Annonce
Leder

Respekter dog hinanden i trafikken

Hverken cyklister eller bilister har eneret på landevejen. Der skal være plads til alle, men det kræver, at begge parter udviser respekt for den anden part og accepterer, at begge skal være der.

Det er sommer og cykeltid. Ikke kun i Tour de France, men også på de danske landeveje, hvor overgangen fra vinter til forår og sommer gør, at antallet af cyklister på landevejene mere end fordobles.

Det er ikke længere kun cyklister på vej til eller fra arbejde, der færdes på landevejene og cykelstierne. Motionisterne er også dukket op. Og dermed er det så sikkert som både amen i kirken og mersalget af softice, at der opstår konflikter mellem cyklister og bilister. Det sker hvert eneste år. Og det er hvert eneste år ganske uforståeligt, at både cyklister og bilister ikke kan finde ud af at respektere hinanden.

Nu er det heldigvis langtfra alle cyklister og bilister, der lader temperamentet gå i kog. Det er et meget lille fåtal blandt begge typer, der lader sig provokere, og det er et meget lille fåtal, der ikke kan finde ud af at respektere hinanden. Men det fåtal er nok til, at der opstår farlige episoder mellem cyklister og bilister.

Det gør ikke cyklisterne gavn, at der er nogle få, der mener, at de skal fylde mere end nødvendigt på vejene, at de ikke behøver følge trafiklysenes farve, og at de ikke skal tage hensyn til andre typer af trafikanter. Og det samme gør sig gældende for de bilister, der gør, hvad de kan for at presse og true cyklisterne ude på landevejene.

Det er hverken cyklisternes eller bilisternes skyld, at de to typer af trafikanter nogle gange kommer i lidt for tæt nærkontakt. Det er tossernes skyld. Og dem sidder der altså nogle af ude i trafikken - både på cykel og i bil.

Selvfølgelig skal det være muligt at være cykelmotionist på de danske landeveje og give den gas på sin racercykel eller mountainbike uden at blive generet af bilister, der af den ene eller anden årsag har set sig sure på de to-hjulede. Og det skal også være muligt at være bilist og kunne komme frem uden at skulle forsinkes af cyklister, der mener, at de skal køre side om side og dermed fylde dobbelt så meget på landevejen.

Hverken cyklister eller bilister har eneret på landevejen. Der skal være plads til alle, men det kræver, at begge parter udviser respekt for den anden part og accepterer, at begge skal være der. Det drejer sig om respekt for hinanden.

Annonce
Thomas Nielsen-Grøn, redaktionschefFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Byrådet skal gøre det meget nemmere at være bilist i Aarhus

På mange punkter er jeg enig med Ole Christiansen (der skrev læserbrevet ”Byrådet må gøre det mere besværligt at være bilist i midtbyen” lørdag 15. februar, red.): Biler, der holder stille, forurener meget – men det gør de selvsamme biler også, når de holder i kø, og det sker hver morgen, og ligeså om eftermiddagen, fordi vores infrastruktur ikke er god nok på vores indfaldsveje og i den indre by. Jeg prøvede det selv forleden dag ved Nørreport-krydset. Jeg var så uheldig, at der skulle passere tre letbanetog, og det tog tre minutter og 25 sekunder. Det var over grænsen på tre minutter, som man mener, er maks.-grænsen for, hvor lang tid man må have sin bil til at gå i tomgang. Den grænse kunne nemt sættes ned til et minut, undtagen hvis man holder for rødt lys eller venter på letbanen. Vedr. CO2-forurening er jeg enig med Ole Christiansen i, at det skal vi gøre noget ved, men det løser sig selv, når vores bilpark kommer over på el. Vores dieselbusser skal fra 2027 være udskiftet til elbusser. Og kommunens egen bilpark kommer også over på el. Om road-pricing er en god ide, er jeg ikke sikker på, men derimod skal vi have lavet store parkeringsanlæg ved vores indfaldsveje, hvorfra der skal køre shuttle-busser ind til indre by. Det ville få mange biler ud af byen. Og så skal vi gøre det gratis for pensionister at køre med bus mellem kl. 9.00 og kl. 15.00 og igen efter kl. 18.00 og til midnat, det vil også få rigtig mange biler ud af byen og give ledige p-pladser. At vi skal gøre det besværligt at være bilist, er jeg ikke enig i, det er en forkert vej at gå, nej, vi skal have vores infrastruktur til at fungere, meget bedre end den gør i dag. Bl.a. med intelligent lysregulering, det vil kunne spare mange stop og meget tid. Vi skal også lave et passende antal parkeringspladser, når vi bygger nyt, også i midtbyen. Vi mangler parkeringspladser i Aarhus, og der skal ved enhver given lejlighed skabes flere parkeringspladser, også til elbiler. Hvis man tror, at bilen er på vej ud som transportmiddel, skal man formentlig revidere sin opfattelse. Privatbilen er kommet for at blive. Men vi skal derimod tænke ny tanker, og det skal vi, i særdeleshed når vi taler kollektiv trafik. Vi skal have el-busser og BRT-busser, vi skal stoppe med flere letbanetog, de er alt for dyre og kan ikke håndteres i indre by. Vi skal gøre det attraktivt at bruge kollektiv trafik, men det kræver, at der er busser til rådighed i hele kommunen. At nedlægge busruter, som man gør i øjeblikket, er det samme som at sige: ”I bliver nødt til at tage jeres private bil for at komme på arbejde eller komme ind til byen. Busruten er desværre nedlagt”. Og de mange busruter, der er nedlagt, er for at finansiere letbanen – det er en forkert vej at gå. Vi skal også opfordre alle til at stoppe deres bil, når de holder stille, det gælder også taxier, lastbiler, entreprenørmaskiner med flere, der vil kunne spares meget CO2-udslip i indre by, ja, i hele Danmark, ved at slukke bilmotorerne.

AGF

Efter aflysning i Superligaen: AGF besejrede AaB i træningskamp

Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Annonce