Annonce
Aarhus

Den sidste bogbinder i Aarhus: Leverer bøger bundet ind i oasegedeskind til kongehuset

Lars Hedegaard med de netop indbundne eksemplarer af Trap Danmark - til både Kronprins Frederik og Dronning Margrethe. Deres monogrammer er på forsiden. Foto: Axel Schütt
Bogbinderi i Aarhus har fået en særlig opgave for kronprins Frederik og dronning Margrethe.

AARHUS: Det er en kostbar pakke, bogbindermester Lars Hedegaard fra Aarhus tirsdag sender til kongehuset. En hel del bøger af Trap Danmark i en ganske særlig udgave.

Bøgerne er alle bundet ind i hånden og med skind fra oasegeder.

Trap Danmark er udgivet af Gads Forlag, og Gads Fond betaler gaven til kronprins Frederik og dronning Margrethe.

Serien er på i alt 34 bind, og denne gang bliver der sendt seks til kronprinsen og ni til dronningen.

- Jeg skal levere hele serien, og de kommer til mig i lidt tilfældig rækkefølge, siger Lars Hedegaard om den særlige opgave.

Han fejrede 25 års jubilæum i branchen i 2017 og var en overgang lidt nervøs for, at det var ved at være slut med faget. Men opgaver er der stadig, og nu har han slået sig sammen med Det Grafiske Hus på Marselis Boulevard 177 og fået et godt samarbejde og opgaver, forklarer han.

Annonce

Trap Danmark

Trap Danmark er et bogværk på i alt 34 bind, der dykker ned i Danmarks kommuner og deres særegenhed.

Blå og grønne

Denne seneste ordre er en af de bedre, for det koster cirka 6500 kroner for hver bog, der skal bindes ind.

- Jeg er den sidste bogbinder i Aarhus, hvor der engang var 10-12 bogbinderier, siger Lars Hedegaard, der er 63 år.

- På 25 år er stort set alle bogbinderier i Jylland lukket. Der er stadig et håndbogbinderi på Als og et maskinbogbinderi i Randers. Arbejdsmængden er faldet drastisk på grund af digitaliseringen. Hverken den offentlige eller private sektor vil have indbundet bøger eller hele årgange af magasiner og aviser, som man gjorde engang, forklarer Lars Hedegaard.

Trap Danmark har rødder tilbage til den første statistisk-topografiske beskrivelse af Kongeriget Danmark fra 1860.

Dronningens bøger bliver blå og kronprinsens grønne.

Lars Hedegaards produktion af unika-bøger gav ham i 2013 prisen "Harmatan Award" ved en international konkurrence i England, Society of Bookbinders.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce