Annonce
Danmark

Romkugle-succes var ved at vælte bageriet: - Skulle jeg ’dræbe barnet’ eller give den gas?

Carsten Matthiesen har arbejdet i bagerfaget i 40 år. For små to år siden måtte han dog helt gentænke sin forretning – hans romkugler var nemlig blevet en landeplage.

Nørre Aaby: Den 20. marts 2018 blev en skelsættende dag for Carsten Matthiesen og Nørre Aaby Bageri. En pludselig indskydelse havde fået bagermesteren til at tilmelde sig danmarksmesterskaberne i romkugler – og det blev startskuddet til en heftig rejse med store beslutninger.

Efter konkurrencen – som Nørre Aaby-bageren vandt – firdoblede han på 14 dage sin omsætning i bageriet. Han og kollegerne lavede 20.000 romkugler om ugen, og onsdagen før påske peakede salget med 9.000 romkugler på én dag.

- Prøv at spørge andre virksomheder, hvad de ville gøre, hvis deres omsætning blev firdoblet på 14 dage. Det var lidt lige som humlebien, der ikke vidste, den ikke kunne flyve, lyder det i dag fra Carsten Matthiesen.

Den store succes havde også sine omkostninger.

- Det var først og fremmest sindssygt hårdt arbejde. Jeg måtte søge kiropraktor og massørhjælp efter et par uger, husker bagermesteren.

Samtidig måtte han også passe på de ansatte. Pigerne bag disken blev instrueret i, at de skulle glemme køen og tage én kunde ad gangen. Og faktisk måtte der kun stå to ad gangen og ekspedere. Ellers kunne bagerne i produktionen ikke følge med.

- Vi stod jo og lavede dem derude hele tiden. Vi stod der til klokken otte hver aften i et forsøg på at være på forkant, men det endte jo med, at det vi stod og lavede om aftenen til næste dag, det blev solgt samme dag. Vi stod og skovlede ned i et bundløst hul, fortæller Nørre Aaby-bageren.

Annonce

Alle har et forhold til romkugler

Multiiværksætter

Noget måtte gøres.

- Det var jo mig, der blev nødt til at tage ansvar. Det var mig, der satte ild til lortet, smågriner Carsten Matthiesen, der begyndte med at ansætte en, der kunne erstatte ham i brødproduktionen.

- Jeg skulle have ro til at få styr på det her. Ro til at opfinde, vurdere og planlægge. Jeg blev jo pludselig multiiværksætter fra den ene dag til den anden. Stod på helt bar bund og skulle lave en helt ny forretning og en helt ny produktion.

Bagermesteren kaldte personalet sammen og bad dem glemme alle hidtidige aftaler. Alt skulle starte forfra, og alle kunne byde ind med løsninger og idéer.

I maj måned var der én, der henvendte sig. Han mente, han kunne kreere en maskine til at trille kuglerne.

- Men det var en større investering. Jeg skulle lægge en tredjedel af beløbet, inden produktionen af maskinen gik i gang. Så jeg gik og havde lidt tynd mave i et par uger - skal, skal ikke. Skal man - nærmest – dræbe barnet eller bare give den gas, forklarer Carsten Matthiesen.

Det var i påsken, at det hele peakede med 9.000 romkugler på en dag, men det blev oplevelserne Kristi himmelfartsdag, der slog hovedet på sømmet.

- Der gik det helt galt. Vi kunne slet ikke følge med, og vi blev fuldstændig væltet af kunderne. Der tænkte jeg: Okay. Nu gør vi det, fortæller bagermesteren.

Ræsonnementet var, at når efterspørgslen i flere måneder stadig var der, og der ikke var tegn på, at den gik nedad, så kunne det ikke gå helt galt. Selv hvis salget i butikken skulle falde, kom der hele tiden nye kanaler og projekter at sælge romkuglerne gennem. Så maskinen blev købt.

I dag produceres der 25.000 romkugler om ugen – og en webshop er blevet etableret som en fremtidssikring, så folk selv kan bestille kuglerne på nettet, ligesom andre butikker også er begyndt at have dem som en del af sortimentet.

Ny danmarksmester

Næste år bliver der igen kåret en danmarksmester i romkugler. Det bliver dog nok ikke en bager fra Nørre Aaby, der vinder prisen denne gang. Carsten Matthiesen har i hvert fald ikke tænkt sig at stille op igen.

Men måske kan deltagerne i konkurrencen bruge bagerens gode råd om succes til noget:

- Bare bliv ved. En eller anden dag popper chancen op i en kombination af omstændigheder. Hvis jeg for eksempel havde haft en mand syg, den dag jeg deltog i konkurrencen, var jeg ikke kommet derop. Så var det ikke sket. Man skal søge det, lyder det fra bagermesteren, der tror på, at alle kan blive verdensmestre - de skal bare finde det, de er gode til.

Pigerne i butikken blev instrueret i at glemme køen og tage én kunde ad gangen. Arkivfoto: Mia Harm Madsen
Bagermester Carsten Matthiesen blev multiiværkstætter fra den ene dag til den anden - tvunget af omstændighederne. Arkivfoto: Line Olesen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

112

Glohed skorsten startede brand i byhus i Aarhus: Beboerne opdagede selv flammerne i kælderen

Annonce