Annonce
Aarhus

Rikke Øxner: Sådan vil kulturlivet se ud efter corona

Fremtiden byder på fornyet lyst på kulturen ifølge Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge. Foto: Axel Schütt
Direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, giver sit bud på fremtiden for kulturlivet i Aarhus efter corona. Hun tror blandt andet, at en ny undergrund vil poppe op.
Annonce

AARHUS: Kulturlivet har haft en svær tilværelse under corona-krisen. Pengene fosser ud, og de fleste kultursteder er ikke en del af den næste genåbning.

Fremtiden for kulturlivet er et interessant emne, så derfor har Århus Stiftstidende taget fat i direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, til en snak om fremtiden for kulturlivet i Aarhus efter corona.

Rikke Øxner har været en del af det danske kulturliv i over 25 år. Hun har været direktør for Roskilde Festival og er medlem af en del bestyrelser i kulturlivet. Kort sagt, hun ved en masse om kultur.

Så hvad skal der ske i fremtiden for kulturlivet? Vil vi se en masse kulturtilbud lukke eller vil der komme nye bevægelser og nicher? Kommer folk til at hive pengepungen mere op? Og vil kulturen i fremtiden være mere renskuret?

Læs Rikke Øxners fem bud på fremtiden herunder.

1. Ny undergrund popper op

- Kulturen styrtbløder lige nu. Man ser ofte efter kriser, at en ny undergrund popper op. Der kommer en masse nye folk, der gentænker ting, der måske ikke fungerede før, eller som kickstarter nogle helt nye bevægelser. Så jeg tror, vi vil se en øget kreativitet i fremtiden efter corona. Kriser giver ofte et nyt syn på tingene, der kan skabe nye nicher og bevægelser i kulturen.

2. Mindre plads til niche på de store scener

- Der vil nok være længere vej til de store scener og platforme for nichekulturen eller kultur, der ikke er så økonomisk rentabel. Jeg kan godt være bekymret for, at de kan komme lidt i klemme på den mellemlange bane. Det er vigtigt at give det eksperimenterende plads - også på større platforme, men jeg kan være bekymret for, at mange ikke vil tage chancen, da det er mere økonomisk risikabelt.

3. Folk viser mere interesse for kultur

- Kigger man historisk på det, kan man ikke slå et kulturliv ned. Så der vil stadig være kultur efter corona. Vi lagde vores plakat op for Aarhus Festuge for nogle dage siden, hvor vi fik en helt vild feedback. Folk har en kæmpe sult på kultur. De har savnet det. Så interessen bliver kun større af afsavnet.

- Afsavnet giver fornyet lyst på kultur, det kan jeg da også mærke på mig selv. Så selvom meget handler om økonomi og sundhed lige nu, så er kulturen stadig relevant for rigtig mange mennesker.

4. Kulturen skal ikke blive for renskuret

- Vi skal passe på hinanden, også når der ikke er corona mere. Det er klart. Men jeg synes, kulturen er et sted, hvor der skal plads til lidt vildskab. Det vil være rigtig ærgerligt, hvis vi i fremtiden skal hegne alt ind og måle og hele tiden minde om håndsprit. Det skal vi kunne gøre smart og usynligt, så folk kan holde god hygiejne, men det skal ikke fylde alt.

- Det må ikke ødelægge oplevelsen ved, at man skal stå i en sanitetskø ligesom i supermarkedet. Det skal gøres på en smart måde, så kulturen er i fokus og ikke bliver overskygget af hygiejne.

5. Nye platforme kan give liv til nichekulturen

- Da mange af de store platforme forståeligt nok vil tage de sikre kort ind for at indhente det tabte på corona, så vil der nok komme nye platforme, hvor de mere nicheprægede projekter, kan vise sig frem. Det kan være nye små scener, spillesteder eller udstillingssteder. Det vil være meget sørgeligt, hvis det kun er den økonomisk rentable kultur, der kan overleve.

Hvad kommer corona til at betyde?

I flere uger har corona-krisen fyldt det næsten alt i hele verden. På lokalt, nationalt og internationalt plan er der sket mange forandringer, men hvad kommer der til at ske bagefter, når krisen er slut?

Det har vi talt med flere århusianere om.

For to uger siden talte vi med erhvervsmanden Claus Hommelhoff, borgmester Jacob Bundsgaard (S) og fremtidsforskeren Jesper Bo Jensen.

Denne uge taler vi med restauratør og entreprenør Jonas Langhoff om fremtiden for restaurationsbranchen og direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, om fremtiden for kulturlivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce