Annonce
Livsstil

Royal Copenhagen: Snegle og fantasivæsner driller i nyfortolkning af det klassiske stel

Tekanden er håndmalet i den klassiske blå Royal Copenhagen-farve. Den og flødekanden er to nye tilføjelser til Elements-stellet, der har 10 års jubilæum i år. Foto: Royal Copenhagen

Louise Campbell designede for 10 år siden en hyldest til Royal Copenhagens historie: Et stel, der på samme tid var genkendeligt og helt nyt. Selv om det har eksisteret i et årti, vokser stellet Elements stadig. Senest med alle delene til et teselskab.

Det var med lige dele rystende hænder og legesyge, at den dansk-engelske designer Louise Campbell tog fat på Royal Copenhagens berømte musselmalede mønster. I en genkendelig, men overraskende udgave pryder det stellet Elements, som designeren har skabt af del-elementer fra Royal Copenhagens bagkatalog og egne idéer.

Mussel var det indlysende valg, da hun skulle finde en dekoration til stellet. Både fordi hun elsker de stiliserede, blå blomstermotiver, og fordi de om noget er indbegrebet af Royal Copenhagen. Porcelænsfabrikkkens medarbejdere håndmalede det første stel med mussel-mønster for 240 år siden.

- Det er blevet brugt både på dansk, tysk og kinesisk porcelæn. Og jeg elsker det globale sprog, som det fortæller ved at være benyttet som dekoration så længe og så mange steder. Men med mønsteret følger en formalitet, som kan være meget begrænsende og i hvert fald ikke passer til det stel, som jeg har tegnet, fortæller Louise Campbell, der helst ikke lader sine legesyge og grænsebrydende design begrænse.

Derfor har hun brudt det traditionelle mønster op og genetableret det i en naturlig, løsere form.

- I Elements er mussel ikke opstyltet. Det hænger til tider lidt med hovedet, andre gange er det himmelstræbende eller dykker direkte ned i kaffen. Det kigger meget mere på dets bruger, end det klassiske mønster gør. Driller, spørger og vil gerne lege, forklarer hun.

Blomsterne og bladene i blåt har fået følgeskab af gemte snegle og forbavsende, groteske ansigter. Begge elementer, som Louise Campbell har fundet i porcelænsfabrikkens historie. Arkitekten, maleren og professoren Arnold Krog reviderede det klassiske mønster i 1880'erne, og i den forbindelse tilføjede han grotesker, som de forvredne, gargoyle-agtige ansigter hedder, hvor hank og kaffekande mødes. På Elements er det tekanden og ditto kop, der er udstyret med fantasivæsner, mens en snegl er gemt inde i kanden som en hemmelighed for den, der brygger teen.

Sådan blev stellet til

For 12 år siden mødtes designer Louise Campbell med Royal Copenhagens kreative direktør Niels Bastrup for at snakke om mulighederne for at skabe en termokande. Mødet endte med, at hun skulle designe et helt stel.Stellet skulle være 100 procent genkendeligt Royal Copenhagen og 100 procent nyt. Designeren tog den komplicerede opgave på sig og tegnede fem meget forskelligartede grundstel til at starte med. Hvert stel blev skabt som modeller, og sammen med Niels Bastrup udvalgte hun den endelige form at arbejde videre med.

I begyndelsen fik hun tre til fem år til at løse opgaven, men processen blev fremskyndet af ledelsen. Efter to år lancerede Royal Copenhagen de første dele af stellet "Elements".

For at løse opgaven til tiden måtte hun lægge alle andre opgaver fra sig i de to år.

- Det var et sats for min lille biks, men et, jeg er glad for at have taget i dag, siger hun.

Siden lanceringen i 2008 er Louise Campbells arbejde fortsat, og stellet er vokset. Senest i efteråret 2018 med en tekande, flødekande og nye te-kopper.

Royal Copenhagen har dækket op til te-selskab med de nyeste tilføjelser til stellet Elements. En blåmalet tekande og ditto flødekande er sammen med nye kopper og 19 centimeter store tallerkener tilføjet til stellet her i efteråret. Foto: Royal Copenhagen

Klassiske riller, blonder og takker

Men det er ikke kun i dekorationerne, at Louise Campbell har kigget tilbage i den kongelige porcelænfabriks historie. Fra det riflede stel har hun taget inverterede rifler med, randen fra halvblonde stellet og de hakkede kanter fra Flora Danica-stellet og kombineret dem på ny.

- Det har jeg gjort, fordi hvert element er så særligt Royal Copenhagen og så særligt smukt. Og fordi fabrikken i modsætning til så mange andre fabrikker stadigvæk kan producere så ypperligt detaljeret, siger hun.

Sammensætningen af de klassiske elementer gør stellet umiddelbart genkendeligt. Samtidig er det helt sit eget, når man får det i hænderne og begynder at udforske formgivning og mønster.

- Det kan godt være, at stellets forskellige dele købes, fordi det refererer så tydeligt til Royal Copenhagens historie, men brugerne vil ganske hurtigt med hænderne, såvel som med øjnene, opdage, at dette stel har sin helt egen fortælling gennem dets form. Det er blødt i sine kurver, berøringsvenligt og brugbart på en frigørende, fleksibel måde. Der er lagt stor nænsomhed og omtanke i selv den mindste detalje. Intet er tilfældigt, forklarer hun.

Detaljerne i porcelænet træder tydeligst frem i den hvide udgave af Elements, og den blå serie kan ved første øjekast forveksles med det klassiske musselmalede stel. Men designerens første valg er de forskelligt farvede tallerkener, kopper, kander og skåle.

- Farvevalget var mit eget ultimative ønske. Nu, da blomsten var sat fri til at folde sin personlighed ud, skulle dette selvfølgelig afspejle sig i farvevalget. Hver form - sin egen særligt farvede blomst, som er tilpasset både formen og dens funktioner. For mig er dette den helt store fryd i stellet. Jeg er blevet meget glad for det blå, som jeg har og bruger flittigt, men jeg blander dem med de farvede dele. Det er dem, jeg intuitivt trækker frem først, fordi de står der på hylden og kalder på mig med al deres optimisme, siger Louise Campbell.

Designeren Louise Campbell er uddannet fra både London College of Furniture i 1992 og Danmarks Designskole i 1995. Hun har vundet flere priser for sine design gennem de seneste 16 år. Foto: Royal Copenhagen
Louise Campbells stel Elements findes i hvid, blå og multifarvet, som kopperne her hører til. Hver kop, tallerken og kande har sin egen farve, der passer til formen og funktionen. Foto: Royal Copenhagen
Louise Campbell har nyfotolket det 240 år gamle musselmønster i stellet Elements. Foto: Royal Copenhagen
Tekanden er en tilføjelse til Royal Copenhagens stel Elements i anledningen af stellets 10 års jubilæum. Foto: Royal Copenhagen
For designeren bag stellet er de farvede elementer den helt store fryd. Her er en 2018-nyhed i orangefarver og med høj hank. Foto: Royal Copenhagen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce