x
Annonce
Udland

Revolutionsgarde og konservative tryner reformfløj i Iran

Wana News Agency/Reuters
Resultat af Irans valg ventes søndag. Men alt peger på, at præsident Rouhani og hans fløj taber stort.

Kandidater med tilknytning til Irans revolutionsgarde er på vej til at vinde et flertal i parlamentet. Det viser optællingen lørdag.

Annonce

Samtidig må den moderate præsident, Hassan Rouhani, formentlig se sit parlamentariske bagland skrumpe efter fredagens valg.

Det endelige resultat ventes tidligst søndag.

De konservative og høgene i iransk politik har gjort et særligt indhug i hovedstaden Teheran. Her er 30 mandater er på spil.

Tehran Times skriver, at flest stemmer er gået til Mohammad Baqher Qalibaf. Han er tidligere borgmester i Teheran og forhenværende chef for Irans politi. Han leder den konservative liste Enhed.

Præsident Rouhani og hans reformfløj var svækket allerede inden valget. Næsten 75 procent af deres kandidater var erklæret uegnet til at opstille af Vogternes Råd. Det er et magtfuldt religiøst organ.

Nyhedsbureauet dpa skriver, at reformfløjen håber på at kunne vinde mindst 50 ud af parlamentets 290 pladser. Det vil gøre det muligt at opretholde en vis politisk magt.

USA's præsident, Donald Trump, og hans hårdhændede politik har været et godt aktiv for de konservative og revolutionsgarden.

For USA's udtræden af den internationale atomaftale med Iran i 2018 og de økonomiske sanktioner, der fulgte, har skadet Rouhani og reformfløjen.

Millioner af iranere blev væk fra valget i skuffelse og ærgrelse over, at løfter om økonomisk fremgang, som skulle følge med atomaftalen, ikke blev realiseret.

Tværtimod vokser arbejdsløsheden hastigt, og folk har færre penge mellem hænderne end før.

De konservative religiøse har hele tiden været skeptiske over for atomaftalen og USA's vilje til at respektere den.

Ugerne op til valgdagen blev på anden vis dramatiske.

USA dræbte i begyndelsen af året en af Irans mest prominente officerer, Qassem Soleimani. Hans bil blev ramt af en raket uden for lufthavnene i Iraks hovedstad, Bagdad.

Kun få dage efter skød revolutionsgarden ved en fejl et ukrainsk passagerfly ned med 176 om bord, kort efter det var lettet fra lufthavnen i Teheran.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce