Annonce
Aarhus

Risikabelt værk i Kunsthal Aarhus: 11 er faldet i vandet

Gæsterne går på en hvid catwalk til kunstværket, der er omgivet af vand i en sort kasse og derfor svært at se. Foto: Kaare Viemose

AARHUS: Det er bestemt ikke uden risiko at gå på kunstbesøg i Kunsthal Aarhus i denne tid. Foreløbig er 11 gæster faldet i vandet, siden værket What the Heart Wants åbnede 20. januar.

Og mange kan nå at få våde fødder - værket kan nemlig ses til 19. marts.

Tirsdag røg en ældre dame i vandet og blev totalt våd. Andre har været så heldige, at de kun har fået våde fødder og ben, men vandet har de mærket.

Forklaringen er, at for at komme hen til det lærred, som videokunstværket vises på, går man på en catwalk ligesom ved modeopvisninger. Den er hvid, og udenom er der masser af vand, der er samlet i en sort kasse og med sort bund. Da der er mørkt eller dunkelt i lokalet, kan det være svært at se, at der er vand uden om den hvide catwalk.

Værket er videoinstallationen "What the Heart Want"s, skabt af Cécile B. Evans. Den var oprindeligt lavet til Berlin Biennale. I den tyske hovedstad faldt flere end 100 mennesker i vandet.

I Kunsthal Aarhus' bassin er der 77.000 liter vand, og bassinet er 35 cm dybt. Det er lavet af et professionelt swimmingpool-firma.

Der har været adskillige særprægede situationer, mens værket har været vist. En ung fyr faldt i vandet, da han troede, han kunne hoppe over et hjørne. To ældre kvinder blev plaskvåde, da de faldt i med hele kroppen, den ene altså tirsdag.

Sidste weekend valgte kunsthallen at sætte et skilt op, så man skal henvende sig i caféen, før man går ned i installationen. Bare for at sikre, at man bliver oplyst om, at der er vand.

Værket i sig selv har stor kunstnerisk værdi, og i Århus Stiftstidende og stiften.dk gav anmelder Christian Salling seks stjerner, som er maksimum.

Netsiden kunsten.nu skrev: Det er et hit at få den til Aarhus. De styrer i kunsthallen! Og anmelder Ole Bak Jakobsen skrev: "Cécile B. Evans tager den eksistentielle undersøgelse helt ind i hjertet af den teknologiske nutid. "What The Heart Wants" er en suveræn videoinstallation."

Kunsthal Aarhus har fri entré. Indtil nu har 3.800 set værket - det er 50 procent flere end normalt i Kunsthal Aarhus.

Annonce

Kunstneren og værket

"What the Heart Wants" er en soloudstilling af den belgisk-amerikanske kunstner Cécile B. Evans. Det er Evans' første udstilling i Danmark. I videoinstallationen, som havde premiere under den 9. Berlinbiennale i 2016, transformerer Evans Kunsthal Aarhus' underetage til en rumlig installation.

I værket dissekerer Cécile B. Evans værdien af følelser i det moderne samfund og undersøger, hvordan udvekslingen mellem mennesket og maskinen i dag definerer det moderne menneskes eksistens.

Hendes videoinstallation udforsker hvad det kan betyde at være "en person" i fremtiden og hvordan vores menneskelighed bliver formet af maskiner (teknologiske, sociale og politiske).

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Aarhus Kommune og Knud Højgaards Fond.

Kan ses til 19. marts. Gratis adgang til Kunsthal Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Erhverv

Manden der skabte Legofiguren er død

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce