Annonce
Kultur

Robotten Shimon spillede med byens jazz-orkester

Musikere fra Aarhus Jazz Orchester spillede sammen med robotten Shimon i musikhusets Lille Sal. Foto: Flemming Krogh
Aarhus Jazz Orchestra spillede sammen med robot-vibrafonisten Shimon - en af verdens mest avancerede musik-robotter.
Annonce

AARHUS: Fagre nye verden er kommet til musikhuset. Musikrobotten Shimon stod forrest, da 17 musikere fra Aarhus Jazz Orchestra spillede et nyt værk, 'We, Robots'.

Verdens første værk skrevet til bigband og robot er komponeret af Signe Bisgaard og Morten Riis. De to komponister var selv på scenen, da det nye værk blev øvet igennem i Musikhusets Lille Sal få timer inden uropførelsen foran et rigtigt publikum.

Med ivrige fagter dirigerede Signe Bisgaard musikerne, der indimellem skævede noget skeptisk til den ellers meget bevægelige og menneskelige musikrobot, der spillede på marimba. Med hele fire arme.

Den lange, bevægelige ’hals’ med et drejeligt hoved øverst gav liv til den mekaniske musiker. Man fornemmede nærmest, at det var muligt at få øjenkontakt med Shimons ene, sorte ‘øje'.

Robotten vejer 600 kilo og er fløjet til Aarhus fra Californien for at demonstrere sin forfinede kunstige og musikalske intelligens.

Trompetist Jakob Sørensen og de andre musikere var positiv overfor musikrobotten. - Det er ikke blot en gimmick. Robotten kan faktisk noget, men den særlige 'feeling', som vi indimellem oplever, når vi har en 'ægte' gæstesolist, savner jeg. Derfor frygter trompetisten heller ikke for sin fremtid som professionel musiker. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Positiv musiker

At Shimon kan spille musik, hersker der ingen tvivl om. Med sine programmeringer formår robotten at skabe en musikalsk forestilling sammen med de 17 musikere.

Lukker man øjnene, imens musikken spiller, bemærker man næsten ikke, at det er en robot, der er hyret som gæstesolist.

Et veltrænet ‘jazz-øre’ vil måske kunne lytte sig til forskellene mellem robotten og en ægte musiker.

- Det er sjovt at spille sammen med Shimon. Han spiller hurtigt, og derfor lægger han et solidt tæppe af lyd i bunden af værket, som vi andre kan bidrage til i det øverste lag. Det fungerer, lød det fra trompetist Jakob Sørensen i en pause.

Den 31-årige jazzmusiker er vant til at have en gæstesolist stående foran sig. Nu er det en robot, der står forrest på scenen.

- Jeg var skeptisk inden mødet med Shimon. Men det fungerer fint, selvom det er en anderledes oplevelse. Når vi har andre gæstesolister på scenen, mærker vi tydeligt deres energi. Måden en ’ægte’ musiker indtager rummet på og udstråler gejst er anderledes end robottens, sagde den unge trompetist.

Selve værket har de to komponister skabt med udgangspunkt i henholdsvis moderne jazz og elektronisk lydkunst og har med ’We, Robots’ sammen skabt et nyt fælles udtryk på tværs af genrer.

Uropførelsen foregik mandag 30.9 i musikhuset i Aarhus.

Annonce

Se robotten spille musik

Med sine arme monteret på en bevægelig metalskinne arbejder robotten hurtigt ved sit instrument. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Aarhus

Har du oplevet ballade, hærværk eller bilræs?: Borgermøde om problemerne på Aarhus Ø

Annonce