Annonce
Sport

Reportage: AGF og AaB delte Rou'et på legendernes aften

En skuffet AGFs Tobias Sana og en udmattet AaB-spiller i baggrunden. Svenskeren brændte straffespark og ramte overliggeren på frispark i kmapen. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix.

Med sæsonens niende uafgjorte kamp, 2-2 mod AaB - i hvilken de hvidblusede ellers spillede en lille time i overtal - missede AGF en gylden mulighed for at hoppe op på Superligaens fjerdeplads. To gange var århusianerne foran. To gange dummede de sig foran eget mål.

FODBOLD: Aage Rou var en rigtig klubmand, der ikke gik op i penge.

Han spillede hele sin karriere for AGF - fra han var otte år gammel til den sidste førsteholdskamp 30 år senere i 1961.

Aage Rou er en institution i århusiansk sportshistorie. En legende, der gik bort i 2009, og han blev - sammen med andre af klubbens legender - hyldet op til søndagens opgør mellem AGF og AaB på Ceres Park for deres betydning for den moderne udgave af klubben fra 1880.

Aage Rou nåede 410 divisionskampe, scorede 89 mål, vandt fire danske mesterskaber med klubben, tre pokaltitler, optrådte på det danske A-landshold, og i mange af disse år arbejdede han ved siden af sin fodbold som direktionssekretær på Ceres, ja, dyrkede også andre sportsgrene som håndbold og svømning.

Han fik gennem karrieren flere lukrative tilbud fra klubber rundt i Europa, men sagde altid pænt "nej tak", for en høflig mand, det var han, og i Aarhus - på Fredensvang - havde han det godt, skattede det gode kammeratskab højere end personlig prestige og et professionelt eventyr.

Derfor havde han nok også trukket på skuldrene over søndagens AGF-bommert på hjemmebane, hvor hans elskede klub to gange smed en føring, endda med en mand i overtal i en lille time, spillede uafgjort 2-2 mod AaB i Superligaen anno 2018.

Jo, jo, han havde naturligvis ærgret sig over det dumme pointtab, men nok knap så meget over de danske kroner, der fem minutter før tid blev tabt ud af den århusianske pottemåne, da indskiftede Wessam Abou Ali udlignede til slutresultatet.et kostede nemlig AGF et hop op på ligaens fjerdeplads, forbi både AaB og Horsens, at det kun blev til ét og ikke tre point, og med en kamp på hånden mandag aften kan Brøndby tilmed sende David Nielsens mandskab ned på en syvendeplads efter de første 13 spillerunder.

En bet, for det er nu, der skal deles ud af tv-pengene, og forskellen på nummer fire og nummer syv hedder i hvert fald en million danske kroner. Det er da en slat.

Og ja, penge fylder en hel del mere i billedet i fodbold-Danmark, end de gjorde dengang Rou huserede på græs rundt i landet. Omvendt: Penge er ikke alt, så meget flytter en million kroner alligevel ikke, og AGF nappede igen point, holder sig fortsat til i den sjove ende af tabellen, selvom der heller ikke er lang vej ned til de mere kedelige placeringer.

Men AGF skulle have vundet.

Ikke fordi de spillede nogen stor kamp, for det gjorde de ikke ligefrem, men fordi de - efter rødt kort til AaBs Jores Okore - spillede 11 mod ti i to tredjedele af kampen, og i denne periode bragte sig foran to gange.

Det burde de have forsvaret hjem.

Men to dødbolde, et hjørnespark og et frispark, forærede gæsterne to scoringer, fordi AGFerne begge gange glemte en af de mest klassiske dyder i spilet: At dække op foran eget mål. Og det kostede altså både point og penge i kassen.

Annonce

Superliga, 13. runde


  • AGF - AaB 2-2 (1-0)
  • Mål: 1-0 Jakob Ankersen (37.), 1-1 Magnus Christensen (62.), 2-1 Martin Spelmann (75.), 2-2 Wessam Abou Ali (86.)
  • AGF (4-4-2): Oscar Whalley - Dino Mikanovic, Pierre Kanstrup, Jesper Juelsgård, Casper Højer Nielsen - Mustapha Bundu (Martin Spelmann, 72.), Mustafa Amini, Jens Stage (Björn Daniel Sverrisson, 63.), Jakob Ankersen - Ryan Mmaee, Tobias Sana
  • AaB (4-4-2): Jacob Rinne - Frederik Børsting (Wessam Abou Ali, 78.), Jores Okore, Kasper Pedersen, Jakob Ahlmann - Philipp Ocs, Magnus Christensen, Oliver Abildgaard, Rasmus Thellufsen (Kasper Kusk, 72.) - Tom van Weert (Jakob Blåbjerg, 34.), Lucas Andersen
  • Advarsler: Ryan Mmaee, Jesper Juelsgård, Tobias Sana, AGF. Kasper Pedersen, Frederik Børsting, Lucas Andersen, AaB
  • Udvisning: Jores Okore, AaB (32.)
  • Dommer: Mads-Kristoffer Kristoffersen
  • Tilskuere: 9.535 på Ceres Park

Når man sover i timen

AGF stillede til start uden den karantæneramte Adama Guira, og det kastede en mere klassisk 4-4-2-formation af sig, hvor Mustafa Amini og Jens Stage agerede sideordnet på den centrale midtbane, og Tobias Sana understøttede den start-debuterende Ryan Mmaee i forreste geled.

Det fungerede ikke rigtigt fra første fløjt. Hjemmeholdet virkede uden sammenhængskraft i den indledende fase, hvor nordjyderne tog teten, pressede AGF baglæns, og da også fik bolden i netmaskerne som de første, da Magnus Christensen aldeles udækket sparkede den i mål efter et hjørnespark.

Scoringen blev dog annulleret, eftersom hollandske Tom van Weert stod offside og generede målmand Oscar Whalley, men det burde have været en løftet pegefinger til hjemmeholdets plan på dødbolde til gæsterne.

Det lærte de tydeligvis ikke af.

For det var et hjørnespark, og en - igen - udækket Magnus Christensen, der bragte AaB tilbage på 1-1, og det var et frispark, en mindre god redning af Whalley - og så en udækket Wessam Abou Ali, der lå til grund for målet til 2-2 i det 85. minut.

AaB fik smidt anfører Jores Okore ud efter 32 minutter. Han begik straffespark på Ryan Mmaee, Tobias Sana brændt fra ellevemeter-pletten, fortsat 0-0, men nu altså - på papiret - urimelige hold, elleve mod ti.

Det udnyttede Jakob Ankersen til at bringe sit hold foran før pausen efter fint samarbejde med Sana, der dermed fik revancheret sig lidt, og så burde den skid jo være slået. Hullet til gæsterne gravet, anerkendende nik fra oven fra Mr. AGF, Aage Rou, skulle man mene.

Men det blev slet ikke sådan.

AaB bed fra sig, ikke så meget i åbent spil, her var hjemmeholdets naturligt nok bedst, men spillerne i de til dagen producerede hvide Rou-trøjer snorkede om kap, når den stod på dødbolde. Og så var det for så vidt godt, at man havde lidt i banken med indskiftede Martin Spelmanns scoring til 2-1 med et kvarter tilbage på klokken.

Tobias Sana ramte også overliggeren, Mustapha Bundu midbrugte et par store chancer og i tillægstidens skydetelt var Ryan Mmaee centimeter fra at blive den helt store helt, men Jacob Rinne var igen skarp og redede sine ni holdkammerater indenfor kridtstregerne.

De delte 'Rou'et", gjorde de, og det smilede AaBerne bredt over, mens den stod på frustrationer, et træls kig i spejlet og hurtigt bad til Superligaens remis-mestre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Tilskuere til AGF-kamp veksles til julegaver

Leder

Støt AGF og kampen for julehjælp

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

112

Personlige stridigheder årsag til uro i Aarhus V: Flere aftener med ballade og knivstikkeri

Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Annonce