x
Annonce
Østjylland

Renosyd er i spidsen med engagement i FNs Verdensmål

Byrådene i Skanderborg og Odder kommuner har vedtaget andlingsplaner for arbejdet med FN’s verdensmål, og i 2018 har de omsat ønsket om ”bæredygtig udvikling” til en politik for Renosyd. Foto: Renosyd
Skrald er ikke bare skidt. Affaldsselskabet Renosyd fremhæves af brancheorganisationen Dansk Affaldsforening for sin tilgang til miljø, bæredygtighed og socialt engagement.

Odder: Efter at have ændret på sin tilgang til affald, så FNs Verdenmål nu spiller en hovedrolle, er Renosyd blevet nomineret til Dansk Affaldsforenings Verdensmålspris.

- Verdensmålene handler om at løse de store udfordringer i verden med fattigdom og klimaforandringer. Og så handler det i høj grad om den kæmpe indsats, gode borgere yder for at passe på verden – bare i det helt nære, siger Annemette Fuglsang, direktør i Renosyd, affaldsselskab for Skanderborg og Odder Kommuner, i en pressemeddelelse.

Én af Renosyds kerneopgaver ligger i at bidrage til social værdiskabelse. Næstformand i Renosyd Hans Hammann er særligt stolt af det arbejde, man lykkes med i sin genbrugsbutik Værdicentralen, som har skabt lokale arbejdspladser. - Mennesker kommer til Renosyd nogle gange med en barsk baggrund. De får en ny chance i Værdicentralen, og det rummelige arbejdsmiljø resulterer i glade og arbejdsparate borgere, der gør en forskel for mere genbrug, siger Hans Hammann.

Annonce
Renosyds udstilling ”Her er dit affald”, som visualiserer hvor meget affald hver enkelt borger producerer om året i gennemsnit. Her udstillet på Fælleden i Skanderborg. Foto: Renosyd

Nemmere og ikke dyrere

Renosyd vægter pris og service for at motivere borgerne til at tage mere ansvar for deres eget affald. Således er prisen for kunderne ikke steget de sidste knap 10 år, og genanvendelsesprocenten stiger år for år. Det er også blevet nemmere at aflevere skrald.

- Kunderne har for eksempel efterspurgt mere åbent på vores genbrugspladser, så i 2018 øgede vi antal timer åbent på pladserne med 35 procent, og resultatet er positivt. I påsken havde vi knap 14.000 besøgende på vores fem pladser, fortæller Finn Sander Jensen, bestyrelsesformand i Renosyd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frederiksen overvejer at genåbne Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Live: Mette Frederiksen overvejer at genåbne Danmark efter påske: - Meget hviler stadig på danskernes skuldre

Aarhus

Genbrugsstationerne åbner: Forvent kø og forbered dig godt hjemmefra

Annonce