Annonce
Aarhus

Retssag mod ægtepar udsat: Anklaget for at bryde hvidvaskparagraffen med bilsalg

Retssagen ved Retten i Aarhus blev afbrudt, og bliver genoptaget på et senere tidspunkt. Foto: Axel Schütt
En mand og en kvinde, begge på 42 år, må vente på rettens afgørelse i en sag om betaling for eksporterede biler.
Annonce

AARHUS: I løbet af en årrække har en 42-årig kvinde og hendes jævnaldrende eksmand købt og solgt over 900 biler til udlandet for mere end 40 millioner kroner sammenlagt. Men var de handler i strid med lovgivningen om hvidvask? Det skulle Retten i Aarhus tage stilling til mandag formiddag, men det nåede den ikke helt - et par timer før tid var den nemlig nødt til at afbryde retssagen på grund af manglende dokumenter.

Sagen startede i februar 2015, hvor Skat - som Skattestyrelsen hed dengang - blev opmærksom på virksomheden, efter en en henvendelse fra myndighederne i nogle andre EU-lande. Når to EU-lande handler sammen, kan et land bede et andet land sikre sig, at virksomhederne, som handler indbyrdes, rent faktisk eksisterer. Og det var, hvad Skat blev bedt om at undersøge. Derfor tog Skat på uanmeldt besøg hos den danske virksomhed. På det tidspunkt havde den hjemme på en adresse i det nordlige Aarhus, hvor skattefolkene traf kvinden, der stod som ejer af virksomheden. Det er i forbindelse med dokumentationen af det møde, at retssagen blev afbrudt indtil videre.

Der var nemlig ikke blevet præsenteret et notat om afhøringen af hende, og derfor mente mandens forsvarer, Peter Secher, ikke at man kunne afhøre de to ansatte fra Skat om detaljerne om mødet. Det notat havde anklageren nemlig ikke med, og derfor besluttede dommer Anne-Mette Gedbjerg i samarbejde med forsvarere og anklager, at sagen skulle udsættes, indtil det kunne fremskaffes.

Kontantforbuddet i hvidvaskloven

Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven):

§ 5. Erhvervsdrivende, som ikke er omfattet af § 1, stk. 1, må ikke modtage kontantbetalinger på 50.000 kr. eller derover, hvad enten betalingen sker på én gang eller som flere betalinger, der er eller ser ud til at være indbyrdes forbundet.

Hvis manden og kvinden i sagen fra Aarhus bliver dømt efter paragraffen, kan de sandsynligvis se frem til en bødestraf.

Annonce

Bil-eksport for 40 millioner

Forretningskonceptet i virksomheden var enkelt: at købe biler på auktioner eller på nettet, og derefter eksportere dem videre til udenlandske kunder. Noget, der i midten af 10'erne var relativt nemt, fortalte den 42-årige mand i retten.

- Vi fik ideen, fordi vi hørte at det var et hit og vi hørte fra andre at det var et godt arbejde. Men det var meget vigtigt for os, at vi ikke skulle lave noget ulovligt i forbindelse med det, som han sagde

Her understregede han også, at virksomheden aldrig havde haft gæld til de danske myndigheder, ligesom de havde en dansk revisor og jævnligt havde kontakt til Skat for at sikre sig at alt var i orden.

Alligevel fandt Skat altså, at der var nok til i første omgang at rejse en straffesag mod de to efter den del af hvidvaskloven, der gør det ulovligt for erhvervsdrivende at modtage kontantbeløb på over 50.000 kroner. Den gælder også, hvis man har modtaget beløbet i ratebetalinger eller andre sammenhængende betalinger.

Både manden og kvinden - der var for syg til at møde op i retten - nægtede sig skyldige i anklagerne, og de kommer altså til at vente på rettens afgørelse. Den kommer først på et senere, endnu ikke fastlagt tidspunkt.

Annonce
Annonce
Aarhus

De unge tager mundbindene til sig

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind bliver indført i offentlig transport i Aarhus  

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Corona-smitten med ny voldsom stigning i Aarhus: Højeste antal smittede på et døgn

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce