Annonce
Livsstil

Rekordnytår: Århusianerne går takeaway-amok

Jacob Clausen har travlt med at anrette de friskfangede lækkerier i butikken. Foto: Flemming Krogh

Århusianerne dyrker hinandens samvær nytårsaften i stedet for at svinge grydeskeerne. Maden køber de som takeaway hos slagtere, restauranter og fiskehandlere, der har rekordtravlt.

Annonce

AARHUS: Ved du ikke, hvordan du skal tilberede den perfekte nytårstorsk? Og gider du heller ikke bruge tid på det, fordi du hellere vil være sammen med familie og venner, inden nytårskrudtet skal fyres af? Så er du måske - ligesom mange andre århusianere - hoppet med på takeaway-bølgen.

Flere og flere århusianere køber nemlig nytårsmenuen udefra, og hos restauranter, fiskehandlere og slagtere bliver der løbet stærkt i dagene op til nytårsaften, hvor tre-, fire- eller fem-retters-menuer forberedes. Det viser en rundringning, Århus Stiftstidende har lavet.

Hos Slagter-Riget i M. P. Bruuns Gade bliver 700 nytårsmenuer langet over disken, mens Lasse Koch - én af brødrene bag Brødrene Koch - oplyser, at de har solgt på den gode side af 2.000 nytårsmenuer. Også på havnen hos P. Clausens Fiskehandel sælger de flere færdige anretninger end tidligere år.

Og århusianerne har været tidligt ude med planlægningen af nytårsaften. Mange nytårsmenuer er allerede for længst udsolgt.

Antal nytårsmenuer

Slagter-Riget: 700

Højbjerg Slagteren: 270

Brødrene Koch: 2.000

Miró Vin: 200

Salling Bar & Bistro: 600

Jakob Clausen, der er daglig leder af P. Clausens Fiskehus, har aldrig tidligere solgt så mange færdige anretninger til nytårsbordet. En platte koster 125 kroner og består blandt andet af forskellige fisk, røgvarer og rejer. Foto: Flemming Krogh

Slagter-Riget

Hos Slagter-Riget i M. P. Bruuns Gade har indehaver Mark Purkær aldrig tidligere oplevet en så stor interesse for forretningens nytårsmenu, der for længst er udsolgt. 700 nytårsmenuer med fire retter og tilhørende video til tilberedningen derhjemme er solgt.

Hos Slagter-Rigets kollega på Kridthøj Torv, Højbjerg Slagteren, ryger der nytårsaftensdag 270 tilsvarerende menuer over disken, når folk ved middagstid henter deres knald af en middag.

- Det er helt vildt. Salget af nytårsmenuer har udviklet sig i en retning de seneste år og topper lige nu. Det er tydeligt, at folk gerne vil være sammen og værne om hyggen og fællesskabet nytårsaften i stedet for at stå i køkkenent. Personligt har jeg det omvendt, og hygger mig i køkkenet, selv om jeg så når at få en lille én på ret hurtigt, griner Mark Purkær fra Slagter-Riget.

- Det sjove er, at det er folk i alle aldre, som vælger at købe en færdig nytårsmenu i stedet for at stå for maden selv. Det er ældre, det er børnefamilier, det er midaldrende. Min teori er, at man vil nyde hinanden i stedet for at bruge masser af tid i køkkenet. Vi sætter også en ære i, at enlige kan købe menuen. Vi har altså ikke et minimum på for eksempel fire menuer, siger Mark Purkær.

Hos Slagter-Riget og Højbjerg Slagteren står en nytårsmenu i 329 kroner per person: Appetizer med slagtertapas er indledningen, så følger forretten, der er en lakserilette med sprøde salater. Hovedretten er enten rosastegt oksemørbrad eller estouffade af oksetykkam, mens finalen er en dessert bestående af chokoladebarre med tre forskellige choko-"æg" på mandelbund.

Lasse (tv) og Michael Koch i et kort, stille øjeblik inden det rigtigt gåt løs med at udlevere 2050 take-away-menuer til nytårsaften. Til næste år satser de driftige brødre på at øge antallet til 2.500 Foto: Flemming Krogh

P. Clausens Fiskehandel

Hos landets ældste fiskeforretning, P. Clausens Fiskehandel på Fiskerivej på Aarhus Havn, er det stadig nytårstorsken, kæmpe krabbekløer, pighvarrer og kammuslinger, der er i højsædet hos de mange kunder. Og den daglige leder, Jakob Clausen, har aldrig tidligere solgt så mange færdige anretninger til nytårsbordet, som det bliver tilfældet lørdag. En platte fra Clausen koster 125 kroner og består blandt andet af forskellige fisk, røgvarer og rejer.

- Det er tydeligt, at en færdig anretning gør den ellers lidt travle nytårsdag nemmere for mange folk. Derfor foretrækker de den færdige anretning, som vi har rigget til. Ellers er der fortsat tradition for nytårstorsken, som folk selv tilbereder. Men mange unge kaster sig over andre delikatesser som netop pighvar, kammuslinger og krabbekløer, siger Jakob Clausen.

Det er helt vildt. Salget af nytårsmenuer har udviklet sig i en retning de seneste år og topper lige nu. Det er tydeligt, at folk gerne vil være sammen og værne om hyggen og fællesskabet nytårsaften i stedet for at stå i køkkenent.

Mark Purkær - Slagter-Riget.
Stormen der ramte landet for få dage siden betød, at nogle fiskebåde med friske torsk ikke kunne komme i havn. Heldigvis havde Brødrene Koch bestilt omkring 500 kilo frisk torsk for længst. Foto: Flemming Krogh

Brødrene Koch

Hos Brødrene Koch, der blandt andre står bag Det glade vanvid og Frøken Koch, skal nytårsmenuerne hentes nytårsaftensdag mellem klokken 8 og 12. Og det er intet mindre end 2.000 nytårsmenuer, der skal afhentes.

- Vi satte et mål om at sælge 2.000 nytårsmenuer, for det passer vores virksomhed rent logistisk og opbevaringsmæssigt, og så kan vi også opretholde kvaliteten. De blev udsolgt allerede 16. december, fortæller Lasse Koch.

Brødrene begyndte allerede med nytårsmenuerne for 15 år siden som nogle af de første, og siden er nytårsmenuerne blevet flere og flere, efterhånden som brødrene har fået mere plads.

I 2014 havde de et limit på 1.000 nytårsmenuer, som hurtigt blev solgt, og flere blev efterspurgt. I år er antallet steget til 2.000.

- Vi ser i højere grad, at folk hellere vil være sammen med venner og familie, frem for at stå i køkkenet. Og så skal det være god kvalitet, og det sørger vi for, fortæller Lasse Koch.

Hos Brødrene Koch kan århusianerne lørdag hente den fem-retters-menu inklusiv foto, beskrivelse og fremgangsmåde, så også uerfarne kokke kan være med nytårsaften. Kuvertprisen er 500 kroner.

Der skal laves mange liter gulerodspuré til de mange kuverter. Det ansvar har kokkeelev Jakob Lyngsø (bagerst) og souschef Lukasz Drobnik. Foto: Flemming Krogh

Miró Vin

Miró Vin åbnede i oktober som vinhandel, efter ejeren Toni Leichtle i juli besluttede at lukke Restaurant Miró. Men nu nærmer nytåret sig, og derfor har Toni Leichtle besluttet at gå i køkkenet og kreere nytårsmenuer.

- Vi havde besluttet af lave 200 menuer, og de var udsolgt i løbet af små to uger. Vi har ikke annonceret det andre steder end på Facebook, men de er blevet revet væk, siger Martin Vesterdorf, der var køkkenchef hos Restaurant Miró.

- Vi kan tydeligt mærke en tendens til, at flere og flere vælger at købe menuen til nytårsaften ude, for den aften vil de fleste gerne have tid til at hygge med venner og familie i stedet for at stå i køkkenet, siger han.

Martin Vesterdorf og Toni Leichtle har sammensat en fire-retters-menu til nytårsaften til 425 kroner. Til forret serverer de kammuslinger, og også nytårstorsken har sneget sig ind på menuen. Desuden kan århusianerne, der henter mad fra Miró Vin, se frem til kalvefilet med saltbagt selleri, kartoffelkompot og kraftig glece. Det hele sluttes af med chokoladekage med solbærfromage.

Norske Morten Hansteeen er køkkenchefen. Det er ham som skærer frisk tors til forretterne og skal have fuld kontrol med størrelserne, så man ikke risikerer at løbe tør for fisk inden de 2050 portioner er færdige. Foto: Flemming Krogh

Salling Bar & Bistro

Hos Salling Bar & Bitro er nytårsmenuen blevet så stort et hit, at kunderne gerne kommer langvejs fra.

- Vi har kunder, der kommer fra Herning, Aalborg og Randers. Så kører de til Aarhus blot for at hente maden og køre tilbage igen, men de siger alle, at de ikke kan finde et alternativ lokalt, som er ligeså godt som det, de får hos os, siger køkkenchef i Sallings Bar & Bistro, Anders Brøgger.

På grund af nye køkkenforhold efter åbningen af Bar & Bistro har Salling været nødt til at sætte en øvre grænse for antallet af kuverter.

- Af praktiske årsager kan vi kun tilbyde 600 kuverter til nytårsaften, men vi plejer at sælge omkring 1.000, og det kunne vi også nemt have gjort i år, siger Anders Brøgger.

Sallings nytårsmenu består af en fem-retters menu med tigerrejer til forret og så en jordskokkesuppe. Til hovedret er oksetournedos, derefter følger en osteanretning og sidst en desset med gateau marcel-kage.

Derudover kan man tilkøbe en appetizer til dronningens nytårstale, kransekage til midnat og natmad inden festen lukker.

Dem der har bestilt vinmenu, får udleveret en papirspose af Emma Katrine Hansen, som til dagligt er tjener i restaurenten. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce