Annonce
Sport

Rusland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata

Marc Braibant/Ritzau Scanpix
På grund af uoverensstemmelser i udleverede dopingdata får Rusland tre uger til at forklare sig.

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har indledt en undersøgelse af "uoverensstemmelser" i udleverede dopingdata fra Rusland.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Nu har Rusland tre uger til at forklare sig, lyder det i en udtalelse fra Wada efter et møde mandag i Wadas eksekutivkomité.

Nyheden kan være katastrofalt nyt for Rusland med tanke på OL i Tokyo, der afholdes om mindre end et år, da det potentielt kan føre til nye sanktioner.

Wada har advaret om "de strengest mulige" sanktioner, hvis det viser sig, at der er blevet manipuleret med de udleverede data.

Ved vinter-OL i Pyeongchang i 2018 var Rusland udelukket som nation på grund af en stor dopingskandale. Her stillede en række russiske atleter i stedet op under neutralt flag.

Wada har gennemgået store mængder data fra et laboratorie i Moskva, hvor statsstøttet doping angiveligt har fundet sted gennem en årrække.

Det afslørede en rapport i 2015.

Samme år blev Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) udelukket af Wada. Alligevel fik Rusland tilladelse til at deltage ved OL i Rio i 2016, men i atletikregi har nationen haft karantæne siden november 2015.

Efter planen skal Det Internationale Atletikforbund (IAAF) dog tage udelukkelsen af de russiske atleter op til revision forud for VM, der begynder på fredag.

Ifølge Ruslands sportsminister, Pavel Kolobkov, samarbejder landet fuldt og helt med Wada i undersøgelserne.

- Digitale eksperter fra begge sider (Rusada og Wada, red.), som allerede er i kontakt, undersøger, hvad det er for nogle uoverensstemmelser.

- Fra vores side vil vi fortsætte med at samarbejde fuldt ud, siger sportsministeren ifølge AFP.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce