Annonce
Aarhus

Robotter flytter ind i århusianske kloakker: De nye 'beboere' skal sikre stor besparelse på kloaknettet

Nyt projekt vil bruge robotter til at overvåge kloakkernes tilstand. Robotterne risikerer at møde lidt af hvert nede i dybet. Fotos: TinyMobileRobots

Nyudviklede robotters arbejde under jorden kan sikre, at kloaknettet får længere levetid.

Annonce

AARHUS: Kloaksystemet under byen er uundværligt, men samtidig rasende dyrt at vedligeholde. Manglende viden om kloakrørene gør imidlertid, at danske vandforsyninger må udskifte rørene lang tid før forventet. Den slags koster penge og selv en lille forbedring i rørenes levetid kan give en besparelse på et trecifret millionbeløb, og det er ambitionen i et nyt fælles forskningsprojekt fra blandt andet Aalborg Universitet, vandforsyninger og teknologivirksomheder.

Vandforsyningerne har ikke mulighed for at overvåge alle kloakrør konstant. Det betyder, at slid og fejl på et rør ikke opdages, før det bliver meget kritisk og røret må udskiftes. Visionen er, at overvågning af kloakken med robotterne sker automatisk, og at vandforsyningerne kun skal gribe ind lige inden et rør trænger til renovation eller udskiftning.

Et af de vandselskaber, der er med i projektet, er Aarhus Vand, og her ser afdelingsleder Peter Hjortdal en stor gevinst i at bruge robotteknologi:

- Vi har i Aarhus 2.800 kilometer kloakledning, og med den nuværende manuelle tv-inspektion undersøger vi i dag mellem 75 og 100 kilometer kloakledning om året. Ved hjælp af robotteknologi går vi fra stikprøveundersøgelser til mere online overvågning og fra manuelle til automatiserede processer. Det betyder, at vi løbende får undersøgt en langt større del af vores kloaksystem og hyppigere, hvilket giver os mulighed for at sætte langt mere målrettet ind ved fornyelse af systemet. Det betyder også, at vi kan forlænge levetiden af kloaksystemet, og det giver nogle store samfundsøkonomiske gevinster, siger afdelingsleder Peter Hjortdal fra AarhusVand.

Annonce

Mål at minimere udgifter

Målet med projektet er, at hele processen med inspektion af kloakkerne bliver automatiseret. Robotter skal sættes ned i kloakkerne for at samle data om rørene, og computere skal efterfølgende analysere data og finde uregelmæssigheder i rørene.

Hovedmålet er at minimere vandforsyningernes udgifter til deres kloaknetværk, men derudover kan projektet også medføre et eksporteventyr for de involverede virksomheder, fordi kloaknetværk i hele verden har samme udfordringer som i Danmark.

- Med ASIR-projektet bliver kloakken mere gennemsigtig, fordi vi bruger den nyeste forskning og teknologi til at indsamle data og efterfølgende analysere disse data. Besparelsespotentialet for de danske vandforsyninger er stort. Så med tanke på at problemet er det samme i hele verden, er potentialet enormt, siger Jens Peder Kristensen, der er CEO TinyMobileRobots ApS.

For at målet kan opnås, er det nødvendigt at gennemføre forskning og intensive test. Med innovations Fondens investering i projektet får projektdeltagerne mulighed for at lave forskning og test, som i sidste ende skal vise at Danmark er i den absolutte elite indenfor højteknologisk produktudvikling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce