Annonce
Aarhus

Robotter flytter ind i århusianske kloakker: De nye 'beboere' skal sikre stor besparelse på kloaknettet

Nyt projekt vil bruge robotter til at overvåge kloakkernes tilstand. Robotterne risikerer at møde lidt af hvert nede i dybet. Fotos: TinyMobileRobots

Nyudviklede robotters arbejde under jorden kan sikre, at kloaknettet får længere levetid.

AARHUS: Kloaksystemet under byen er uundværligt, men samtidig rasende dyrt at vedligeholde. Manglende viden om kloakrørene gør imidlertid, at danske vandforsyninger må udskifte rørene lang tid før forventet. Den slags koster penge og selv en lille forbedring i rørenes levetid kan give en besparelse på et trecifret millionbeløb, og det er ambitionen i et nyt fælles forskningsprojekt fra blandt andet Aalborg Universitet, vandforsyninger og teknologivirksomheder.

Vandforsyningerne har ikke mulighed for at overvåge alle kloakrør konstant. Det betyder, at slid og fejl på et rør ikke opdages, før det bliver meget kritisk og røret må udskiftes. Visionen er, at overvågning af kloakken med robotterne sker automatisk, og at vandforsyningerne kun skal gribe ind lige inden et rør trænger til renovation eller udskiftning.

Et af de vandselskaber, der er med i projektet, er Aarhus Vand, og her ser afdelingsleder Peter Hjortdal en stor gevinst i at bruge robotteknologi:

- Vi har i Aarhus 2.800 kilometer kloakledning, og med den nuværende manuelle tv-inspektion undersøger vi i dag mellem 75 og 100 kilometer kloakledning om året. Ved hjælp af robotteknologi går vi fra stikprøveundersøgelser til mere online overvågning og fra manuelle til automatiserede processer. Det betyder, at vi løbende får undersøgt en langt større del af vores kloaksystem og hyppigere, hvilket giver os mulighed for at sætte langt mere målrettet ind ved fornyelse af systemet. Det betyder også, at vi kan forlænge levetiden af kloaksystemet, og det giver nogle store samfundsøkonomiske gevinster, siger afdelingsleder Peter Hjortdal fra AarhusVand.

Mål at minimere udgifter

Målet med projektet er, at hele processen med inspektion af kloakkerne bliver automatiseret. Robotter skal sættes ned i kloakkerne for at samle data om rørene, og computere skal efterfølgende analysere data og finde uregelmæssigheder i rørene.

Hovedmålet er at minimere vandforsyningernes udgifter til deres kloaknetværk, men derudover kan projektet også medføre et eksporteventyr for de involverede virksomheder, fordi kloaknetværk i hele verden har samme udfordringer som i Danmark.

- Med ASIR-projektet bliver kloakken mere gennemsigtig, fordi vi bruger den nyeste forskning og teknologi til at indsamle data og efterfølgende analysere disse data. Besparelsespotentialet for de danske vandforsyninger er stort. Så med tanke på at problemet er det samme i hele verden, er potentialet enormt, siger Jens Peder Kristensen, der er CEO TinyMobileRobots ApS.

For at målet kan opnås, er det nødvendigt at gennemføre forskning og intensive test. Med innovations Fondens investering i projektet får projektdeltagerne mulighed for at lave forskning og test, som i sidste ende skal vise at Danmark er i den absolutte elite indenfor højteknologisk produktudvikling.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

I et stille vejr tænker jeg på kernekraft: Klimakrisen er falsk alarm, men manglen på el er virkelig

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Østjylland

DN holdt valgmøde og afslørede resultatet af en rundspørge: Det mener flertallet af kandidaterne om Kattegatforbindelsen

Annonce