Annonce
Aarhus

Rune har knogleskørhed: - Jeg bliver ikke set som én med kærestepotentiale ligesom Brian på to meter

Rune Bang Mogensen bor og arbejder i Aarhus som socialrådgiver ved handicapcenteret for børn i kommunen. Foto: Flemming Krogh

Rune Bang Mogensen er født med knogleskørhed og har siddet i kørestil hele sit liv. Han har ikke haft en kæreste siden efterskole, og derfor har han sagt ja til at deltage i et anderledes datingprogram - også selvom han ikke er en fandens karl med en fodbold.

AARHUS: 31-årige Rune Bang Mogensen har altid sammenlignet sig med sine venner.

Selvom han har knogleskørhed og sidder i kørestol, så har han aldrig tænkt over, at han er handicappet i forhold til dem. En smule mere hensyn hist og her har selvfølgelig været nødvendigt, men hvis hans venner kunne tage på højskole og gå i byen, så kunne Rune også.

Derfor har der aldrig rigtig været den store forskel på dem til trods for kørestolen. De har tit mødtes og hældt øl i hovedet en fredag aften, de har uddannet sig, fået jobs og gjort karriere.

Det er først de seneste år, Rune har mærket, at der er forskel på sit liv og deres, eftersom han nu mødes med sine kammerater til børnefødselsdage i Djurs Sommerland i stedet for til fri bar på Heidis.

Men ligesom for de fleste andre i livet, er fadøllene med tiden blevet skiftet ud med sutteflasker for Runes venner. Det er bare ikke sket for Rune selv.

Derfor sagde han sidste år ja til at deltage i et lidt anderledes dating-program på TV2. Her følger man ham og fire andre singler, der alle har et forskelligt handicap, igennem en række dates i håbet om at finde en kæreste.

Annonce

OM RUNE BANG MOGENSEN


  • Han kommer oprindeligt fra Ulstrup, men har boet i Aarhus i 11 år.
  • Han er født med knogleskørhed, også kendt som osteogenesis imperfecta.
  • Han er 31 år gammel.
  • Han arbejder som socialrådgiver ved handicapcenteret for børn i Aarhus Kommune.
  • Han medvirker i en dating-serie på TV2, der hedder "Er der også en til mig," hvor fem mennesker med hver deres handicap, får hjælp til at date i et forsøg på at finde en kæreste.

Tinder virker ikke

Programmet hedder "Er der også en til mig?," og er for Rune ikke bare en mulighed for at finde en kæreste, men også en måde at vise, at knogleskørhed ikke forhindrer ham i at leve et liv som alle andre mænd.

- Det er en måde, så jeg kan forklare, at selvom jeg sidder i kørestol, kan jeg godt få børn, jeg kan godt skifte ble, og jeg kan godt lave mad, siger Rune og tilføjer:

- Jeg har de samme drømme som alle andre om børn og familie. Den eneste forskel er, at jeg oplever verden siddende.

Men han mærker stadig, at mange har en fast forestilling om mennesker med handicap. At "sådan er man" hvis man eksempelvis sidder i kørestol. Rune vil gerne pille ved de fordomme og vise, at handicappede ikke bare er handicappede, men at de kan og vil det samme som dem uden.

Alligevel kan hans kørestol give store udfordring i forhold til at finde kærligheden. At finde en kæreste kan selvfølgelig være svært for alle - det kan bare være endnu sværere for dem med et handicap, forklarer Rune:

- Når man ser mig, lægger man mærke til kørestolen som det første. Så kan jeg være nok så fremme i skoene på dating.dk eller Tinder, men når kvinderne lægger mærke til kørestolen, så ændrer det alligevel noget. Og det kan være frustrerende, siger han.

Rune Bang Mogensen har forsøgt sig med Tinder og dating.dk, inden han sagde ja til at deltage i dating-serien på TV2. Foto: Flemming Krogh

Friendzoner sig selv

Rune har siddet i en kørestol hele sit liv. Hans knogleskørhed er medfødt, og derfor har det altid været lidt en udfordring at konkurrere om pigerne mod de andre drenge, som intet handicap har.

- Jeg er ikke blevet set som en med kærestepotentiale af pigerne. Jeg er jo ikke ligesom 'Brian' på 2 meter, der er en fandens karl med en fodbold, forklarer Rune.

Men selvom Rune ikke kan rende rundt og jonglere med en fodbold, har han altid håbet på at nogle af hans andre kvaliteter, har været nok til at pigerne ville putte ham i kategorien for kærestepotentiale.

Han er god til at lytte, forstående og i det hele taget et helt godt og almindeligt menneske. Men Rune er bekymret for, at han kommer til at "friendzone" sig selv. At han gør sig selv mere til en ven end en kæreste.

Det er også heri meget af frustrationen opstår, fortæller han. At han har meget at byde på som menneske - bare ikke lige to meter.

Det er specielt frustrerende, når Rune stadig sammenligner sig med sine venner. De får kærester og koner, flytter ud og får børn. Selv har Rune ikke haft en kæreste siden efterskole, og dermed bliver forskellen på hans eget og vennernes liv pludselig tydelig.

Blotlægger sig selv på tv

Men Rune vil ikke have medlidenhed. Han synes, det er frustrerende, at han ikke har fundet en kæreste endnu, men han tror på, at der nok er en pige, 'der falder i' en dag.

Han ville heller ikke have medlidenhed i programmet. Det var vigtigt for ham, at han ikke blev udstillet som en, der brokkede sig og undskyldte med sit handicap.

- Jeg snakkede meget med produktionsselskabet fra start, så rammerne og formålet med udsendelserne var klar. Er det medlidenhed og ondt af mig, så gad jeg ikke, men jeg ville gerne medvirke til at få den gode historie frem, siger han.

I programserien kommer man også helt tæt på de frustrationer og tanker, Rune og de andre medvirkende, gør sig under forløbet. Man følger dem før, under og efter dates, når de ved hjælp af et confession-cam (et filmkamera de optager med, når de er alene) fortæller ærligt og ufiltreret om deres oplevelser.

- I det her program blotlægger man en del af sig selv, som man ikke normalt går og skilter med, og det tænkte jeg lidt over, inden jeg sagde ja. Men jeg tænkte også; hvad fanden, siger Rune.

Det kan selvfølgelig godt tage mere end et par dates på tv at finde kærligheden. Det var i hvert fald Runes udgangspunkt, da han gik ind til programmet for ikke at blive skuffet.

- Jeg ved godt, det måske ikke lykkes første, anden eller 19. gang, men en eller anden dag skal det nok, siger han.

Udsendelsen får premiere på TV2-play fra onsdag 4. juli og på flow-tv 11. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffede

Læserbrev

Læserbrev: Jeg vil kæmpe med næb og klør, for at Aarhus aldrig får mere letbane

Helge Bay skriver 7. februar i et læserbrev, at letbanen er på vej til at blive en succes. Jeg spørger: Hvor? Letbanen er en katastrofe og en århushistorie af dimensioner. Og den bliver ikke en mindre katastrofe fremover. I Aarhus afskaffede man sporvognen i 1971. Faktisk havde man allerede nedlagt den første sporvogn, der var i drift fra 1884-1895. Hvorfor vil man ikke lære af sine fejl? Letbanen er et prestigeprojekt, som på ingen måde er designet til den trafik, som Aarhus har, og Aarhus får i fremtiden. Letbanen/sporvognen gav mening for 50 år siden, og før det, da færre havde biler, og færre mennesker boede her. Men Aarhus er en vikingeby. Byen er bygget op om, at gaderne skal være smalle, fordi man ikke havde brug for mere plads, da der var hestevogne til. Letbanen fejler også, ved at den overhovedet ikke fragter det antal passagerer, man havde forventet. Hvorfor? Fordi, som undersøgelserne også sagde, inden man byggede den, så flytter den under én procent af bilister over i kollektiv trafik. Til gengæld har letbanen været en direkte årsag til lukning af utallige busruter i de små byer og forstæder i Aarhus og opland. Derudover glemmer Helge Bay fuldstændig finansieringen. Hvem skal betale? Inden den første centimeter af letbanens etape 2 er lagt, koster det mindst 655 millioner kroner til omlægning af varmerør mm. Det kan man få rigtig mange busser for. Det smarte ved busser er også, at man kan flytte ruten, så den giver mening. Og så er de betydeligt nemmere at sætte i drift. Letbanen fylder alt for meget. Hvorfor skal den køre igennem det mest trafikerede kryds i Aarhus - krydset Nørreport/Kystvejen? Herfra kommer bilister fra færgen, Randersvej, Kystvejen og den nordlige del af Aarhus, samt fra midtbyen. Og så også en letbane? Det er helt tabt. Hvordan Helge Bay kalder en sporvogn for en "ny trafikløsning", er mig også en kæmpe gåde. Som sagt nedlagde vi den i 1971. Og så køber jeg ikke argumentet med, at det er den eneste CO2-neutrale løsning. Så vidt jeg ved, findes der også elektriske busser. Alt det her gør, at letbanen skal droppes. Og så har jeg hverken nævnt problemerne med frosten, eller den evige udskydelse af åbningsdatoen. Letbanen er gammel vin på nye flasker. Vi har prøvet det før og lagde sporvognene ned af en årsag. Forhåbentlig er der kun få mennesker, der ønsker at ødsle pengene væk på et så udueligt projekt.

AGF

Efter aflysning i Superligaen: AGF besejrede AaB i træningskamp

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Annonce