Annonce
Østjylland

Reno Djurs hæver prisen: Nu skal der spares op til mere sortering

I andre kommuner rundt om i Danmark er man allerede nået langt med at sortere mere end bare pap og papir fra den enkelte husstands affald. Nu følger Reno Djurs trop og tager det første skridt mod en fremtid, hvor borgerne på Djursland også skal lære at sortere metal, plast og organisk affald. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen/Ritzau Scanpix

Det ser ud til at blive dyrere for indbyggerne på Djursland at få hentet affald i 2019. Norddjurs og Syddjurs Kommune vil nemlig tillade Reno Djurs at opkræve et investeringsbidrag fra knap 38.000 husstande som optakt til en ny affaldsordning.

Norddjurs: I dag betaler hver helårshusstand i Norddjurs og Syddjurs Kommuner som minimum 1780 kroner om året for at få hentet deres husholdningsaffald. For de penge får husstanden blandt andet ret til at benytte genbrugsstationerne på Djursland samt en 140 liters beholder, som bliver tømt én gang hver 14. dag.

Men efter nytår planlægger Norddjurs og Syddjurs Kommunes fællesejede affaldsselskab, Reno Djurs, at lade prisen for alle husstande - uanset hvilken affaldsordning man har - stige med 125 kroner. For de husstande, der betaler mindst, betyder det, at de fremover vil skulle betale 1905 kroner om året.

Årsagen er ifølge bestyrelsesformand i Reno Djurs og byrådsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Syddjurs Kommune, Kim Lykke Jensen, at der skal spares op til nye investeringer forud for en ny affaldsplan, som skal vedtages med virkning fra 2022.

- Vi forventer, at det kommende affaldssystem vil medføre øget affaldssortering ved den enkelte husstand. For at gøre klar til det, har vi anmodet om at få lov til at opkræve et investeringsbidrag på 100 kroner plus moms pr. husstand fra og med 2019, siger Kim Lykke Jensen.

Annonce
Tillæget til affaldsplan 2014-2024 for Norddjurs og Syddjurs Kommuner, som skal gøre det muligt for Reno Djurs at opkræve et årligt investeringsbidrag blandt kommunens borgere, er i øjeblikket i offentlig høring. Høringen afsluttes 11. januar 2019. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Regler udefra presser

Det er endnu ikke besluttet, hvor omfangsrigt det fremtidige affaldssorteringskrav på Djursland skal være.

Den del af planlægningen vil ifølge Reno Djurs først blive klargjort på et senere tidspunkt i en proces, hvor borgerne i de to berørte kommuner også vil blive hørt. Men Kim Lykke Jensen forudser, at den som minimum kommer til at indebære sortering af organisk affald og plastic.

- Vi står allerede nu over for, at der kommer krav udefra. Der er kommet et EU-direktiv, som stiller krav om sortering af organisk affald fra og med 2023. Hertil kommer, at det plastudspil, som regeringen har fremlagt her i december, giver antydning af, at der snart vil blive stillet krav om indsamling af plast over hele landet. De ting er vi nødt til at forberede os på, siger bestyrelsesformanden.

Kan opspare 3,8 mio. kr.

Ud af ekstraindtægten på 125 kroner pr. helårshusstand pr. år skal Reno Djurs betale de 25 kroner videre i moms. Men derudover er det planen, at de sidste 100 kroner vil blive anset for at være et investeringsbidrag frem mod det tidspunkt, hvor den kommende renovationsordning med øget sortering sættes i drift.

Med knap 38.000 husstande på Djursland betyder det, at der vil blive opsparet cirka 3,8 millioner kroner om året. Det nye affaldssystem og indkøb af de dertilhørende nye affaldsspande forventes ifølge Reno Djurs at komme til at koste i omegnen af 19 millioner kroner.

Hvorfor hæve priserne allerede nu, hvis lovgivningen ikke engang er vedtaget?

- Det ville ikke være særlig sjovt at stå i 2023 og få et påbud om, at vi skal sætte gang i øget affaldssortering. Gjorde vi det, ville vi komme til at påføre borgerne en meget voldsom gebyrstigning på det tidspunkt. Vi synes, det giver bedre mening på den her måde, siger Kim Lykke Jensen.

Han påpeger desuden, at hvis det skulle vise sig, at Reno Djurs alligevel ikke kommer til at sortere mere affald i de kommende år, så vil pengene fra investeringsbidraget blive ført tilbage til borgerne i kraft af gebyrnedsættelser.

Det er politikerne i Norddjurs og Syddjurs Kommune, der i sidste ende beslutter om, Reno Djurs må begynde at indkræve det ønskede investeringsbidrag. Lige nu er forslaget sendt i offentlig høring indtil 11 januar, og derefter er forventningen, at tingene bliver, som affaldsselskabet ønsker det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce