Annonce
Kultur

Rockveteran sælger ud af arvesølvet: Guitar-klassikere skifter ejer

Peter Viskinde med den Gibson Southern Jumbo 1965 som ikke skal sælges. Pressefoto: Toke Hage
Peter Viskinde er i gang med at luge ud i sin store samling af instrumenter.

AARHUS: Den århusianske rockveteran Peter Viskinde, der især er kendt for tiden i Malurt og Big Fat Snake, har stadig godt fat i karrieren som sanger, sangskriver og guitarist. Bevares, det er ikke den samme størrelse forsamlinger som i Malurt og Big Fat Snake-dagene, han spiller for, men mindre kan også gøre det.

Den seneste tid har han samtidig haft godt gang i en lille sidebeskæftigelse. Her tænker vi ikke på, at han gennem årene har vist sig som en ganske habil kunstner. Næ, den seneste tid har han blandt andet brugt på at få luget lidt ud i den store mængde af guitarer, han gennem årene har samlet sammen.

- Jeg har samlet guitarer gennem mange år, og havde efterhånden fået en for stor samling. Derfor valgte jeg at skille mig af med flere af dem, forklarer Peter Viskinde.

Adskillige klassiske guitarer har de seneste par måneder skifter ejer. Blandt andet en Fender Stratocaster fra 1957, en Fender Musicmaster fra 1959, en Gibson 33 og en Rickenbacker 360.

Annonce

Oplev Peter Viskinde live

Der er fem muligheder for at opleve Peter Viskinde live i april måned:
  • 3. april Event Aalborg
  • 10. april Kulturøen Middelfart
  • 14. april Lyngvig Fyr Hvide Sande
  • 25. april Café Cozy Hedensted
  • 30. april Alderslyst Kirke Silkeborg

Læs mere på www.peterviskinde.com/

Dyre handler

Hvor meget salgene har indbragt, har den gamle rockkæmpe ikke lyst til at fortælle.

- Det vil nogle bare opfatte som pral, og det ønsker jeg ikke, forklarer han.

For eksempel var hans Fender fra 1957 - der regnes som en af de ægte klassiske Stratocastere - sat til salg for 125.000 kroner. Et hurtigt tjek på internettet viser, at der i øjeblikket er flere eksemplarer af netop den guitar til salg, og at 125.000 kroner for sådan en sag faktisk hører til i den billige ende af skalaen.

De andre guitarer, som Viskinde har solgt, hører heller ikke til blandt de billige discount-instrumenterne, men når dog langt fra op på stratocasterens prisniveau. Der skal dog stadig adskillige tusindlapper til for at hive en handel hjem for for eksempel en Gibson 335 eller en Rickenbacker 360.

De klassiske guitarer mister sjældent værdi, så længe ejeren passer godt på dem og Viskinde har ofte stået med - hvad han selv betegner som - en "ekstremt spændende model" i hånden.

- Og så må jeg nok indrømme, at jeg nogle gange nok også er blevet grebet lidt af stemningen og har købt en guitar mere, end jeg egentlig havde brug for, fortæller han.

De fleste af de guitarer, som rockveteranen havde til salg, har allerede skiftet ejer. Du har dog stadig mulighed for at gå i Viskindes fodspor. Således har han en Gibson Southern Jumbo fra 1965 til salg. Pris: 30.000 kroner.

Større end de store koncerter

Det er naturligvis ikke alle guitarerne, han skiller sig af med.

- Jeg beholder de guitarer, som jeg stadig har i brug, og for eksempel Gibson Southern Jumbo'en har jeg to styks af, og jeg nøjes med at sælge den ene.

Som sagt kører karrieren i et andet gear end i storhedtiden. Knap så stort, og så alligevel

- Det er faktisk på andre måder meget større, så skide værre med at pengene er mindre, havde jeg nær sagt, siger Viskinde og forklarer hvorfor.

I Malurt og Big Fat Snake dagene spillede han masser af store koncerter på store festivaler, men oplevede ofte, at publikum ikke var nærværende.

- Mange halvsov og var berusede og vågnede så lige op til højdepunkter og hits. Der manglede nærvær, husker han.

Og nærvær er der masser af, når han tager ud og optræder med sin musik, på de - sammenlignet med Malurt og Big Fat Snake-tiden - forholdsvis små spillesteder.

- Det er ofte koncerter for 200-300 mennesker. Til gengæld hører de hver en tone. Det er noget mere tilfredsstillende, siger Peter Viskinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce