Annonce
Østjylland

Rumæniens tidligere kong Michael er død

Rumæniens tidligere kong Michael er død i Schweiz, 96 år. Den tidligere konge spillede en politisk rolle i Rumænien 1990'erne, hvor grupper ønskede et monarki igen. På billedet ses en pro-royalistisk demonstrant med et foto af den tidligere monark.

Ekskong Michael, der fætter til dronning Elizabeth, tilbragte 50 år i eksil i Schweiz.

Rumæniens tidligere kong Michael er død i Schweiz, 96 år, rapporterer tv-stationen Digi 24 TV ifølge Reuters.

Kong Michael, som regerede Rumænien under Anden Verdenskrig, trak sig tilbage fra offentligheden på grund af sygdom i 2016. Han gennemgik flere leukæmi- og kræftoperationer.

Han var fætter til Storbritanniens dronning Elizabeth.

Han blev tunget til at abdicere i 1947, efter at kommunisterne havde taget magten i Rumænien. Han levede derefter i eksil i det vestlige Europa.

Flere gange forsøgte han forgæves at besøge sit fædreland.

Efter henrettelsen af den tidligere kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu i 1989 tilbød kong Michael at vende tilbage som monark, hvis landets nye demokratiske kræfter ønskede det. Men det blev ikke.

Han besøgte landet i 1992, hvor rumænerne gav ham en varm velkomst, da han vendte tilbage for at fejre den ortodokse kirkes påske.

Rumænerne gav i 1990'erne den tidligere konge rumænsk statsborgerskab igen. I 1997 besøgte han Rumænien sammen med sin danskfødte dronning Anne af Bourbon-Parma for første gang som rumænsk statsborger siden 1947.

Dronning Anne døde i 2016.

Kong Michael var beslægtet med både dronning Margrethe, kong Harald af Norge, kong Juan Carlos af Spanien og kong Carl Gustaf af Sverige samt dronning Elizabeth.

Ekskong Michael tilbragte 50 år i eksil i Schweiz.

I 1927 overtog han som seksårig tronen efter sin far, kong Carol II, der var blevet tvunget væk fra tronen på grund af utroskab over for sin dronning, Helen af Grækenland. Carol II blev bedt om at vælge mellem tronen og sin elskerinde, og valget faldt på elskerinden.

I 1930 vendte faderen dog tilbage, snuppede kronen og sendte sønnen tilbage til skolen. Få år senere ophævede han forfatningen og dannede et profascistisk parti. I 1940 blev han tvunget væk af en anden højrepolitiker, Ion Antonescu.

Det gav plads til, at Michael for anden gang kunne betræde tronen, denne gang 19 år gammel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Så kom AGF på tavlen i mesterskabsspillet: Energien var tilbage, men det rakte kun til 2-2 mod Brøndby

Annonce