Annonce
Aarhus

Ringgadens store træer skal fældes: Derfor giver de problemer og det skal der være i stedet

Poppeltræer vokser sig hurtigt store og flotte, men det er efter devisen "lev stærkt - dø ung". Omkring deres 40-års fødselsdag begynder de nemlig at smide grenene og være til fare for trafikanter og fodgængere. Derfor er det heller ikke en trætype, Aarhus Kommune planter længere i byområder. Foto: Aarhus Kommune
De 82 poppeltræer, som pryder midterrabatten på et stykke af Ringgaden, udgør en fare for trafikanterne. Nu skal de fjernes og erstattes af blandede træsorter.

AARHUS: De ser store og robuste ud – men virkeligheden er en anden for poppeltræerne på Ringgaden.

De 40 år gamle træer, som står på strækningen mellem Silkeborgvej og Langelandsgade, smider store grene og er i fare for at vælte. Derfor skal de nu fældes.

- Træerne har nået en alder og en tilstand, hvor de kan være farlige for trafikanterne på Ringgaden. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi er nødt til at fjerne dem, men vi vil naturligvis ikke sætte århusianernes sikkerhed over styr, siger Kim Gulvad Svendsen, bylivschef i Teknik og Miljø.

Annonce

Træerne er blevet vurderet af Simon Skov, som er ekspert i risikotræer og seniorrådgiver på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Ifølge ham er det for risikabelt at lade dem stå.

- Poppeltræerne er store, men de er ikke stærke. De er pionertræer, og det betyder, at de hurtigt vokser sig store og smukke - men de bliver også hurtigt gamle og svækkede. De smider grene på vejene, og de har et ustabilt rodnet, som gør, at de er i fare for at vælte, forklarer han.

Poppeltræer skaber problemer

Det er ikke mere end en uge siden, at Stiften i en anden artikel fortalte baggrunden for, at flere store træer foran Aarhus Politigård er blevet fældet.

Her var der også tale om cirka 40 år gamle poppeltræer, som var begyndt at læne sig mere og mere ud over fortov og kørebane. De blev fældet i efteråret 2021, blot en måned efter et tilsvarende træ var styrtet omkuld i en storm på bagsiden af politigården.

Se før/efter billede herunder - træk i slideren:

Her forklarede entrepriseleder ved det private entreprenør- og anlægsgartnerfirma Forstas, Martin Damhus Knørr, at poppeltræer har en tendens til at udvikle sig til risikotræer, da de med årene får for vane at tabe døde grene fra stor højde med risiko for, at folk får grenene i hovedet.

Tidligere er også en række poppeltræer på den inderste del af Brabrandstien fældet på den baggrund.

Annonce

Tre andre træsorter

Midterrabatten på Ringgaden kommer i øvrigt ikke til at stå tom længe. I foråret skal der nemlig plantes nye – og flere - træer på strækningen.

- Vi planter en blanding af vintereg, spidsløn og rødask. Det er træer, som har et forskelligt udtryk, og som også vokser med forskellig hastighed. På den måde kan vi i fremtiden lettere tage et træ ud og erstatte det med et andet, uden at det går ud over helhedsindtrykket. Hvis nu et enkelt træ eksempelvis bliver angrebet af parasitter eller svamp, forklarer Kim Gulvad Svendsen.


Hvor længe går der før, de nye træer vokser sig store?

- Der går selvfølgelig nogle år, men det er ikke sådan nogle små pislinge, vi planter. Det er allerede træer af en vis størrelse på fem-seks meter, og vi kommer også til at plante to-tre gange så mange, som der stod før, så jeg tror relativt hurtigt, at det grønne udtryk vil være tilbage, siger Kim Gulvad Svendsen.


Står der mange andre problematiske poppeltræer rundt omkring i kommunen?

- Nej, vi er efterhånden ved at have tyndet godt ud i dem. Jeg kender ikke baggrunden for, at man plantede så mange af dem før i tiden, men et gæt er, at man har ønsket sig noget, som hurtigt kommer til at fremstå som store, flotte træer. Men det giver så problemer senere hen. Derfor planter vi heller ikke længere poppeltræer i byen, fastslår Kim Gulvad Svendsen.

Han tilføjer, at der på Grenåvej også står en stribe poppeltræer, men at disse har færre år på bagen og derfor får lov at stå, indtil de kommer i 'problemalderen'.

Annonce

Stammer bliver insektboer

Selvom de 82 poppeltræer på Ringgaden nu har aftjent deres værnepligt, er de ikke færdige med at gøre nytte.

Stammerne får nyt hjem i byens skove og parker - blandt andet i den nye, midlertidige bypark på Pier 2 - hvor de fortsat kan være hjem for insekter, smådyr og svampe og dermed bidrage til biodiversiteten.

Fældningen af træerne begynder 17. januar, og arbejdet forventes at være færdigt 28. januar.

Det er på strækningen mellem Silkeborgvej og Langelandsgade, at træerne skal fældes. I perioden må man som bilist forvente visse forsinkelser på strækningen. Grafik: Aarhus Kommune

På strækningen fra Silkeborgvej til Langelandsgade lukkes et spor i hver kørselsretning, men der vil stadig være mulighed for at bruge de andre spor, mens arbejdet står på.

Fældningen kommer primært til at foregå i aften- og nattetimerne mellem klokken 19:00-05:00.

Ud over poppeltræer planter kommunen i øvrigt heller ikke birketræer. Birk er ligesom poppel en hurtigvoksende træart, men det er nu ikke derfor, at birketræer bliver fravalgt. Det er en politisk beslutning, og det sker af hensyn til de mange birkepollen-allergikere.


Man har ønsket sig noget, som hurtigt kommer til at fremstå som store, flotte træer. Men det giver så problemer senere hen.

Kim Gulvad Svendsen, bylivschef
Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Navne

Birthe Elgaard Holm var et livsstykke: Altid i godt humør og med en såre fornem tilgang til menneskeheden

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Aarhus

Er dit navn på listen? Se de 50 mest populære navne i Aarhus

Annonce