Annonce
Aarhus

Roser til Aarhus-museum: Høj stjernestatus for historien om en grim tid

Her kan gæsterne opleve, hvordan det er at være i forhør af en tysk officer, skiftevis flink og truende. Foto: Flemming Krogh
Besættelsesmuseet i Aarhus får storslåede anmeldelser, og publikum strømmer til.
Annonce

AARHUS: Besættelsesmuseet i Aarhus har fået høj stjernestatus, efter at det åbnede i nye klæder 27. august, og end ikke coronaen kan hindre gæster i at strømme til.

Senest har dagbladet Politiken bevæget sig fra landets til den jyske hovedstad og giver det totalt ændrede museum  fem ud af seks mulige stjerner i en fortælling om og en anmeldelse af museet.

Det betyder, at alle de anmeldere, der har været på besøg, har givet fem stjerner ud af seks. Ud over Politiken er det Århus Stiftstidende, Berlingske Tidende og Kristeligt Dagblad.

Museet var lukket i to år, og takket være millioner fra Nordea-fonden kunne det åbne i en hypermoderne udgave, hvor gæsterne sætter sig selv på spil flere steder. Det sker for eksempel i et forhør med en tysk officer og med navnekort, hvor gæsten selv er den person, man har fået navnet på.

Annonce

Nærværende

Politikens anmelder Niels Pedersen, der også har givet det nye Frihedsmuseet i København fem stjerner, skriver blandt andet:

"Der er virkelig sket noget. Tidligere var museet domineret af plancher og montrer. Nu er indholdet langt mere nærværende med plads til både de store linjer og de personlige historier fra besættelsestidens Aarhus."

"Ikke kun modstandsfolkene, heltene, har plads her. Der stilles skarpt på tyskervenlige danskere, inklusive den århusianske massemorder Kaj Bothildsen Nielsen, som menes at have op mod 57 drab på samvittigheden, 22 af dem i Aarhus."

"Det er en af de grumme beretninger, jeg tog med mig fra dykket ned i hverdagen under Anden Verdenskrig. Besættelsesmuseet formidler viden og følelser, så det kan mærkes, og museet er et flot eksempel på ikke at gabe over for meget. Det finder sin styrke ved at zoome ind på sin kerne og præsentere den godt."

Annonce

Tilfreds leder

Historiker Søren Tange Rasmussen er leder af Besættelsesmuseet og glad for, at det falder i folks smag. Han kan også glæde sig over usædvanligt stort besøg, selv om risikoen for covid19-smitte sætter grænser for gæstetallet.


Vi udfordrer og puffer lidt til gæsterne, så de bliver nødt til at tage stilling til mange af de dilemmaer, som danskerne var i under krigen

Søren Tange Rasmussen


De første tre måneder har der været 5500 gæster mod nomalt 8000 på et helt år, altså næsten en tredobling, hvis vi ganger op, og endnu flere kan komme ind, når coronaen er ovre.

- Vi har haft mange gode reaktioner fra gæsterne, der taler virkelig pænt om museet. De roser særligt den levende formidling, og den interaktive facon falder virkelig i deres smag, siger Søren Tange Rasmussen.

Han tror, at en årsag til succesen skal søges i, at gæsterne kan identificere sig med personerne og tiden.

- Og samtidig udfordrer og puffer vi lidt til dem, så de bliver nødt til at tage stilling til mange af de dilemmaer, som danskerne var i under krigen, siger Søren Tange Rasmussen.

Annonce

Overraskelser undervejs

Han siger også, at mange gæster glæder sig over den gode introduktion til museet, de får ved ankomsten. Her står museets frivillige medarbejdere klar til at give et kort overblik, og det virker meget behageligt på gæsterne.

- At vi har lavet museet efter samme ideer som i "Aarhus Fortæller" i Den Gamle By er også et plus. Vi har ikke hyret designere til at skabe et ensartet indtryk gennem udstillingen, men skabt en ny og overraskende oplevelse i alle rum. Vi har sat os i publikums sted, siger museets leder, der glæder sig over, at mange lærere tager et besøg på museet ind som en del af undervisningen i folkeskolen.

Besættelsesmuseets leder Søren Tange Rasmussen i et forhørsrum, hvor der bliver brugt tortur. Foto: Flemming Krogh

Besættelsesmuseet

  • Besættelsesmuseet, Mathilde Fibigers Have 2, Aarhus.
  • Tidsbestilling for besøg er et krav.
  • www.besaettelsesmuseet.dk
  • Museet ligger i Aarhus’ tidligere politistation, der i 1944-45 var det tyske sikkerhedspoliti Gestapos hovedkvarter. Her fortælles den dramatiske historie om Aarhus under besættelsen 1940-45.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Corona fordelt på alder: Det går den rigtige vej for alle grupper i Aarhus

Annonce