Annonce
Mærk Aarhus

Restaurant ET vandt gourmetduellen

Foto: Mærk Aarhus
Der var tændt op både uden- og indenfor, da aftenens gæster ankom til aftenens arnested, restauranten Limfjordens Hus i Glyngøre. 50 gæster havde glædet sig til aftenens duel, som kun kom netop de 50 til gode. Duellen mellem Restaurant ET fra Aarhus og Limfjordens Hus. Der var tale om en sand gourmetoplevelse

Om hjemmebane er en fordel, var bestemt et emne, der blev berørt, da de 50 gæster, der havde sikret sig bord til denne særlige aften, ankom.

Limfjordens Hus havde vundet den lodtrækning, og derfor måtte både udsendte medarbejder samt modstanderen i aftenens finale, Restaurant ET, tage køreturen fra Aarhus til Glyngøre denne tirsdag i november.

Vi blev budt indenfor med et smil. Velkommen, lød det, da døren gik op. Vinden fortalte os, at vi var ved vandet. At Sallingsundbroen og Limfjordens vande omgav os med fyret som nabo, var ingen i tvivl om.

Her følte man sig velkommen. Et smukt, lækkert og varmt lokale var pyntet op og omfavnede os. En dejlig stemning bredte sig allerede inden første ret.

Med et sprødt glas Xavier Leconté Champagne var barren sat højt. Vi blev placeret ved bordene, og duellen blev sat i gang. Der var jo nok at gøre. To x fire retter ventede.

Sand kærlighed

Med to restauranter med kærlighed til det lækre og med hjerte for at forkæle samtlige smagsløg var man ikke et øjeblik i tvivl om, at her ventede ren forkælelse. Og hvor fik man ret.

Kammusling med henkogte stikkelsbær, agurk, rogn og yuzu beurre blanc var Restaurant ETs bud på forretten. Den smørfede sauce var blevet tilføjet den japanske citrusfrugt, som elegant spillede sammen med kammuslingerne og de øvrige komponenter.

Limfjordens Hus lod os forelske os i dansk blåfinnet tun med ponzu, æble, ristet gær og peberrod. Den lette og friske ponzu sauce gav en dejlig citrus følelse, som passede perfekt til den delikate tun.

… Og så beder man uforskammet dommerne om at vælge. Heldigvis for aftenens gæster skulle der ikke stemmes eller voteres, men noget sagde undertegnede, at der rundtom ved bordene blev givet karakterer – sådan internt og med brede smil.

Ren forkælelse

Ristet torsk med sortiment af jordskokker fra Jon serveret med en helt klassisk tysk hvidvin 2020 Riesling Glanzstück, Goldatzel, Rheingau i glas på stik fra Restaurant ET, blev sat i duel med Limfjordens Hus’ ristede kulmule. Denne blev serveret med kantarel, majs, citrusurter og en luftig samt cremet sauce blanquette, hvortil det i glas på stilk var en lidt tungere amerikansk hvidvin, 2017 Freemark Abbey Napa Valley.

Duften. Anretningen. Farverne. Detaljerne. Der var tænkt på det hele. Hvad kunne vi gøre andet end blot huske på, hvor forkælede vi var …?

Hovedretten

Vi var nået til anretning nummer fem på dagens kort. Den første af to hovedretter. Der blev byttet om på rækkefølgen, hvilket betød, at vi nu fik serveret fra Limfjordens Hus: saftig kylling fra Hopballe Mølle med jordskok, radicchio og urtesauce.

Dertil en let og læskende 2019 Bourgogne Rouge, La Sæur Cadette.

Smukt, fint og lækkert.

Igen var det indehaver af Restaurant ET Lars Eiskjær, der klirrede på glasset. Han præsenterede selv alle sine fire retter, mens Rasmus Overgaard Kardyb fra Limfjordens Hus jo havde hjemmebane og dermed sit personale til at servere og dermed præsentere de enkelte retter ved serveringen.

Lars præsterede lidt af en klassiker: oksemørbrad Wellington med lokale druer, kastanjer og sauce med røget marv. Vi var i den lidt kraftigere ende og derfor var det perfekt, at der var byttet om på retterne.

2003 Cháteau Yon-Figeac Grand Cru, det var klassisk bordeux med alder, og det var en fornøjelse.

Forkælelsen fortsatte …

Er der mon plads?

Vi sad her en tirsdag aften. Så hyggeligt. Stemningen var i top, og lokalet rart. Der var smil fra både personale og gæster. Glassene klirrede. Udenfor havde mørket taget over, hvilket kun klædte synet af de levende ildfakler, som var stillet op uden for vinduerne – mod vandet, naturligvis.

En tirsdag. Det er nok de færreste, der er så privilegerede at få serveret ikke færre end otte retter på en helt almindelig tirsdag. Men måske denne tirsdag bare ikke var helt så almindelig …

Vi var nået til desserten. Men var der mere plads?

En luftig passionsfrugt med ristet kokos, saltkaramel og havesyre. Dertil en sød vin, 2017 Auslese, Hans Tschida, som matchede perfekt med frugten i desserten og salten fra saltkaramellen.

Sidste tallerken var med afsender fra Restaurant ET: chokolade, vanilje, guld, muscovado og dertil en 2020 Maury Mas Lavail Rouge, en særlig rød dessertvin fra området Languedoc – Roussillon.

Der var plads. Det var lækkert. Det var ikke bare lækkert, men måske mere fortryllende.

Vi, os gæster, havde gjort vores. Nydt det. Hvert øjeblik. Hver anretning. Hvert et glas.

Nu var det op til juryen.

And the winner is …

En fra aftenens juryteam rejste sig. Der kom mange verbale perler til begge duellanter.

- En helt fantastisk aften. Tak, lød det fra Torben Pedersbæk, som afslørede, at kampen havde været tæt. Meget tæt. Kun 2 point havde skilt dem ad.

- Og aftenens vinder er Restaurant ET fra Aarhus.

Lars smilede – resten af selskabet klappede. De to kokke omfavnede hinanden, takkede for kampen, og efter et par ord til gæsterne trak de sig tilbage for at nyde en kold øl i baggården, mens vi andre nød en lun kaffe og de sidste druedråber. Vi takker også. En pragtfuld tirsdag.


Den Danske Spiseguide lancerer en ny gourmetkonkurrence, Gourmet - Value for Money, i samarbejde med en lokal jury, der allerede har været i fuld gang med at bedømme udvalgte restauranter i Midt- og Østjylland.

Det midtjyske juryteam består af Anders Riisom Svinth, Peter Skov, Torben Pedersbæk og Bent Christensen. Juryens bruttoliste blev reduceret til tre håndfulde restauranter, der blev besøgt og bedømt anonymt af mindst ét jurymedlem. Derefter blev der fundet frem til de to finalister.

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden