Annonce
Rejser

Horsens: Rusk tremmer i Fængslet

Den 18 meter lange tunnel, som gentlemantyven, storforbryderen og udbryderkongen Carl August Lorentzen gravede og brugte som flugtrute fra Horsens Statsfængsel 23. december 1949 er bare en af de mange forskellige udstillinger, man kan se i fængselsmuseet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængselsmuseet i det gamle Horsens Statsfængsel blander ny teknologi med traditionelle museumsgenstande, så museumsoplevelsen kommer helt ind under huden.

- Svusj, svusj, siger kosten, som den krumryggede fange skubber foran sig.

Fangen er ikke ægte, men en projektion på væggen og et eksempel på et af de mange formidlingsredskaber, som fængselsmuseet i det gamle Horsens Statsfængsel bruger for at få museumsoplevelsen helt ind under huden på gæsterne.

Noget tyder da også på, at museumsmedarbejderne gør noget rigtigt, for alene i 2020 lagde 64.952 gæster vejen forbi fængselsmuseet, og i 2015 og 2016 vandt museet priserne ”Oplevelsesprisen 2015”, ”In Avation Award 2016” og Museums & Heritages store internationale pris i London ”Bedste udenlandske museum 2016”.

Annonce

Justitsministerens bukser

Interessant er det da også, når man i en af cellerne møder den tidligere justitsminister og bedrageridømte Peter Adler Alberti i form af et legemsstort 3D-hologram af Kim Bodnia. Peter Adler Alberti måtte i 1910 otte år bag tremmer for storsvindel, og i form af Kim Bodnia fortæller han sin historie.

På en af væggene i hans tidligere celle hænger også et par bukser med en imponerende livvidde. Det er bukserne, som Peter Adler Alberti havde på, da han gjorde sin entré i fængslet. Da han kom ud otte år senere, var livvidden reduceret væsentligt, kan man se på et billede, som også hænger i cellen.

Et andet sted i fængselsmuseet finder man det, som Maria Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder i Fængslet, kalder ”kronen på museums-værket”. Det er den nøjagtige rekonstruktion af den 18 meter lange tunnel, som gentlemantyven, storforbryderen og udbryderkongen Carl August Lorentzen gravede og brugte som flugtrute 23. december 1949.

Hans kone var ved at være træt af hans hyppige besøg i landets fængsler, og derfor følte Carl August Lorentzen det tvingende nødvendigt at komme ud til hende, hvilket han også gjorde. Dog ikke uden at efterlade en lille hilsen til fængselspersonalet:

”Hvor der er en vilje, er der også en vej,” står der på et gulnet lap papir over indgangen til den snævre tunnel, hvor man med minutters mellemrum kan se Carl August Lorentzens silhuet grave sig ud i friheden.

Overalt i fængselsmuseet møder man skæbnerne, som i kortere eller længere tid opholdt sig i fængslet, mens det var i brug. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængselsmuseet har vundet flere priser for sin evne til at fortælle fangernes og bygningens historie på en spændende og ny måde. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I museets forhal står en 3D-model af fængslet, hvor gæsterne kan gå på virtuel opdagelse i Fængslets bygninger med 50 års intervaller siden åbningen i 1853. llustration: Fængselsmuseet
Det tidligere Horsens Statsfængsel lukkede i 2006 efter mere end 150 år med fængselsdrift og åbnede i 2012 som oplevelsesvirksomheden Fængslet, hvor museumsdelen udgør en signifikant del. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængselsmuseet tilbyder rundvisning for både grupper og enkeltpersoner. Rundviserne fortæller om livet som fængselsbetjent eller indsat gennem fængslets aktive periode fra 1853 til 2006. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Også i det gamle statsfængsels rockerafdeling har museet brugt moderne teknologi til at formidle fangernes historie. Således kan man i en af cellerne se et 3D-hologram af en tidligere indsat, som fortæller om, hvordan det var at være i fængslet.

Det var ikke nødvendigvis altid en god oplevelse, forstår man.

Annonce

Torturredskaber til skue

Værre var det dog nok, hvis man var indsat for over 100 år siden, hvor kælderen blev brugt til straf, disciplin og afretning af fangerne. Det bliver tydeligt, når man besøger fængselskælderen, hvor udstillingen Underverdenen, har hjemme.

De nøgne vægge, den dunkle belysning og kighullerne giver et realistisk billede af, hvordan det var at sidde i Horsens Statsfængsel, og tortur- og strafredskaberne løveburet, den kolde jomfru, den nihalede kat og spændetrøjen virker nok lige så afskrækkende at se i dag som for 100 år siden.

Som en del af Underverdenen er der også blevet indrettet et helt rum til ære for fængselsbetjenten Aage Egholm. Gennem mange årtier samlede han tusindvis af genstande, der dannede grundlaget for det fængselsmuseum, der er i dag.

Fængslet

Det tidligere Horsens Statsfængsel lukkede i 2006 efter mere end 150 år med fængselsdrift.

Fængslet genåbnede i 2012 som oplevelsesvirksomheden Fængslet.

I dag lægger Fængslet hus til både et prisbelønnet fængselsmuseum, overnatning, store koncerter, kunst- og kulturfestivaler, iværksætteri, erhvervskonferencer og et spisehus.

Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

2. halvleg er i gang: AGF er fortsat foran

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Danmark For abonnenter

Nordnorge: På cykel gennem havørnenes rige i Helgeland

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce