, men som rigtig gerne vil afsted, er den 25-årige idrætsstuderende Jon Hagen Herskind. Han tilslutter sig prorektorens udlægning om, at universitet prøver at fremme de studerendes muligheder for et udveksling.

- Aarhus Universitet holder mange oplæg om vores muligheder, og der hænger en del plakater på væggene med informationer om hvor og hvordan, man kan få rådgivning til udlandsophold. Det virker til, at Aarhus Universitet rigtig gerne vil give os studerende muligheden for at komme til udlandet. Min følelse er, at det også er velanset at tage af sted, siger Jon Hagen Herskind.

Annonce

De faglige kompetencer og metoder, jeg kan tilegne mig ved et udlandsophold, vægtes allerhøjest, for de kan nemlig også være et springbræt til netværksdelen. Derudover vil et udlandsophold måske også give en bonus i form af oplevelser for livet og sociale relationer med studerende på andre universiteter, men det er slet ikke udslagsgivende for mit valg.

- Jon Hagen Herskind

Helstøbte studerende

Men hvad gavner det de studerende at komme væk fra andedammen for en stund? Berit Eika er overbevist om, at de studerende får nyttige redskaber med i værkstøjekassen ved at komme væk fra de trygge rammer herhjemme i lille Danmark.

- De studerende får nye perspektiver, en større kulturforståelse, et mere globalt mindset, en anden faglighed, og så får de skabt internationale relationer. Med andre ord bliver de helstøbte studerende, siger hun.

Og lige præcis helstøbte studerende er i høj kurs. Hvert år uddeler Aarhus Universitet Dronning Margrethe II's rejselegat til fire helstøbte studerende, så de har mulighed for at indfri deres drømme om et udlandsophold. Udvælgelsen af de fire studenter sker på baggrund af blandt andet faglighed, engagement, andel af frivilligt arbejde og ageren som rollemodel for medstuderende.

Lære fra de bedste

De fire modtagere af årets legat blev offentliggjort i slutningen af august, og her var Jon Hagen Herskend faktisk blandt de udvalgte,og han har allerede planer for de 25.000 kr., som legatet indeholder. Han ønsker nemlig at investere i sin egen fremtid.

- Rejselegatet skal gå til, at jeg rejser til udlandet for at tilegne mig nye, videnskabelige metoder og opbygge et globalt netværk. Jeg vil gerne fremme min uddannelse og karrieremuligheder, samtidig med at jeg får ny viden til mit forskningsprojekt, siger han.

Jon Hagen Herskind er på en delt 4-4 kandidat og ph.d.-ordning, hvilket betyder, at han tilbringer et år på kandidaten og tre år på ph.d.'en. Normalt er det to år på hver. Denne model giver ham ekstra tid til at forske i, og lige pt. er han i gang med et stort, anderkendt forskningsprojekt. Han leder efter forskellige faktorer, der kan påvirke eller nedsætte muskelfunktionen. Jon Hagen Herskind eksperimenterer først med forsøgsrotter i laboratoriet, for på længere sigt at se om disse fund kan overføres til menneskekroppen.

I jagten på at suge nyttig viden til forskningsprojekt, vil han gerne på et udlandsophold af en måneds tid for at lære af de allerbedste - og det skal helst ske i England.

- På The Marine Biological Association i Plymouth har de et enestående center, hvor de blandt andet arbejder med nervefibre fra blæksprutter. Centret arbejder med de samme elektrofysiske metoder, som jeg gør til dagligt, og det vil være lærerigt for mig at komme derover. Alternativt er der Université Jean Monnet i St. Etienne i Frankrig, siger han.

Dronning Margrethe II's rejselegat

  • Indstiftet i 2010 som en gave fra Dronning Margrethe II i anledning af hendes 70 års fødselsdag.
  • De første to år blev der uddelt legater til studernede ved statskundskab og arkæologi - fag Hendes Majestæt selv læste på Aarhus Universitet i 1961-1962.
  • I forbindelse med hendes 40 års regentjubilæum i 2012 blev det udvidet til fire legater pr. år.
  • Ét til en studerende på hver af de fire fakulteter - Arts, Health, Science and Technology og Aarhus BSS.
  • På Aarhus BSS og Arts går legatet stadig til studerende ved statskundskab og arkæologi.
  • Legatet lyder på 25.000 kr., og pengene skal hjælpe de studerende med at finansiere et udlandsophold i forbindelse med studierne på Aarhus Universitet.

Kilde: Aarhus Universitet

Canadisk netværk, tak

Foruden faglige kompetencer fra England eller Frankrig, vil Jon Hagen Herskind også gerne bruge et udlandsophold til at skabe et globalt netværk, som kan fremme hans videre karriere. Indenfor hans emnefelt arbejder højtprofilerede folk på York Univerity i Toronto, og dér vil Jon Hagen Herskind meget gerne hen.

- Det ligger nogle år ude i fremtiden, men jeg vil gerne på et længere udlandsophold til Canada, da der sidder nogle spændende forskningsgrupper, som er værd at besøge og lære at kende. Efter en ph.d. er det muligt at læse en post.doc i udlandet, og her er det nemmere at komme ind, hvis du allerede har et veletableret netværk. Derudover er det godt med international erfaring på CV'et, hvis man gerne vil have et job på universitetet i fremtiden, siger han.

Selvom Jon Hagen Herskind gerne tilegne sig både faglige færdigheder og et større netværk, så er han ikke et sekund i tvivl om, hvad der vægtes højest. For som han ser det, kan den ene ting automatisk udløse det andet, og måske kommer der også en ekstra bonus oven i hatten.

- De faglige kompetencer og metoder, jeg kan tilegne mig ved et udlandsophold, vægtes allerhøjest, for de kan nemlig også være et springbræt til netværksdelen. Derudover vil et udlandsophold måske også give en bonus i form af oplevelser for livet og sociale relationer med studerende på andre universiteter, men det er slet ikke udslagsgivende for mit valg, siger han.

Jon Hagen Herskind benytter forsøgsrotter i sin forskning. Her er det en rottes lægmuskel, der er lagt i væske bestående af vand, sukker og salte. Forsøgsrotterne bliver opdrættet i Frankrig, og om ugen bruger de mellem 2-14 rotter. Foto: Axel Schütt
Antallet af studerende er opgjort, som studerende, der har gennemført et praktik-, udvekslings- eller selvarrangeret studieophold i perioden fra den 1. september i året før til den 31.august i det pågældende år. Grafik: Nicolai Foldgast
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce