Annonce
Udland

Rumænsk kvinde kan bringe EU-Kommission nærmere ligestilling

Thierry Roge/Ritzau Scanpix
EU-Parlamentets retsudvalg har nu navnene på tre kommissærkandidater, som de vurderer 12. november.

Ursula von der Leyen holder liv i sin plan om at overtage formandskontoret i EU-Kommissionen 1. december.

Onsdag aften kom hun et skridt videre, da hun satte navn på en rumænsk kommissærkandidat. Hun mangler nu blot en kandidat fra Storbritannien - og en længere godkendelsesproces i EU-Parlamentet ikke at forglemme.

Von der Leyen havde valget mellem en kvinde og en mand fra Rumænien. Hun valgte førstnævnte, hvilket bringer hende lidt tættere det selverklærede mål om en kønsbalanceret EU-Kommission, som det dog næppe helt bliver.

- Begge kandidater blev interviewet af den valgte formand, og de gjorde det godt. Den valgte formand besluttede at pege på Adina Valean til posten som transportkommissær, siger en talsmand for Leyens overgangshold til Ritzau.

Processen med at godkende den kommende EU-Kommission via høringer gik i gang 30. september. Kort forinden have EU-Parlamentets retsudvalg dog afvist kandidater fra Ungarn og Rumænien.

Det sidste viste sig at blive et større problem for den kommende formand, hvis opgave det er at sammensætte EU-Kommissionen på baggrund af de kandidater, som medlemslandene indstiller.

Rumænien stod midt i en regeringskrise, og først onsdag 6. november var der en regering i Bukarest, som kunne nominere to kandidater.

Ursula von der Leyen havde bedt om mindst en kvinde, da hun går efter en balance mellem mænd og kvinder i EU-Kommissionen, som altid har været domineret af mænd.

Adina Valean fremhæves af von der Leyens talsmand som en "erfaren europaparlamentariker". Hun har været formand for både miljøudvalget og industriudvalget.

Desuden har hun særlig erfaring med transportområdet.

Valean har blandt andet været EU-Parlamentets forhandler på et større europæisk initiativ for infrastruktur. Her lægger von der Leyen også vægt på, at rumæneren arbejdede på at gøre køretøjer mere klimavenlige.

Retsudvalget skal 12. november vurdere de tre kandidater, som endnu ikke har været igennem høringsprocessen. Det er kandidater fra Frankrig, Rumænien og Ungarn.

Udvalget skal gennemgå eventuelle interessekonflikter, inden kandidaterne skal til egentlige høringer i fagudvalg.

Hvis Ursula von der Leyens kandidater består den første eksamen i løbet af de næste par uger, så kan EU-Parlamentet nå at stemme om hele EU-Kommissionen på en samling i Strasbourg i slutningen af november.

Når de ikke det, må Ursula von der Leyen formentlig vente til næste år med at få nøglerne til formandskontoret fra Jean-Claude Juncker, som nu er fungerende formand, efter at hans mandatperiode formelt udløb 1. november.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce