x
Annonce
Aarhus

Restauranter: Kunderne forsvandt på én gang

Restauranter blev øjeblikkeligt ramt af coronakrisen. Fra den ene dag til den anden stod bordene tomme. Foto: Axel Schutt
Coronakrisen ramte restauranter og caféer øjeblikkeligt, viser tal fra onlinebooking-tjenester Book Et Bord. Take-away kan redde en del af omsætningen hjem for den trængte branche.

AARHUS: Restaurationsbranchen er et af de steder, hvor man hårdest og hurtigst har mærket konsekvenserne af coronakrisen.

Fra statsminister Mette Frederiksen i onsdags varslede en begyndende nedlukning af Danmark, begyndte tomheden at brede sig på restauranter og caféer.

Tal fra den århusianske virksomhed We Serve You, der leverer onlinebordbestillingsløsningen BookEtBord.dk til 500 primært mindre restauranter og caféer landet over, viser det tydeligt. Hvor systemet normalt på en lørdag registrerer bordbestillinger til 10.000 gæster, var der i lørdags stort set ingen. Dels fordi kunderne bliver væk – dels fordi mange restauranter allerede har valgt at lukke ned.

Til gengæld var der 1.500 afbestilte bordreservationer mod normalt under 200.

- Det er en branche i afmagt. Der er ingen kunder men stadig udgifter til husleje og løn. Restauranterne er vildt pressede, og skrækscenariet er, at mange af de mindre spisesteder ikke overlever, så der især vil være de store kæder og koncept-forretninger tilbage, siger Ulrich Juul Jacobsen, der er medindehaver af We Serve You.

Og han fortsætter:

- Vi kan se, at mange af restauranterne prøver på den korte bane at klare sig igennem ved at lukke restauranterne ned og i stedet levere take-away. Nogle steder, hvor man allerede havde take-away, ser vi på vores online-løsning NemTakeAway.DK, at omsætningen er tre- eller fire-doblet de seneste dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Annonce