Annonce
Kultur

Ringgadebroen bliver oplyst ved solnedgang - indtil 2023

<p>Ringgadebroen bliver oplyst i mange forskellige farver ved solnedgang i 2017 og fremefter. Foto: Michael Harder</p>

Hver aften i 2017 bliver den karakteristiske røde ringgadebro oplyst, når solen går ned. Det sker som et led i fejringen af 2017.

200 lamper kommer fra 12. januar 2017 til at oplyse den karakteristiske røde ringgadebro, som går over godsbanearealet. Broen fra 1938 bliver simpelthen badet i lys.
Annonce
<p>Foto: Michael Harder</p>
Men det bliver forskellige farver hver dag, for lyset kommer fra en kamera registrering af himlens farver i et givent tidsrum, hvor solen går ned.
<p>Foto: Michael Harder</p>
Himlens farver analyseres via et software og distribueres til lamperne, så broens syv buer bliver iklædt naturens egen lyssætning. Værket hedder Hesitation of Light og er lavet af den århusbaserede kunstner Signe Klejs, der fik tilbudt opgaven at skabe et værk, der kunne sætte fokus på godsbaneområdet og den nye bydel, Aarhus K.
Følg projektet på Facebook her

Kunstværk

Ringgadebroens nye udtryk er et kunstværk og en del af fejringen af 2017. Men værket bliver ikke kun en del af 2017. Lyskastningen fortsætter de kommende seks år med finansiering fra Aarhus Kommune.
»Jeg ville forfærdelig gerne være en del af ringgadeprojektet, for her kan man da om noget få en skala etableret,« siger kunstneren Signe Klejs, der aldrig har arbejdet i så stor skala før.
»Jeg arbejder meget gerne i det offentlige rum, hvor kunsten kommer alle til glæde, og ikke kun de der finder frem til udstillingerne,« forklarer hun yderligere.
»Man har et godt blik ind mod Aarhus fra ringgadebroen. Mange har stået deroppe en nytårsaften og været fascineret af fyrværkeriet over byen, eller også har man inde fra byen kigget ud over banegraven, togene og kender broens signatur i landskabet og baneområdet. Det er jo et meget markant stykke arkitektur, så jeg synes der er alle mulige grunde til også at være ærbødig over for opgaven,« siger hun i en pressemeddelelse.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce