x
Annonce
Kultur

Rockveteran sælger ud af arvesølvet: Guitar-klassikere skifter ejer

Peter Viskinde med den Gibson Southern Jumbo 1965 som ikke skal sælges. Pressefoto: Toke Hage
Peter Viskinde er i gang med at luge ud i sin store samling af instrumenter.

AARHUS: Den århusianske rockveteran Peter Viskinde, der især er kendt for tiden i Malurt og Big Fat Snake, har stadig godt fat i karrieren som sanger, sangskriver og guitarist. Bevares, det er ikke den samme størrelse forsamlinger som i Malurt og Big Fat Snake-dagene, han spiller for, men mindre kan også gøre det.

Den seneste tid har han samtidig haft godt gang i en lille sidebeskæftigelse. Her tænker vi ikke på, at han gennem årene har vist sig som en ganske habil kunstner. Næ, den seneste tid har han blandt andet brugt på at få luget lidt ud i den store mængde af guitarer, han gennem årene har samlet sammen.

- Jeg har samlet guitarer gennem mange år, og havde efterhånden fået en for stor samling. Derfor valgte jeg at skille mig af med flere af dem, forklarer Peter Viskinde.

Adskillige klassiske guitarer har de seneste par måneder skifter ejer. Blandt andet en Fender Stratocaster fra 1957, en Fender Musicmaster fra 1959, en Gibson 33 og en Rickenbacker 360.

Annonce

Oplev Peter Viskinde live

Der er fem muligheder for at opleve Peter Viskinde live i april måned:
  • 3. april Event Aalborg
  • 10. april Kulturøen Middelfart
  • 14. april Lyngvig Fyr Hvide Sande
  • 25. april Café Cozy Hedensted
  • 30. april Alderslyst Kirke Silkeborg

Læs mere på www.peterviskinde.com/

Dyre handler

Hvor meget salgene har indbragt, har den gamle rockkæmpe ikke lyst til at fortælle.

- Det vil nogle bare opfatte som pral, og det ønsker jeg ikke, forklarer han.

For eksempel var hans Fender fra 1957 - der regnes som en af de ægte klassiske Stratocastere - sat til salg for 125.000 kroner. Et hurtigt tjek på internettet viser, at der i øjeblikket er flere eksemplarer af netop den guitar til salg, og at 125.000 kroner for sådan en sag faktisk hører til i den billige ende af skalaen.

De andre guitarer, som Viskinde har solgt, hører heller ikke til blandt de billige discount-instrumenterne, men når dog langt fra op på stratocasterens prisniveau. Der skal dog stadig adskillige tusindlapper til for at hive en handel hjem for for eksempel en Gibson 335 eller en Rickenbacker 360.

De klassiske guitarer mister sjældent værdi, så længe ejeren passer godt på dem og Viskinde har ofte stået med - hvad han selv betegner som - en "ekstremt spændende model" i hånden.

- Og så må jeg nok indrømme, at jeg nogle gange nok også er blevet grebet lidt af stemningen og har købt en guitar mere, end jeg egentlig havde brug for, fortæller han.

De fleste af de guitarer, som rockveteranen havde til salg, har allerede skiftet ejer. Du har dog stadig mulighed for at gå i Viskindes fodspor. Således har han en Gibson Southern Jumbo fra 1965 til salg. Pris: 30.000 kroner.

Større end de store koncerter

Det er naturligvis ikke alle guitarerne, han skiller sig af med.

- Jeg beholder de guitarer, som jeg stadig har i brug, og for eksempel Gibson Southern Jumbo'en har jeg to styks af, og jeg nøjes med at sælge den ene.

Som sagt kører karrieren i et andet gear end i storhedtiden. Knap så stort, og så alligevel

- Det er faktisk på andre måder meget større, så skide værre med at pengene er mindre, havde jeg nær sagt, siger Viskinde og forklarer hvorfor.

I Malurt og Big Fat Snake dagene spillede han masser af store koncerter på store festivaler, men oplevede ofte, at publikum ikke var nærværende.

- Mange halvsov og var berusede og vågnede så lige op til højdepunkter og hits. Der manglede nærvær, husker han.

Og nærvær er der masser af, når han tager ud og optræder med sin musik, på de - sammenlignet med Malurt og Big Fat Snake-tiden - forholdsvis små spillesteder.

- Det er ofte koncerter for 200-300 mennesker. Til gengæld hører de hver en tone. Det er noget mere tilfredsstillende, siger Peter Viskinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efterlysning: Har du set Maria?

Kronik

Lad os nu tage en dag af gangen

Disse linjer nedfældes på andendagen efter dronningens tale til nationen. Og hvor kan vores dronning dog bringe sine budskaber med enkle og sigende ord. Jeg har deadline i dag, og plejer ofte at få udsættelse med begrundelser som travlhed med foredrag eller børnepasning. Men mine foredrag er alle aflyste. Og jeg er for gammel til, at det er forsvarligt, at jeg træder til. Der kunne ellers godt være brug for en farmor til to livlige drenge på 4 og 1.5 år, når begge forældre arbejder hjemmefra. Jeg havde planlagt et andet tema, men Corona-situationen kalder på lidt dybere eftertænksomhed. Lad mig først sige, jeg er så taknemmelig over at bo i et land, hvor systemet passer på os. Taknemmelig over, at vi er så velpolstrede, at der kan gives tilsagn om milliarder til vores nødstedte arbejdsmarked. Stolt af vores folkevalgte, der, uanset politisk observans, står sammen om at gøre det nødvendige. Men selvom vi er i de bedste hænder og retter os efter myndighedernes anvisninger, så møder jeg overalt en stor frygt for, hvad det her vil ende med. Og frygten er forståelig, men den gør situationen unødvendig pinefuld. Frygten er vores stærkeste negative grundfølelse, sidder i krybdyrhjernen og er medvirkende til, at vi som art har overlevet. Den hjalp os som huleboer til at være forsigtige, så vi ikke lige løb i gabet på en sabeltiger. Men i ”coronasituationen” gavner den os ikke. Hvad kan vi så stille op med denne livsglædedræbende frygt? Vi kan forsøge at flytte fokus, øve os i at sende de negative tanker væk og fylde hjernen med de ting, vi har at være taknemmelige for. Som jeg før har skrevet: Hjernen kan kun én ting ad gangen. Vores hjerne belønner os, når vi gør noget godt. Nu er det tid til de opringninger til ældre i vores netværk, som ikke er så mobile. Og selv om de er mobile, frarådes de fra nu af offentlig transport. Jeg vil ringe en ekstra gang til min søns farmor, som er 96 og bor i Ringsted. Hun er glad og tilfreds, trods den hårde skæbne at blive enke tidligt ved en ulykke, og alt for tidligt at lægge to sønner i graven. Livet har sendt os en uventet gave i en meget grim indpakning, som vi har lyst til at sende retur uåbnet. Men det er ikke muligt. Hvad så? Ja, lad os pakke den ud og se, hvad budskabet er. Jeg kunne forstille mig, at denne krise giver os nye værdier. At vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt i livet. Og min forhåbning er, at vi vil se tilbage med stolthed over at tilhøre en nation, hvor vi klarede krisen ved at stå sammen og vise samfundssind. Og lige et perspektiv: ”I gamle dage blev folket bedt om at gå i krig for fædrelandet, i dag bliver nationen bedt om at blive på deres sofa”, som Ulla Therkelsen rapporterede. Vi må i skrivende stund stadig bevæge os ud i foråret. Og ”luften har godt os” som min far altid sagde, når vi sad og kukkelurede på vores værelser. Lad os bevare modet.

Aarhus

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Aarhus

Hold liv i guitarspillet under coronakrisen: Århusiansk virksomhed underviser elever online

Annonce