x
Annonce
Udland

Resultat står fast: Siddende præsident vinder valg i Afghanistan

Omar Sobhani/Reuters
Mere end fire måneder efter præsidentvalg i Afghanistan er Ashraf Ghani erklæret som kneben vinder.

Mere end fire måneder efter præsidentvalget i Afghanistan meddelte den uafhængige valgkommission tirsdag, at Ashraf Ghani er valgets vinder med et knebent flertal.

Annonce

Ghani, som er landets siddende præsident, fik 50,64 procent af stemmerne, siger valgkommissionen.

Ghanis hovedmodstander ved valget den 28. september var Abdullah Abdullah, som også tabte til Ghani i 2014.

Valget var præget af tekniske problemer, uregelmæssigheder og vold.

Valgkommissionen meddelte også i december, at foreløbige resultater viste, at Ghani havde fået 50,64 procent af stemmerne, mens Abdullah Abdullah fik 39,52 procent.

Abdullahs kontor fortalte dengang, at han ville bestride resultatet, og der er kommet lignende meldinger op til tirsdagens offentliggørelse af det endelige resultat.

Som det ser ud nu, er det Ashraf Ghani, som kommer til at sidde over for den islamistiske bevægelse Taliban ved planlagte forhandlinger.

De skal finde sted, hvis USA og Taliban endeligt underskriver en fredsaftale, som har været længe i støbeskeen, og som indebærer tilbagetrækning af de fleste amerikanske soldater.

Men der er uro i Kabul, hvor både Abdullah Abdullah og vicepræsident Abdul Rashid Dostum har truet med at danne en parallel regering.

Næsten en million stemmer er blevet annulleret på grund af uregelmæssigheder. Det betyder, at valgdeltagelsen er lavere end nogensinde før ved et afghansk valg.

Afghanistan har en anslået befolkning på 35 millioner, hvoraf 9,6 millioner er registret som vælgere.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce