Annonce
Kultur

Rette Mich og 99 Luftballons: Nena serverede tysk nostalgi

Nena blev i 1983 verdensberømt på rekordtid med noget så usædvanligt som en tysksproget sang. "99 Luftballons" gik verden rundt og er angiveligt stadig den bedst sælgende tysksprogede single nogensinde. Foto: Michael Svenningsen
For 36 år siden brød hun igennem med verdenshittet 99 Luftballons. Onsdag var der på Smukfest gensyn med Tysklands bedst sælgende tysksprogede sanger nogensinde.

FESTIVAL: Hørt blandt publikum:

- Hvem er det, der spiller?

- Det' da Nena.

- Det' da løgn!

Næh, den var god nok. Klædt i rød læderjakke og med sortlakerede negle, indtog hun scenen med sit nye, sortklædte ottemands-band - The Nena Band. Det gamle band fra dengang i 80'erne, hvor hun med trommeslageren Rolf dannede det perfekte par, er for længst skiftet ud, og det samme er Rolf.

Men Nena - eller Gabrielle Susanne Kerner, som hun retteligt hedder - er der endnu. 59 år gammel og med et nyligt overstået 40-års jubilæum.

I Tyskland er hun "very famous", som hun selv proklamerede fra scenen, men her er det anderledes. "I love it," lød det.

Annonce
I Tyskland er Nena stadig et stort navn, og også her i landet har hun tilsyneladende en trofast fanskare, der kunne synge med på de tyske gloser fra scenen. Foto: Michael Svenningsen

Der var nu alligevel ganske pænt fyldt op, mest med publikummer under 40 år - alle dem med lavere alder hørte Phlake (moderne musik) i den anden ende af festivalpladsen.

Mens de første fire-fem rækker skrålede med på det meste, var resten af mængden kun med - men til gengæld helt med - da storhittene "Rette Mich" og ikke mindst "99 Luftballons" lød fra scenen.

Og Nena selv? Hun klarede det egentlig ret godt. Noget falsk og skinger i begyndelsen, i midten en mere klar og til tider fin stemme, og hele vejen veloplagt og med fuld, tysk skrue. Repertoiret var et miskmask af gamle, mindre gamle og lidt nye sange, og lad os bare være flinke og sige, at enkelte var bedre end andre.

På samme måde var der flere kiksede, til tider pinlige elementer - som da Beatles-hittet "Hey Jude" blev mikset ind i "99 Luftballons". Det var tæt på hærværk.

Men det blev hurtigt glemt, for i en stund var man sat tilbage i tiden. Til de nostalgiske 80'ere, hvor alting var meget lettere, og hvor der altid var en plakat af Nena med i det nyeste nummer af Bravo.

Kun folk fra den tid ved, hvad det betyder, ligesom det kun er folk fra den tid, der ved, hvem og hvad Nena er. Onsdag var hun bare "der hammer", som man siger på tysk. Og det er sammenlagt ganske godt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

- Skal vi slice ham her? Truede ung mand med kniv og sparkede sidespejl af politibil

Annonce