Annonce
Kultur

Rosenhøj kommer til New York med Jakob Buchanan

Den århusianske trompetist og komponist Jakob Buchanan har pakket sit flygelhorn, for at tage til New York, hvor han er blevet inviteret til at spille sine numre om det mangfoldige Rosenhøj på et kendt spillested. Foto: Flemming Krogh
Den århusianske komponist og trompetist, Jakob Buchanan, er blevet inviteret til at spille på et legendarisk spillested i New York.

AARHUS/NEW YORK: 16. november pakker den århusianske trompetist og komponist Jakob Buchanan kufferten og sit flygelhorn for at drage til New York.

Her er han blevet inviteret til at spille sin nye triomusik på det legendariske undergrunds-spillested "The Stone" på Manhattan i New York.

Trioen skal spille numre fra Jakob Buchanans seneste album, "A Language of My Own", som udkom i juli. De syv numre på albummet er skitser over det store værk, "On Rosenhill", som han komponerede til kor og orkester til Aarhus 2017s åbning. En hyldest til mangfoldigheden i Rosenhøj i Viby, hvor Jakob Buchanan kommer fra.

Jakob Buchanan skrev numrene med pianist Simon Toldam og den amerikanske tenorsaxofonist Chris Speed i tankerne.

Annonce

Mega-stolt

Og det er netop Chris Speed, der har inviteret Jakob Buchanan til New York.

- Han har fået en uge til at præsenterer musik, som han har lyst til at sætte i fokus. Jeg er mega-stolt, når man tænker på alle dem, han har kunnet invitere fra hele verden, og så er valget faldet på mig, siger en glad Jakob Buchanan, der glæder sig til at bringe Rosenhøj til Manhattan.

Han fortæller, at spillestedet The Stone er et nonprofit spillested, der skal holde liv i det musikalske undergrundsmiljø. Det blev startet i 2005 af John Zorn og har været støttet af kunstnere som Laurie Anderson og Lou Reed med flere. Det er et sted, hvor nye musikere og bands indenfor den amerikanske-undergrundsscene spiller.

Til koncerten 20. november skal Jakob Buchanan spille med Chris Speed (saxofon og klarinet) og Julian Shore (piano).

- Pianisten og komponisten Julian Shore er en af de helt nye, unge løver på jazzscenen, så ham glæder jeg mig til at møde og spille med. Chris Speed har jeg spillet med on/off i 12 år, fortæller Jakob Buchanan.

Åbner døre

"A Language of My Own" blev udgivet på Chris Speeds Brooklyn-pladeselskab, Skirl Records, og det har været med til at åbne nye døre, fortæller Jakob Buchanan. - Det betyder rigtig meget for mig at komme til New York og spille med nogle fantastiske musikere. Det betyder ikke det store rent økonomisk, men sådan et job er med til at give opmærksomhed på mig som trompetist og komponist, siger Jakob Buchanan.

Han fortæller, at der i følge Chris Speed stadig er stor fokus på Nordic Noir og dansk kultur i New York, hvor mange for eksempel elsker tv-serierne "Broen", og "Forbrydelsen".

- Så den bølge ruller stadig på den anden side af Atlanten, forklarer Jakob Buchanan, der er spændt på at komme til New York.

Men det er ikke kun USA, der kalder. Jakob Buchanan har også lige fået en henvendelse fra Island om at komme til Reykjavik og spille, så der er bud efter den århusianske trompetist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce