Annonce
Aarhus

Risvangs Allé er ikke til at kende: Unik kanal kan bruges flere steder i byen

Når det regner forvandles alleen til et regnavandsbassin, hvorfra vandet siver ned, renses gennem et sandlag og ledes via Risskov Bæk ud i havet. Foto: Jens Thaysen

På Risvangs Allé har Aarhus Vand separeret regn- og spildevand, så de gamle, renoverede kloakker tager det beskidte vand, mens det rene regnvand løber i en billig kanal i gaden. Samme løsning kan bruges flere steder i byen.

AARHUS: Risvangs Allé er ikke til at kende igen. Hvad der før var en bred og hurtig smutvej for morgentravle bilister, er forvandlet til en grøn oase med langsom trafik på vejen og en bred, grøn midterrabat med plads til både leg og ophold.

Da spilde- og regnvand i Risvangen og Vorrevangen skulle separeres, fik områdets 649 husstande nemlig serveret et Kinderæg af Aarhus Vand, hvor de både får chokoladen på overfladen og det "legetøj" indeni, der sikrer, at der ikke løber kloakvand ud i badevandet, når det for alvor regner.

- I stedet for at lægge to rør under jorden, som vi gør andre steder, har vi lavet en løsning på Risvangs Allé, hvor vi både får noget, der er pænt at se på, og samtidigt får styr på regnvandet, siger projektchef ved Aarhus Vand Vibeke Wulf Bundesen.

Regnvandet samles i de grønne bassiner mellem kørebanerne, hvorfra det langsomt siver ned gennem et sandlag, der renser vandet, inden det ledes ud i bækken og havet. Den valgte løsning er endda billigere end den traditionelle torørs-model, som en lang række borgere, blandt andet i Risskov, de seneste år har tilsluttet sig.

- Sammenligner vi med Risskov, hvor vi har gravet to nye rør ned i en dybde, hvor de kan afvande alle kældrene, er det billigere, når vi som her bruger det eksisterende rør til spildevandet og afleder regnvandet på overfladen eller i højtliggende rør, siger hun.

- I stedet for at lægge to rør under jorden, som vi gør andre steder, har vi lavet en løsning på Risvangs Allé, hvor vi både får noget, der er pænt at se på, og samtidigt får styr på regnvandet

Vibeke Wulf Bundesen, projektchef ved Aarhus Vand.
Risvang Alle er forvandlet til et grønt flerfunktionelt område. Bilerne prioriteres ned, og der er blevet plads til både boldbaner og frokostborde. Foto: Jens Thaysen

Bæ i bækken

Tidligere løb regn- og spildevand i det samme rør, og når der kom meget regn, var kapaciteten utilstrækkelig.

- Nede ved Grenåvej var der et overløbsrør, så når der kom meget nedbør, løb der blandet regn- og spildevand ned i Risskov Bæk og ud i havet ved den Permanente, siger Vibeke Wulf Bundesen.

Med ny foring af de gamle fællesledninger, der nu bliver til spildevandsledninger, har hele herligheden har kostet 52 millioner kroner. Løsningen er ikke kun billigere, den er også bedre.

- Når vi "bare" laver rør, regner vi med, de skal kunne holde til en såkaldt femårs-hændelse. Det vil sige, at hvert femte år løber vandet over. Overfladeløsningen er beregnet til at kunne holde til en 100-års-hændelse, inden regnvandet løber over og ud på Grenåvej, fortæller hun.

Sommeren har ikke budt på meget regn, men i begyndelsen af september fik vi et skybrud, så Aarhus Vand endelig kunne få testet det nye anlæg.

- Vi kunne se, at det fungerer, helt som vi forventede, siger hun.

Annonce

Viby og Åbyhøj

Grundejerne har selv skullet betale for tilslutningen fra egen grund, og nye kloakker er for mange mennesker noget af det værste at hælde penge ned i. Når alt gravearbejdet er overstået, kan man glæde sig over, at alt er nyt og i orden under jorden, men man kan ikke se det, som man kan se et nyt køkken eller et nyt tag. På Risvangs Allé får grundejerne både i pose og sæk.

- Beboerne er også meget glade for trafiksepareringen på Risvangs Allé, da den nærmest var en motorvej før projektet, siger Vibeke Wulf Bundesen.

Anlægget er det første af sin slags i Aarhus, men ikke det sidste.

- Der er kun én Risvangs Allé og ikke ret mange andre steder med så meget plads, som vi har her, siger hun.

Derfor vil Aarhus Vand benytte sig af en anden men lignende metode, når de inden længe skal i gang med regnvandsseparering i Åbyhøj og i Viby. Her forventer man at etablere vejbede med nedsivning, som allerede er etableret på Gustav Holms Vej i Risvangen.

- Vejbede med nedsivning forventer vi at bruge rigtig mange steder. Der er også mulighed for opsamling af regnvand på overfladen i et reservoir i Åbyhøj Park og Gellerup Skov, tilføjer hun.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Debat

Jublen ville ingen ende tage, men det var også de dødes aften: Willy var den første århusianer, der blev dræbt

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce