Annonce
Alarm 112

Retten i Aarhus under pres: Corona og stigning i antal sager giver hovedbrud

- Retten er ikke lukket ned, som vi så under nedlukningen af landet i foråret 2020. Men vi har en del aflysninger, fordi parter i sagerne ringer ind og aflyser, fordi de enten føler sig syge eller skal testes for corona, siger Retspræsident Bodil Ruberg. Arkivfoto: Axel Schütt
En stigning på 1.126 sager fra 2019 til 2020 har givet Retten i Aarhus en ekstra udfordring, da der samtidig var corona-nedlukning i foråret 2020, og retten i øjeblikket må aflyse sager, hvor parter i sagerne melder sig syge eller skal testes. Retspræsidenten håber at få forlænget tre ekstra-dommere.
Annonce

AARHUS: I starten af januar modtog Retten i Aarhus nøglerne til en helt ny bygning, da det tidligere Erhvervsarkivet kunne sætte punktum for en gennemgribende renovering og slå dørene op til et ny kapitel som ny retsbygning.

I øjeblikket hersker det normale flytterod ved en indflytning, men så snart lokalerne står klar til brug vil de være efterspurgt i det puslespil, der i øjeblikket skal lægges i forsøget på at gennemføre så mange sager som muligt trods corona.

- Retten er ikke lukket ned, som vi så under nedlukningen af landet i foråret 2020. Men vi har en del aflysninger, fordi parter i sagerne ringer ind og aflyser, fordi de enten føler sig syge eller skal testes for corona. Derudover har vi aflyst nogle fogedsager og bødesager, som var bunkeberammet, fordi vi vurderede, at der ellers ville sidde for mange mennesker og vente i retsbygningen på samme tid, siger Bodil Ruberg, Retspræsident ved Retten i Aarhus.

Annonce

Stigning i antal sager fortsætter

Hun modtager dagligt et overblik over, hvor mange sager der er i bygningen, og skal så få logistikken til at gå op.


14.395 straffesager er en enorm belastning på retten, fordi vi har det samme antal dommere. Så jeg håber, vi kan få en forlængelse af de bunkedommere, vi har, så vi kan holde produktiviteten.

Retspræsident Bodil Ruberg


- Vi har retssale, der er sundhedsmæssigt forsvarlige, hvad angår afstand, men hvor voteringslokalet bagved ikke er ok. Det har vi forsøgt at løse ved at inddrage andre lokaler i bygningen som samtalerum og lokaler til børneafhøring, hvor afstandskravet kan overholdes. Så i visse sager må dommerne gå ud af retssalen og ind i et andet møderum for at votere, siger Bodil Ruberg.

At der arbejdes hårdt fra morgen til aften på at gennemføre så mange sager som overhovedet muligt trods corona-udfordringerne, skal ses i lyset af, at Retten i Aarhus i forvejen er presset på grund af en voldsom stigningen i antallet af straffesager.

Alene fra 2019 til 2020 er antallet af sager steget med 1.126 til i alt 14.395 sager.

Det er særligt siden bandekonflikten i 2017, at Retten i Aarhus har  skullet behandle flere arrestantsager, som kommer oven i en i forvejen stor sagsbunke. Men der er ikke nogen entydig forklaring på den stigning i antallet af sager, man ser fra 2019 til 2020.

Annonce

Håber at beholde bunkedommere

For at få nedbragt den ophobede sagspukkel fik Retten i Aarhus i sommeren 2020 mulighed for at sende en del af sagerne til andre retskredse, da domstolene i Herning og Holstebro tilbød at stille deres kapacitet til rådighed for at nedbringe antallet af ventende sager i Aarhus.

Derudover fik Retten i Aarhus tilført tre såkaldt bunkedommere, de stillinger udløber i slutningen af henholdsvis marts, maj og september.

- Vi gør, hvad vi kan i forhold til at få knækket kurven, så vi forsøger at få de aflyste sager på så hurtigt som muligt igen, så vi kan holde et acceptabelt niveau. Derfor har vi tilbudt vores aflyste sager til bunkedommerne og til tidligere dommere, som har tilbudt at hjælpe os, siger Retspræsidenten, der med 14. 395 sager i 2020 har en ekstra udfordring:

- 14.395 straffesager er en enorm belastning på retten, fordi vi har det samme antal dommere. Så jeg håber, vi kan få en forlængelse af de bunkedommere, vi har, så vi kan holde produktiviteten.

En tidligere kontorbygning på Paludan Müllers Vej blev i 2020 ombygget til retssal, da Retten i Aarhus skulle behandle en historisk stor bandesag med 14 tiltalte og massivt politiopbud. Lejemålet varer året ud, så både Retten i Aarhus og Vestre Landsret kan benytte retssalen til større sager, hvor corona-restriktionerne stadig skal overholdes. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Ny retssal til bande- og Paludan-sag

I 2020 fik Retten i Aarhus også opbygget en midlertidig retssal i en tidligere erhvervsbygning på Paludan Müllers Vej i Aarhus V.

14 mænd med relationer til bandemiljøet i København og Odense skulle på anklagebænken i en sag, hvor de var tiltalt for vold og frihedsberøvelse af tre unge mænd fra Brabrand. På grund af corona-restriktioner, det store antal tiltalte og forsvarsadvokater samt det massive politiopbud, så var det ikke muligt at afvikle retssagen i retsbygningen på Vester Allé.

Derfor blev kontorbygningen indrettet til retssal. I januar i år afvikles retssagen mod de to mænd, der er tiltalt for drabsforsøg og medvirken til drabsforsøg på Stram Kurs-lederen Rasmus Paludan, også i den midlertidige retsbygning. Det samme gælder en narkosag med ni tiltalte, ligesom Landsretten har booket retssalen til en af deres sager.

Lejemålet for bygningen løber året ud, så både Retten i Aarhus, Vestre Landsret og andre jyske retter kan benytte sig af den.

Antal straffesager pr år ved Retten i Aarhus

2017 - 11.055 sager

2018 - 11.598 sager

2019 - 13.269 sager

2020 - 14.395 sager

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Store vaccinedag forløb smertefrit: Vaccinationscentret på Aarhus Ø er klar til at stikke mange flere

Erhverv

Tidligere AGF-direktør forfremmes: Skal stå i spidsen for en ny afdeling hos EDC Erhverv

Annonce