Annonce
Rejser

Rispapir og kunst: Jul i Frihedens Svanesøen forvandles til unikt lysunivers

Tivoli Friheden har fået det hollandske Chinese Light Festival Company til at udsmykke forlystelsesparkens område Svanesøen i anledning af Jul i Friheden. En række kunsthåndværkere arbejder på installationerne, som de har taget billeder af undervejs i processen. PR-foto
Kunsthåndværkere forvandler området Svanesøen i Tivoli Friheden til et magisk eventyrunivers med inspiration fra kinesisk håndværk med rispapir og lys. Dermed bliver Svanesøen som noget nyt i år inddraget i Jul i Friheden.

For tredje år i træk inviterer Tivoli Friheden i Aarhus indenfor til Jul i Friheden. Hvert år har budt på en julenyhed som et lysende kæmpe kærlighedstræ og et 40 meter højt juletræ af lyskæder. I år er det forlystelsesparkens område Svanesøen, der står klar til at blive indtaget af julen. Kunsthåndværkere fra det hollandske China Light Festival Company skaber området ved hjælp af traditionelle, kinesiske metoder og oldgammelt håndværk.

- Vi ville gerne skabe en kunstnerisk lysinstallation, men noget man ikke har set før. Når gæsterne besøger Jul i Friheden, møder de det, man kender, men de skal også gerne opleve noget nyt, fortæller Morten Palm, der er marketingschef i Jul i Friheden.

Annonce

Jul i Friheden

Fra 16. november til 30. december åbner Jul i Friheden fra klokken 13 hver dag.

Entré er 135 kroner for voksne. Sæsonkort Platin eller Deluxe giver også adgang.

Læs mere på www.friheden.dk.

Lys i vintermørket

Den funklende lys- og kunstinstallation bliver skabt med ikke mindre end 5.000 farverige LED-lys, lanterner af mere end 740 kvadratmeter stof og 1800 meter elektriske kabler. Inspireret af området i Tivoli Friheden med navnet Svanesøen, der er opkaldt efter eventyrballetten af samme navn, vil besøgende kunne opleve et væld af lysende lamper, lysbobler, svaner og blomster lavet af rispapir.

- Når mørket falder på, bliver det virkelig flot, mener Morten Palm om det, der er knap en millioninvestering for den aarhusianske forlystelsespark.

China Light Festival Company arbejder med et kinesisk håndværk, der oprindeligt stammer fra Zichuan-provinsen i Kina. Virksomheden blev grundlagt i 2012 i Holland og har siden skabt store lys-events i udlandet. Til lysinstallationen i Svanesøen har fem kunsthåndværkere stået for arbejdet med at svejse, tænde, indpakke og male alle lanternerne.

Der sker også i Jul i Friheden:

Friheden bliver udsmykket og oplyst med blandt andet 300 juletræer, 3.000 julekugler og 300.000 julelys – og desuden byder parken på julemusik og underholdning for alle aldre.

I julemandens værksted kan børn få lov at hviske deres største ønske til julemanden eller gå på opdagelse lige dér, hvor alle julegaver pakkes til verdens børn.

På nissernes postkontor kan unge som ældre skrive julekort på gammeldags facon, og sende varme julehilsner til dem de har kær.

Årets besøgende kan kaste sig ud i de udvalgte forlystelser, der holder åbent i den mørke vintertid. Fra toppen af Danmarks højeste frit-faldsforlystelse Hjertekig har man udsigt over Aarhus.

Man kan også blive på jorden og nyde Skytower, der i anledning af højtiden forvandler sig til Danmarks største juletræ eller vandre igennem en 70 meter lang lystunnel, der fører besøgende direkte til julemandens levende rensdyr.

Bodebyen præsenterer igen i år et væld af julegodter og varme drikke at lune sig på. Besøgende kan også se frem til en række madboder, der byder på alt fra hjemmelavede churros til kvalitetsburgere eller fish’n’chips. Der mulighed for at finde julegaver blandt 45 boder.

Oplyst får installationerne, der er skabt af rispapir, et helt særligt udtryk. Billedet er fra kunsthåndværkernes arbejde. PR-foto
Det er store formater, som Chinese Light Festival Company arbejder med. PR-foto
Fra kunsthåndværkernes arbejdsplads. PR-foto
Stor installation til området Svanesøen er næsten klar. PR-foto
En række af installationerne, der er dækket af rispapir. Når de er monteret i Tivoli Friheden kommer de til at lyse op i forbindelse med Jul i Friheden. PR-foto
Et billede taget undervejs i arbejdet med at skabe lysinstallationer af rispapir til området Svanesøen. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce