Annonce
Aarhus

Retro-mekka nomineret til Byens Bedste Shopping for Kvinder: - Genbrug er en måde at tilføje personlighed til dit hjem på

Fleabies i Jægergårdsgade finder du genbrugsinteriør, håndplukket af indehaverne Lise Marie Møller og Henriette Valdgaard Rasmussen (på billedet). Foto: Axel Schütt

Veninderne Lise Marie Møller og Henriette Valdgaard Rasmussen har altid drømt om at lave noget sammen. Sidste år udmundede det så i retrobutikken Fleabies, der lige nu er nomineret til Byens Bedste Shopping for Kvinder.

AARHUS: Når man træder ind i den lille butik på Jægergårdsgade, bliver man straks hensat til en svunden tid. I det ene hjørne står grønne planter i brune syltekrukker. Fra loftet hænger der krystallamper og væggene er prydet med rammer og spejle i alverdens afskygninger. Det hele brydes dog af det moderne stengulv, de grønne vægge og det mønstrede tapet, der er med til at trække de gamle ting med ind i vores tid.

Butikken, der hedder Fleabies, er en af de fem nominerede til dette års Byens Bedste i kategorien bedste shopping til kvinder.

Ideen til butikken opstod, da Lise Marie Møller arvede en masse ting fra sin farmor.

- Det var alt det, som ingen andre ville have, og min far mente vist bare at det skulle smides ud. Men jeg tænket, at det kunne jeg da god sælge, siger Lise Marie Møller.

Sammen med veninden Henriette Valdgaard Rasmussen åbnede hun henover sommeren 2017 en pop-up butik i Fru Møllers Bageri i Odder. De to kunne se potentialet, og mente, at det var tid til en større butik, i Aarhus, hvor genbrugsbølgen rider på sit højeste, og mange århusianere kan se ideen i at købe brugte retrovarer fremfor nyt, fortæller de.

Butikken blev derfor til i Blå Kors' gamle lokaler i Jægergårdsgade.

- Det var et håndværkertilbud, og alt skulle sættes i stand. Men det betød også, at vi kunne sætte vores præg på det, som vi ville, siger Lise Marie Møller.

Termen Fleabies har de to ejere selv fundet på. En fleabie er en person, der er vild med retro og genbrug og som ikke går af vejen for et godt fund på et loppemarked.

BYENS BEDSTE SHOPPING FOR KVINDER


  • Fleabies er nominereret til prisen for Byens Bedste Shopping for Kvinder.
  • De andre nominerede i kategorien er Sophies Tøjhus, & Other Stories, Entree og Wonder Who.
  • Du kan stemme på den, du synes skal vinde, på stiften.dk/byensbedste frem til 13. november.
  • Vinderne i alle kategorier kåres ved et stort awardshow i Hermanns i Tivoli Friheden 15. november.
Lise Marie Møller (th.) og Henriette Valdgaard Rasmussen har været veninder siden de var fire år gamle, og har altid drømt om at lave noget sammen. Det blev så til butikken Fleabies. Foto: Axel Schütt

Hver enkelt vare er håndplukket

Butikken er indrettet som en lejlighed, og spørger man de to indehavere, er det med til at give folk en forestilling om, hvordan det kan se ud i deres eget hjem.

- Man skal have følelsen af, at træde ind i et hjem, når man træder ind i butikken. Det gør også,at folk får tænkt det ind i deres egen indretning, siger Lise Marie Møller.

Hver enkelt vare i butikken er håndplukket af Lise Marie Møller og Henriette Valdgaard Rasmussen. De er selv ude og finde tingene, og er der brug for det, sættes det i stand.

- Det må godt være lidt moderne, og det kan for eksempel være for at sætte noget nyt stof på en stol, eller udskifte en gammel ledning med en ny i stof, der er in lige nu, siger Lise Marie Møller.

- Vi forsøger at fange nogle trends som folk godt kan lide, og så implementere det i vores butik, siger Henriette Valdgaard Rasmussen.

Lamper, krukker og potteplanter er in lige nu, og derfor også at finde blandt Fleabies sortiment. Foto: Axel Schütt
Annonce

Mormor skal ud af stuen

At købe brugt til hjemmet er blevet in. Det mærker de også i butikken.

- Vi rider på en genbrugsbølge lige nu, hvor folk er meget interesserede i retro, siger Lise Marie Møller.

- Folk har fået øjnene op for, at genbrug kan være med til at tilføje mere personlighed til hjemmet, supplerer Henriette Valdgaard Rasmussen.

I starten havde folk aversion mod at give så meget for gamle, brugte ting, og ofte blev retro-butikkerne, som Fleabies, sammenlignet med almindelige genbrugsbutikker, hvor du kan fylde kurven for ingen penge, fortæller de to veninder.

Men det er ved at vende nu.

- Folk synes ikke længere tingene er dyre. De vil gerne give lidt ekstra for de her retro-ting, siger Lise Marie Møller.

Personligt har de to også ønske om at lægge sig op af interiørbutikkerne, og ikke de billige genbrugsbutikker:

- Vi vil gerne tiltrække de kunder, som måske ellers ville gå i Ilva eller Decorate for at købe en ny vase. Det er interiørbutikkerne, som vi har et ønske om at 'konkurrere' med, lyder det med et glimt i øjet fra Lise Marie Møller, der understreger, at retro-butikkerne og interiørbutikkerne gerne skal komplimentere hinanden.

- Man kan ikke indrette kun med brugte ting. Så går der for meget mormor i den. Det skal helst være et miks, siger hun.

Butikken er indrettet som en lejlighed, og det er med til at give kunderne bedre indtryk af, hvordan de kan bruge tingene i deres eget hjem, fortæller Lise Marie Møller, der her står i butikkens køkken. Foto: Axel Schütt
- Folk skal købe en stil, lyder det fra indehaverne, der hjælper folk på vej ved at holde butikkens vægge og gulve i en moderne stil, så folk nemmere kan forestille sig det i deres eget hjem. Foto: Axel Schütt
Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce