Annonce
Aarhus

Royal fødselsdag: Legesyg kronprins Frederik smagte insekter og gin

Under kronprinsparrets besøg i Filmby Aarhus fik kronprinsen chancen for at afprøve en virtual reality prototype til information om pesticider og miljø skabt af Aarhus-virksomheden Mannd. Foto: Axel Schütt

Trods et stramt program havde kronprinsparret stort overskud og lyst til både leg og smagsprøver, da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary onsdag var på rundtur i de kreative miljøer på Sydhavnen og i Filmby Aarhus.

AARHUS: Det går ikke stille af sig, når en kronprins fylder 50.

Det kan de 12.000 løbere, der mandag deltog i den århusianske etape af kronprins Frederiks fødselsdagsløb, Royal Run, tale med om. Og onsdag fik endnu flere århusianere en royal oplevelse.

Her var kronprins Frederik tilbage i Aarhus til en hel dag med virksomhedsbesøg og indvielser i anledning af det skarpe hjørne, han runder på lørdag.

Direkte fra kongeskibet Dannebrog blev tronarvingen med frue eskorteret til Filmby Aarhus, hvor horder af journalister og flagbærende royalister kæmpede om pladsen ved den røde løber.

Efter en kort velkomst ved kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og kulturdirektør Kirsten Jørgensen fik kronprinsesse Mary overrakt en smuk buket af den 8-årige blomsterpige, Marie de Paoli. Herefter dykkede kronprinsparret ned i det kreative miljø omkring den sydlige havnebydel.

Annonce
Skål! I selskab med borgmester Jacob Bundsgaard smager kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på den gin, de netop selv har været med til at destillere hos virksomheden Njord Gin. Foto: Flemming Krogh
Her ankommer kronprinsparret til Filmby Aarhus i selskab med kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og kulturdirektør Kirsten Jørgensen. Bagerst kan blomsterpigen Marie de Paoli på 8 år skimtes. Foto: Flemming Krogh
Kronprinsesse Mary hjalp blandt andet med at tilsætte enebær og urter. Foto: Flemming Krogh

Kronprinsen trådte ind i Virtual Reality

"Punch today in the face".

Sådan stod der - i en lettere omskrivning af mantraet Carpe Diem - malet med fede, sorte typer på væggen i et næsten kogende varmt Ideas Lab, der er en del af Filmby Aarhus' inkubatormiljø for unge virksomheder.

Og det må man sige, at kronprinsen gjorde. Ja, altså han slog godt nok ikke nogen i ansigtet. Men han greb chancen, da tilbuddet om at iføre sig en virtual reality-hjelm og trave en tur i en virtuel majsmark opstod.

Bag den lille happening stod de to unge, århusianske filmskabere Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann, der sammen har grundlagt VR-virksomheden Mannd.

De virkede en smule betuttede, men det er selvfølgelig heller ikke hver dag, man skal instruere selveste kronprins Frederik i en række tekniske finesser samtidig med, at man holder styr på etiketten og rammer rigtigt på 'De' i stedet for 'du'.

- Hvordan er det nu liiiige, man styrer sådan en her. Foto: Flemming Krogh
Kronprinsesse Mary hjalp blandt andet med at tilsætte enebær og urter. Foto: Flemming Krogh
Kronprins Frederik dufter til den nydestillerede gin hos Njord Gin. Foto: Axel Schütt

Hjalp til med gin-produktion

Efter besøget i Filmby Aarhus drog kronprinsparret - der nu havde fået selskab af borgmester Jacob Bundsgaard - videre under Kulbroen og hen til gin-destilleriet Njord Gin på Sydhavnen.

Her var der lagt i kedlerne til en royal aftapning, og Njord Gins to stiftere, Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen, havde sågar held til at rekruttere et par nye medarbejdere på dagen; kronprinsen og kronprinsessen.

- Det er faktisk utrolig dumt, det vi gør nu. For nu lukker vi noget af alkoholen ud, belærte Lars Toke Graugaard det royale par, da han åbnede for kedlen til en igangværende destillation.

Men der var en mening med galskaben. For ellers kunne den boblende gin jo ikke få sit royale touch. Med kongelig hånd blev blandingen således tilsat enebær og en række andre urter, inden det var tid til at smage på de nydestillerede herligheder.

- Det smager godt! Man kan sådan set slet ikke smage alkoholen, udbrød kronprins Frederik begejstret.

Her ankommer kronprinsparret til Filmby Aarhus i sleskab med kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og kulturdirektør Kirsten Jørgensen. Bagerst kan blomsterpigen Marie de Paoli på 8 år skimtes. Foto: Flemming Krogh
- Hvordan er det nu liiiige, man styrer sådan en her. Foto: Flemming Krogh

Mmmm, insektsnacks!

Inden det hæsblæsende program dikterede kronprinsparret videre til indvielse af Aarhus Internationale Sejlssportscenter, havde en række andre lokale startups fået lov at lægge beslag på nogle få minutter.

Her fik Frederik og Mary mulighed for at stifte bekendtskab med sneaker-producenten Woden, virksomheden Pond, der producerer biologisk nedbrydeligt materiale til blandt andet tekstilindustrien og virksomheden Enorm, der producerer fødevarer med insekter.

Og mens andre måske ville overveje det at proppe insekter i munden en ekstra gang, nappede kronprins Frederik uden tøven en ristet melorm med chili.

- Mary skulle lige se, hvordan Frederik reagerede, inden hun også turde prøve. Men ned røg den, fortæller Lasse Hinrichsen, der er medejer af Enorm.

Han var dog særligt imponeret af kronprinsens gåpåmod.

- Frederik smagte også på dem med sour cream, og han spurgte selv, om han ikke måtte prøve en bid af vores frugt- og nøddebar med insektmel. Det måtte han selvfølgelig.

Kronprins Frederik dufter til den nydestillerede gin hos Njord Gin. Foto: Axel Schütt
Skål! I selskab med borgmester Jacob Bundsgaard smager kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på den gin, de netop selv har været med til at destillere hos virksomheden Njord Gin. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce