Annonce
Danmark

Rettigheder for pårørende skal med i ny psykiatriplan

Landsforeningen Bedre Psykiatri er klar med et forslag til Psykiatrinplan 2. Heri indgår specifikke passager om pårørende.

Foreningen Bedre Psykiatri giver sit bud på en ny psykiatriplan, hvor de pårørende til psykisk syge skal sikres nogle rettigheder. Modelfoto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har bebudet en ny psykiatriplan i løbet af september. Foreningen Bedre Psykiatri har derfor udarbejdet et forslag til, hvad den bør indeholde, bl.a. inddragelse af pårørende til psykisk syge mennesker:

1

Regioner og kommuner skal tilbyde undervisning om psykisk sygdom til alle pårørende.

2

Kontakt og løbende information til de pårørende skal være en lovmæssig pligt - og inden for 24 timer efter indlæggelse.

3

Kommuner og regioner skal ansætte pårørende-koordinatorer til at finde nødvendig vejledning, hjælp og undervisning i at støtte den syge.

4

Psykologhjælp for pårørende skal være gratis og tidsubegrænset, så pårørende ikke selv slides ned slidt ned.

5

Pårørende til psykisk syge skal have ret til to årlige pårørendedage, på en sats svarende til den maksimale dagpengesats.

6

Kommunerne skal tilbyder samtalegrupper til børn i familier med psykisk sygdom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Mange ansatte har forladt sundhedsenhed i Aarhus: Alvorligt påbud rammer efter en svær periode

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce