Annonce
Aarhus

Robotben og chatrobotter: Hjemmeplejen skal være automatisk

Ved at investere i robotben kan Aarhus Kommune spare penge. Men den kan også gøre handicappede borgere mere selvhjulpne. Foto: Jens Thaysen

Aarhus Kommune satser stort på at spare penge med avanceret teknologi.

AARHUS: Nye tider venter for århusianere, der modtager hjemmepleje.

Her forskes og udvikles der konstant i ny teknologi, der dels kan spare kommunen penge, dels gøre borgere mere selvhjulpne.

Velfærdsteknologi hedder det, og velfærdsteknologi foreslår direktørgruppen bag effektiviseringskataloget "Fælles om nye løsninger", at Aarhus Kommune i stort omfang investerer i.

Mener byrådet det samme, vil de 400 mennesker, der får hjælp til at håndtere medicin få en teknologisk løsning.

Det betyder færre hjemmepleje-besøg og mere selvhjulpne borgere.

Exoskeletter - også kaldet robotben - kan hjælpe kørestolsbrugere med rygmarvsskader til at gå.

Lykkes det, kan Aarhus Kommune spare penge på pleje, praktisk hjælp, hjælpemidler, boligombygning, sygedagpenge, personlig hjælper og førtidspension.

En win-win-situation, kan man sige, for den rygmarvsskadede bliver mere selvhjulpen og opnår en bedre livskvalitet.

Annonce

Cirkulær økonomi

Også i administrationen vil kommunen investere i ny teknologi i håb om at spare penge.

Det betyder nedlægning af stillinger.

- Det kan være HK'ere, men det kan også være akademikere, siger stadsdirektør Niels Højberg.

Et eksempel er såkaldte chatbots, der kan svare på spørgsmål og guide til andre løsninger.

Det betyder, at en borger vil kunne gennemføre et ærinde hos Aarhus Kommune helt uden at involvere et levende menneske.

Et andet forslag kombinerer besparelser og bæredygtighed. Det sker, når kommunen genbruger computerudstyr fra administrationen på skolerne. Eller når brugte mobiltelefoner genbruges eller videresælges.

Cirkulær økonomi hedder det, og forventningen er en effektiviseringsgevinst på to millioner kr. om året.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Aarhus

Voldsmand løb i armene på politiet

Annonce