Annonce
Debat

Rent drikkevand kan sikres med en jordfond: Politikerne handler alt for langsomt

"Første skridt er enkelt: Nemlig her og nu at danne en jordfond, så der i samarbejde med lodsejere, organisationer, vandværker og andre interesserede kan igangsættes en hurtigere omstilling, så vores drikkevand beskyttes", skriver Aase Lassen Schmidt. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: Vi i "Rent Drikkevand, Beder Malling" håber, at rent drikkevand bliver et vigtigt emne i den kommunale valgkamp i Aarhus Kommune. Vi har tillid til embedsværket, som har fortalt politikerne, hvad der skal til at beskytte de sårbare områder med drikkevand i kommunen. Men vi synes, det går alt for langsomt.

Vi tror, at borgerne forventer, at dette emne har høj prioritet. Men det kommer jo ikke af sig selv. Hvorfor koordinerer kommunen f.eks. ikke, at der på sigt etableres en grøn ring om Aarhus?

Første skridt er enkelt: Nemlig her og nu at danne en jordfond, så der i samarbejde med lodsejere, organisationer, vandværker og andre interesserede kan igangsættes en hurtigere omstilling, så vores drikkevand beskyttes. Samtidig kan nogle landmænds problemer med stop for pesticider løses med jordfordeling. Jordfonden kan være en pendant til klimafonden.

Annonce

Man vil en masse, men følger åbenlyst ikke op på beslutningerne.

Det haster med at handle på den aktuelle viden om forureningernes alvorlige omfang. Aktuelt er der en voldsom stigning i antallet af drikkevandsboringer, hvor der bliver fundet rester af sprøjtegift. Der findes også sprøjtegifte, som der ikke tidligere blev testet for.

Vores drikkevand er mere forurenet, end vi gik ud fra. Der er i Aarhus Kommune i 2019 fundet pesticider i 238 boringer ud af 543 analyserede boringer - det vil sige 44 procent. Ud af alle analyserede boringer er 17 procent over grænseværdien. Det er stærkt alarmerende.

Den 18. september 2020 blev politikerne i Aarhus Byråd enige om, at der skulle handles. På bordet lå en vurdering. En indsats på 28 millioner kroner var nødvendig for at ændre på den alvorlige situation. Alligevel endte det med, at byrådet kun afsatte otte millioner kroner - fordelt over fire år. Hvorfor kun en tredjedel af det nødvendige? Hvorfor bliver det ikke prioriteret i overensstemmelse med problemets alarmerende omfang?

Politikerne i Aarhus Kommune vil gerne tage reelt ansvar for vores drikkevand – og tak for det! I flere kommunale planer og vedtagne mål står beskyttelsen af grundvandet højt. Men de fine ord og beslutninger skal også følges til dørs.

Ved politikerne, hvor lang tid det vil tage, før "bagdøren" lukkes for denne beslutning, da "fordøren" langt om længe blev åbnet? Man vil en masse, men følger åbenlyst ikke op på beslutningerne.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Debat

Debat: Den danske arbejdsmarkedsmodel holder snart ikke til mere

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce