Annonce
Aarhus

Restauranter i Aarhus ramt af aflysninger og tomme borde: - Borgmesterens pressemøde ramte os som en hammer

Tre af byens restauratører føler sig svigtet af borgmesteren. Fotos. Axel Schütt og Michael Drost-Hansen/Scanpix
Flere restauratører tordner mod borgmester Jacob Bundsgaard. Siden pressemødet i sidste uge er aflysninger og tomme borde igen blevet en del af hverdagen, og restauranterne føler sig glemt.

AARHUS: Det har været en rutchebanetur uden lige for restauranter og caféer i Aarhus de seneste måneder.

Først blev man ramt af den landsdækkende nedlukning, så åbnede samfundet op igen, og en del af de tabte penge var på vej ned i restaurationensbranchens sultne kasser.

Men så gik udviklingen i coronasmittede i Aarhus den forkerte vej i slutningen af juli, og da borgmester Jacob Bundsgaard torsdag i sidste uge på et pressemøde betegnede situationen som alvorlig og opfordrede til forsigtighed, blev stolene på byens spisesteder igen tomme og aflysningerne mange.

Annonce

- Det pressemøde ramte os som en hammer, lyder det fra Claus Broberg, der står bag Canblau, Bar Plata og Café Smagløs i Aarhus.

- Vi har fået aflysninger i et uhørt omfang, og vi har også restauranter i Aalborg, hvor billedet er et helt andet, så det er ikke det gode vejr, der er årsagen.

- Svært ved at greje

Det er i stedet borgmesterens pressemøde, lyder det fra Claus Broberg.

Samme opfattelse har Jesper Minke, der ejer og driver Café Faust ved åen.

- Det gik den rigtige vej med omsætningen, men så kom det pressemøde, og det kunne mærkes. Det var drastisk. Selvfølgelig skal vi passe på, men det er ikke fair at lade butikker og restaurationer stå alene tilbage, siger Jesper Minke.


Selvfølgelig er jeg enig med ham i, at vi skal holde afstand og være forsigtige, men vi skal ikke gøre hele byen til en krigzone

Jesper Minke, ejer af Café Faust


Martin Ib, der driver kantiner og flere restauranter i Aarhus, undrer sig især over én ting.

- Har man egentlig tænkt over, hvordan man hjælper folk og restaurationer igennem det her? Nej, er mit svar. Og endnu værre - hvordan kan man stille sig op på nationalt tv, kalde situationen alvorlig og fortælle alle folk, at de skal passe på med at gå ud i Aarhus og samtidigt fastholde at holde sin byfest? Den har jeg svært ved at greje, siger Martin Ib.

Annonce

Føler sig svigtet

Alle tre restauratører savner støtte og opbakning fra Jacob Bundsgaard.

- Vi har brug for, at vores borgmester minder folk om, at de skal blive ved med at bruge byen. Selvfølgelig er jeg enig med ham i, at vi skal holde afstand og være forsigtige, men vi skal ikke gøre hele byen til en krigzone, siger Jesper Minke.

På Café Faust har man kæmpet for at overholde alle gældende retningslinjer. Nu kæmper man for at få gæsterne tilbage efter pressemødet torsdag. Foto: Axel Schütt

- Vi skal ikke sidde og hyle, men vi sidder tilbage med tomme stole, og vi har gjort alt det, vi er blevet bedt om under hele perioden med færre pladser og bedre hygiejne. Pludseligt ud af den blå luft bliver vi ramt igen, og det er ganske urimeligt, siger Claus Broberg.

Men kan du ikke forstå, at borgmesteren er forsigtig? 

- Jo. Men når man sidder som borgmester skal man kende konsekvensen af det, man siger. Han stillede sig frem og nævnte specifikt restaurationer og detailhandlen som steder, hvor man skal være opmærksom og forsigtig. Så drastiske udmeldinger kræver et beredskab for dem, det går ud over, mener Claus Broberg.

Annonce

Borgmesteren svarer

Jacob Bundgaard har som borgmester og som formand for KL været i flere møder tirsdag. Han er blevet forholdt kritikken, men er ikke vendt tilbage med sin udlægning af sagen.

Vi ville blandt andet gerne have haft svar på følgende spørgsmål:

Flere restauranter føler sig ladt i stikken efter pressemødet. Hvad siger du til det?

En del af kritikken går på, at man melder ud, at situationen er alvorlig og fortæller alle, at de skal passe på, men samtidigt fastholder, at Festugen skal holdes. Kan du forstå, at restauratørerne synes, det er et underligt signal?

Ligger der en plan for, hvordan man igen får liv i byen, når/hvis smittetrykket igen falder? 

Claus Broberg ejer flere restauranter i Aarhus, og mens det især i juli er gået den helt rigtige vej, så mærker man nu konsekvenserne af frygten for smittespredning i byen. Foto: Axel Schütt
Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce