Annonce
Aarhus

En rummelig arbejdsplads: I Højbjerg er der plads til Mostafa

Mostafa Alzein (tv) med syrisk baggrund arbejder hos Den Grønne Asparges i Højbjerg, hvor der er mange ansatte i flexjobs. Nogle med psykiske andre med fysiske problemer. Eduardo Nielsen, der er halvt dansker og halvt venezuelaner, får voldsomme smerter i sit venstre knæ, når han står op i længere tid. Derfor bruger han er særlig kontorstol, til at klar sine opgaver med i løbet af arbejdsdagen. Foto: Flemming Krogh
Hos virksomheden Den Grønne Asparges har man gode erfaringer med at ansatte indvandrere eller folk med fysiske eller mentale handicaps.

AARHUS: Pastinakker, porrer og spidskål ligger side og side i brune papkasser.

De mange kasser på langbordene er ved at være klar til at blive sendt rundt i hele Aarhus-området. Fyldt med friske grøntsager. På siden af kasserne står der Den Grønne Asparges.

- Vi mangler bundterne med frisk mynte i de sidste kasser. Det skal vi nok nå, lyder det fortrøstningsfuldt fra indehaver Pia Foged, som står bag Den Grønne Asparges, der har leveret måltidskasser til travle familier i hele gennem de seneste fem år.

I de sidste par år har Pia Foged valgt at tage folk ind i sin virksomhed, som ellers har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

- Jeg er med i et erhvervsnetværk, hvor en konsulent på et tidspunkt var inviteret til at fortælle om fordele og ulemper ved at have folk ansat, der ikke kan varetage et normalt arbejde på fuld tid. Det kan være nydanskere eller folk der har været ramt af stress eller som døjer med fysiske handicaps. Det syntes jeg lød interessant, og nu har jeg igennem de seneste tre år haft folk ansat med flygtningebaggrund og folk, der er tildelt fleksjob, fortæller Pia Foged, den energiske indehaver, der ikke er bleg for at give et nap med, så de sidste måltidskasser er pakket og klar til at en chauffør kan komme ud på sin rute med varebilen fyldt med måltidskasser.

Annonce
Hos virksomheden Den Grønne Asparges, der leverer måltidskasser til århusianske familier, har indehaver Pia Foged succes med at inkludere mennesker, der har svært ved at overkomme et normalt fuldtidsjob. Foto: Flemming Krogh

Sproghjælp fra kolleger

Mostafa Alzein, der er flygtning fra Syrien, arbejder i pakkeriet i 25 timer om ugen. Han startede hos Den Grønne Asparges for et par år siden i ulønnet erhvervspraktik. Uden at kunne tale dansk dengang.

- Mostafa lærte at tale dansk i løbet af få måneder og blev hurtigt en del af virksomheden. Han er pligtopfyldende og dygtig til at holde overblikket, når alle kasserne skal pakkes. Da der er forskellige versioner af vores måltidskasser, kræver det noget ekstra, forklarer Pia Foged, som har haft Mostafa Alzein ansat på normale vilkår de sidste par år.

Mostafa Alzein er ikke i tvivl om, at det faste arbejde hos Den Grønne Asparges har hjulpet ham til at blive en del af det danske samfund. Udover at få hjælp med sproget, har han fået et indblik i danskernes kultur.

- Jeg har et godt liv i Aarhus, hvor jeg bor nu. Mine kolleger her er venlige og dejlige at arbejde sammen med. Nærmest som nogle venner for mig, og det er mit forhold til min chef også, lyder det nærmest ydmygt fra den 24-årige syrer, som sender sin chef et indforstået smil.

Forskellen på høj og lav - på en chef og en ansat 'på gulvet’ - er ikke stor i Danmark. Det var anderledes i Syrien, forklarer den syriske flygtning, imens han behændigt lukker de sidste papkasser.

Plads til forskellighed

Pia Foged og hendes andre ansatte nyder også godt af input fra den syriske flygtning. Indimellem får man snakket om forskellene på landet og kulturen i Mellemøsten og i Danmark.

I øjeblikket er der Ramadan for muslimer, og den overholder Mostafa Alzein. Det betyder, han hverken må spise eller drikke i løbet af dagen. Ikke så meget som ét glas vand, indtager Mostafa Alzein i løbet af arbejdsdagen.

- Det er en anderledes kultur, som Mostafa er en del af. Men vi kan godt indpasse det her, så længe Mostafa passer sit arbejde og indgår i flokken af medarbejdere, er det fint for mig, siger Pia Foged, som også har givet Mostafa lov til at holde en lang pause midt på dagen hver fredag, så han kan komme til fredagsbøn.

- Fredagsbønnen betyder meget for Mostafa, så vi har fundet en løsning på det, siger indehaveren, som nyder at hendes medarbejdere får input udefra.

Sure sild

En dansk julefrokost med sild gav anledning til mange gode grin.

- Kan du huske de marinerede sild? Dem kunne du ikke lide, det var for syrlige til din smag, griner Pia Foged.

Heldigvis kan medarbejderne være fælles om andre retter. Kage er et populært indslag på mange danske arbejdspladser, og Mostafa Alzein har flere gange taget kage med, som han kender det fra sit hjemland.

- Det må du snart gøre igen, selvom den er lidt sød efter min smag. Men det er nok en af forskellene på dansk og syrisk kultur, funderer indehaveren, som har overvejet at få flere flygtninge eller indvandrere i job på sit lager.

- Det kunne være interessant at ansætte nogle somaliske kvinder. Det er noget jeg vil undersøge på et tidspunkt, siger Pia Foged.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce