Annonce
Læserbrev

Rusmidler. Alkohol og røg

Annonce

Begge er rusmidler, som vi mennesker har fundet på at indtage for at gøre en måske problemfyldt hverdag lidt mere tålelig. Og begge rusmidler belaster samfundet med gener og dyre hospitalsindlæggelser.

Omkring røg er det i dag sådan, at man ikke ryger indendørs nogen steder – heller ikke i private hjem. Aarhus Kommune påtænker nu at forbyde rygning i det offentlige rum. Og fra statens side har man for længst forbudt reklamer for cigaretter og røgtobak.

Modsat alkohol. Her må man stadig drikke overalt – både ude og inde. Man må endda reklamere for det. Selv på Aarhus Stadion ser man store reklameskilte for øl – også i fjernsynet før kampen. Og i blade og aviser ses masser af reklamer for øl, vin og spiritus.

I det hele taget er der en utrolig forskel i den måde, det offentlige tackler de to rusmidler på. Jævnfør ovenstående, hvor man nu på Aarhus Rådhus påtænker et forbud mod røg i det offentlige rum; men ikke et ord om druk i det offentlige rum.

Ikke ét eneste ord om, at der ikke er grund til at drikke så meget, at man ikke aner, hvad der er op eller ned. Tværtimod – lige her før de mange julefrokoster sætter ind – river man sig i håret oppe på rådhuset, for hvad skal man gøre for at undgå, at nogen falder i havnen.

Trods det at vi har europarekord – sandsynligvis verdensrekord – i druk blandt unge mennesker, og her hjælper fredagsbarer godt til, lyder der ikke en eneste formanende advarsel fra det offentlige, modsat røg, hvor man bekymrer sig meget om, at nye unge begynder at ryge.

Og det er helt fint; men jeg forstår simpelthen ikke den kæmpe forskel i tacklingen af de to rusmidler fra det offentliges side.

Til sidst må jeg nok lige nævne, at jeg både ryger og drikker – med måde.

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ministerens opråb til AGF og andre Superligaklubber: Planlæg som om alting bliver godt

Annonce