Annonce
Aarhus

Rektor på Arkitektskolen: Riv Navitas ned - den er en fejltagelse

Riv Navitas ned. Sådan lyder et kontroversielt forslag fra rektoren på Arkitektskolen Aarhus. Foto: Axel Schütt

Navitas er en stor fejltagelse, og det er bedst, hvis den forsvinder helt. Sådan lyder det fra rektor på Arkitektskolen Aarhus, Torben Nielsen.

AARHUS: - Dur ikke, væk!

Det var den besked, kongedatteren i H. C. Andersen berømte eventyr Klods-Hans havde til hovedpersonens brødre.

Og det er den samme besked, som rektor for Arkitektskolen Aarhus, Torben Nielsen, har til byggeriet Navitas på havnen. Bygningen dur ikke. Den skal væk. Helt bogstaveligt.

I et debatindlæg på politikenbyrum.dk kalder Torben Nielsen den 38.000 kvadratmeter store bygning for både en arkitektonisk og en funktionsmæssig fejltagelse.

Rektoren forslår desuden, at fonde, virksomheder eller Aarhus' borgere skal købe Navitas for at rive den stjerneformede bygning, der blev indviet så sent som i 2014, ned.

Annonce

Når de studerende, der ventes at forlade Navitas over en årrække for i stedet at rykke ind i Universitetsbyen, er flyttet ud, forudser han, at Navitas kommer til at stå tilbage som 'et trist vidnesbyrd om, hvorfor det var en rigtig dårlig idé at placere en uddannelsesinstitution på en af de vigtigste placeringer på havnen.

- Skulle man ikke for én gangs skyld erkende, at man lavede en fejl og gøre noget ved det, spørger Torben Nielsen i sit debatindlæg.

Erstatningen kunne for eksempel være en bypark, foreslår rektoren. Eller også kunne investorer købe bygningen, rive den ned og i stedet give Aarhus 'en perle på linje med Dokk1', som Torben Nielsen formulerer det.

Du kan læse hele debatindlægget her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Første dansker undersøges for coronavirus i Aarhus: Patienten har det godt, siger overlæge

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce