Annonce
Erhverv

Rekordmange hænder indgår i arbejdsstyrken

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Et stigende antal hænder på arbejdsmarkedet følges ad med en voksende beskæftigelse.

Mængden af hænder i det, der hedder arbejdsstyrken, har aldrig været større i Danmark. Det viser tal fra årets første tre måneder.

I Danmarks Statistiks undersøgelse af arbejdskraft i Danmark kan man læse, at der er 35.000 personer flere i arbejdsstyrken - altså antallet af personer, der søger eller har et job - end i samme periode sidste år.

En stor del af de 35.000 udgøres af personer, der har fundet et arbejde. Der er tale om 26.000 flere i beskæftigelse.

Tallene bygger på Danmarks Statistiks undersøgelse blandt 7000-8000 personer i alderen 15 til 74 år.

Derudover er der 9000 flere ledige. I den her undersøgelse opgøres det, der kaldes AKU-ledige.

Her tæller man med som ledig og en del af arbejdsstyrken, hvis man svarer ja til, at man er ubeskæftiget, aktivt har søgt arbejde inden for fire uger, og at man kan tiltræde et job inden for to uger.

Det betyder, at den også medtager personer, der ikke får en ledighedsydelse - eksempelvis studerende - men som søger et job.

Flere erhvervsorganisationer har ytret bekymring om, at der i Danmark så småt er ved at opstå mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Dansk Industri medgiver, at Danmarks Statistiks tal viser, at der er flere hænder at vælge mellem end nogensinde før.

Men underdirektør Steen Nielsen fastholder i en analyse, at der stadig er risiko for, at virksomhederne kommer til at mangle de rigtige hænder.

- Der har aldrig været flere i arbejdsstyrken i Danmark. Det er rigtig positivt, fordi det skaber grundlaget for vores samfunds vækst og velstand, siger han.

- På trods af stigningen i arbejdsstyrken har virksomhederne brug for flere medarbejdere.

- Næsten fire ud af ti virksomheder kan ikke finde de medarbejdere, de skal bruge, og det betyder, at flere må takke nej til kunder, der ønsker at placere en ordre.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Aarhus Fremad ligger stadig nummer et

Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

Annonce