AARHUS: Det har været en rutchebanetur uden lige for restauranter og caféer i Aarhus de seneste måneder.
Først blev man ramt af den landsdækkende nedlukning, så åbnede samfundet op igen, og en del af de tabte penge var på vej ned i restaurationensbranchens sultne kasser.
Men så gik udviklingen i coronasmittede i Aarhus den forkerte vej i slutningen af juli, og da borgmester Jacob Bundsgaard torsdag i sidste uge på et pressemøde betegnede situationen som alvorlig og opfordrede til forsigtighed, blev stolene på byens spisesteder igen tomme og aflysningerne mange.
- Det pressemøde ramte os som en hammer, lyder det fra Claus Broberg, der står bag Canblau, Bar Plata og Café Smagløs i Aarhus.
- Vi har fået aflysninger i et uhørt omfang, og vi har også restauranter i Aalborg, hvor billedet er et helt andet, så det er ikke det gode vejr, der er årsagen.
- Svært ved at greje
Det er i stedet borgmesterens pressemøde, lyder det fra Claus Broberg.
Samme opfattelse har Jesper Minke, der ejer og driver Café Faust ved åen.
- Det gik den rigtige vej med omsætningen, men så kom det pressemøde, og det kunne mærkes. Det var drastisk. Selvfølgelig skal vi passe på, men det er ikke fair at lade butikker og restaurationer stå alene tilbage, siger Jesper Minke.
Jesper Minke, ejer af Café FaustSelvfølgelig er jeg enig med ham i, at vi skal holde afstand og være forsigtige, men vi skal ikke gøre hele byen til en krigzone
Martin Ib, der driver kantiner og flere restauranter i Aarhus, undrer sig især over én ting.
- Har man egentlig tænkt over, hvordan man hjælper folk og restaurationer igennem det her? Nej, er mit svar. Og endnu værre - hvordan kan man stille sig op på nationalt tv, kalde situationen alvorlig og fortælle alle folk, at de skal passe på med at gå ud i Aarhus og samtidigt fastholde at holde sin byfest? Den har jeg svært ved at greje, siger Martin Ib.
Føler sig svigtet
Alle tre restauratører savner støtte og opbakning fra Jacob Bundsgaard.
- Vi har brug for, at vores borgmester minder folk om, at de skal blive ved med at bruge byen. Selvfølgelig er jeg enig med ham i, at vi skal holde afstand og være forsigtige, men vi skal ikke gøre hele byen til en krigzone, siger Jesper Minke.
- Vi skal ikke sidde og hyle, men vi sidder tilbage med tomme stole, og vi har gjort alt det, vi er blevet bedt om under hele perioden med færre pladser og bedre hygiejne. Pludseligt ud af den blå luft bliver vi ramt igen, og det er ganske urimeligt, siger Claus Broberg.
Men kan du ikke forstå, at borgmesteren er forsigtig?
- Jo. Men når man sidder som borgmester skal man kende konsekvensen af det, man siger. Han stillede sig frem og nævnte specifikt restaurationer og detailhandlen som steder, hvor man skal være opmærksom og forsigtig. Så drastiske udmeldinger kræver et beredskab for dem, det går ud over, mener Claus Broberg.
Borgmesteren svarer
Jacob Bundgaard har som borgmester og som formand for KL været i flere møder tirsdag. Han er blevet forholdt kritikken, men er ikke vendt tilbage med sin udlægning af sagen.
Vi ville blandt andet gerne have haft svar på følgende spørgsmål:
Flere restauranter føler sig ladt i stikken efter pressemødet. Hvad siger du til det?
En del af kritikken går på, at man melder ud, at situationen er alvorlig og fortæller alle, at de skal passe på, men samtidigt fastholder, at Festugen skal holdes. Kan du forstå, at restauratørerne synes, det er et underligt signal?
Ligger der en plan for, hvordan man igen får liv i byen, når/hvis smittetrykket igen falder?