Annonce
Alarm 112

Rigsadvokat afviser at tale om udlevering af mor til Sydafrika

Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Letland har udtrykt dyb bekymring over dansk beslutning om at udlevere lettisk kvinde, fængslet i 13 måneder.

Rigsadvokaten har forleden afvist at holde et møde med sin kollega fra Letland i en sag om en lettisk mor, som står til at blive udleveret fra Danmark til Sydafrika.

Det oplyser kvindens familie i Letland søndag.

Den danske anklagemyndighed har besluttet at udlevere Kristine Misane til en straffesag i Sydafrika. Og domstolene har godkendt beslutningen, også selv om den ifølge Østre Landsret vil udgøre et "alvorligt indgreb" i hendes familieliv.

Til Ritzau har Rigsadvokaten sagt, at man ikke vil kommentere korrespondance om sagen.

Efterhånden har den 46-årige kvinde været frihedsberøvet i en celle i Vestre Fængsel i mere end 13 måneder. Årsagen er Sydafrikas begæring om udlevering.

Her ønsker myndighederne at straffe Kristine Misane blandt andet for at have fjernet sin treårige datter fra Sydafrika. Det skete under en verserende sag mod faren om forældremyndighed. I Københavns Byret har hun forklaret, at hun flygtede med datteren på grund af farens vold.

Det var under en mellemlanding i Københavns Lufthavn i Kastrup 9. december 2018, at politiet skred til anholdelse af kvinden, der i øvrigt er uddannet jurist.

- Hun frygter for sit liv, såfremt hun bliver udleveret, hedder det i en politirapport, som citeres i byrettens kendelse.

Flere gange har Letland forsøgt at få Danmark til at hindre eller i det mindste at udsætte udleveringen, indtil Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har udtalt sig.

Den danske anklagemyndigheds beslutning bygger på en garanti om, at Kristine Misane ikke vil blive udsat for nedværdigende behandling. For eksempel har Sydafrika i en erklæring oplyst, at der maksimalt vil være 18 indsatte i den fællescelle, hvor hun måtte blive indsat.

Imidlertid har Letlands udenrigsministerium gjort Danmark opmærksom på faren for, at kvindens menneskerettigheder kan blive krænket.

Rapporter fra USA, FN, Human Rights Watch og Amnesty International handler om for eksempel tortur, sygdomme, voldtægt og selvmord i sydafrikanske fængsler.

I Københavns Politi oplyser en anklager, at der 30. januar holdes et retsmøde om fængslingen.

Mandag har en herboende lettisk kvinde arrangeret en demonstration foran Justitsministeriet i København. Nadezda Timofejeva fortæller, at hun tilfældigt hørte om sagen.

- Det er en katastrofal beslutning. Det er skræmmende, at Danmark vil sende en EU-borger til forfærdelige fængselsforhold i et tredjeverdensland, siger hun.

I øvrigt viser retsafgørelserne i sagen, at hvis en dansk statsborger blev sigtet for de samme lovovertrædelser som Kristine Misane, så ville vedkommende ikke kunne blive udleveret til Sydafrika.

/ritzau/

Annonce
Demonstration annonceret på Facebook
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Millionindsprøjtning til århusianske daginstitutioner: 75 pædagoger kan ansættes

Læserbrev

Læserbrev: Byrådet skal gøre det meget nemmere at være bilist i Aarhus

På mange punkter er jeg enig med Ole Christiansen (der skrev læserbrevet ”Byrådet må gøre det mere besværligt at være bilist i midtbyen” lørdag 15. februar, red.): Biler, der holder stille, forurener meget – men det gør de selvsamme biler også, når de holder i kø, og det sker hver morgen, og ligeså om eftermiddagen, fordi vores infrastruktur ikke er god nok på vores indfaldsveje og i den indre by. Jeg prøvede det selv forleden dag ved Nørreport-krydset. Jeg var så uheldig, at der skulle passere tre letbanetog, og det tog tre minutter og 25 sekunder. Det var over grænsen på tre minutter, som man mener, er maks.-grænsen for, hvor lang tid man må have sin bil til at gå i tomgang. Den grænse kunne nemt sættes ned til et minut, undtagen hvis man holder for rødt lys eller venter på letbanen. Vedr. CO2-forurening er jeg enig med Ole Christiansen i, at det skal vi gøre noget ved, men det løser sig selv, når vores bilpark kommer over på el. Vores dieselbusser skal fra 2027 være udskiftet til elbusser. Og kommunens egen bilpark kommer også over på el. Om road-pricing er en god ide, er jeg ikke sikker på, men derimod skal vi have lavet store parkeringsanlæg ved vores indfaldsveje, hvorfra der skal køre shuttle-busser ind til indre by. Det ville få mange biler ud af byen. Og så skal vi gøre det gratis for pensionister at køre med bus mellem kl. 9.00 og kl. 15.00 og igen efter kl. 18.00 og til midnat, det vil også få rigtig mange biler ud af byen og give ledige p-pladser. At vi skal gøre det besværligt at være bilist, er jeg ikke enig i, det er en forkert vej at gå, nej, vi skal have vores infrastruktur til at fungere, meget bedre end den gør i dag. Bl.a. med intelligent lysregulering, det vil kunne spare mange stop og meget tid. Vi skal også lave et passende antal parkeringspladser, når vi bygger nyt, også i midtbyen. Vi mangler parkeringspladser i Aarhus, og der skal ved enhver given lejlighed skabes flere parkeringspladser, også til elbiler. Hvis man tror, at bilen er på vej ud som transportmiddel, skal man formentlig revidere sin opfattelse. Privatbilen er kommet for at blive. Men vi skal derimod tænke ny tanker, og det skal vi, i særdeleshed når vi taler kollektiv trafik. Vi skal have el-busser og BRT-busser, vi skal stoppe med flere letbanetog, de er alt for dyre og kan ikke håndteres i indre by. Vi skal gøre det attraktivt at bruge kollektiv trafik, men det kræver, at der er busser til rådighed i hele kommunen. At nedlægge busruter, som man gør i øjeblikket, er det samme som at sige: ”I bliver nødt til at tage jeres private bil for at komme på arbejde eller komme ind til byen. Busruten er desværre nedlagt”. Og de mange busruter, der er nedlagt, er for at finansiere letbanen – det er en forkert vej at gå. Vi skal også opfordre alle til at stoppe deres bil, når de holder stille, det gælder også taxier, lastbiler, entreprenørmaskiner med flere, der vil kunne spares meget CO2-udslip i indre by, ja, i hele Danmark, ved at slukke bilmotorerne.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus

'Daniel fra Rigspolitiet' ville hjælpe 59-årig med banklån: Men den hoppede offeret ikke på

Annonce