Annonce
Læserbrev

Rusmidler. Alkohol og røg

Begge er rusmidler, som vi mennesker har fundet på at indtage for at gøre en måske problemfyldt hverdag lidt mere tålelig. Og begge rusmidler belaster samfundet med gener og dyre hospitalsindlæggelser.

Omkring røg er det i dag sådan, at man ikke ryger indendørs nogen steder – heller ikke i private hjem. Aarhus Kommune påtænker nu at forbyde rygning i det offentlige rum. Og fra statens side har man for længst forbudt reklamer for cigaretter og røgtobak.

Modsat alkohol. Her må man stadig drikke overalt – både ude og inde. Man må endda reklamere for det. Selv på Aarhus Stadion ser man store reklameskilte for øl – også i fjernsynet før kampen. Og i blade og aviser ses masser af reklamer for øl, vin og spiritus.

I det hele taget er der en utrolig forskel i den måde, det offentlige tackler de to rusmidler på. Jævnfør ovenstående, hvor man nu på Aarhus Rådhus påtænker et forbud mod røg i det offentlige rum; men ikke et ord om druk i det offentlige rum.

Ikke ét eneste ord om, at der ikke er grund til at drikke så meget, at man ikke aner, hvad der er op eller ned. Tværtimod – lige her før de mange julefrokoster sætter ind – river man sig i håret oppe på rådhuset, for hvad skal man gøre for at undgå, at nogen falder i havnen.

Trods det at vi har europarekord – sandsynligvis verdensrekord – i druk blandt unge mennesker, og her hjælper fredagsbarer godt til, lyder der ikke en eneste formanende advarsel fra det offentlige, modsat røg, hvor man bekymrer sig meget om, at nye unge begynder at ryge.

Og det er helt fint; men jeg forstår simpelthen ikke den kæmpe forskel i tacklingen af de to rusmidler fra det offentliges side.

Til sidst må jeg nok lige nævne, at jeg både ryger og drikker – med måde.

Annonce
Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Psykolog om efterladte børn: De vil føle sig fortabt

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus

Efter 15 timer: Stadig ingen spor af forældre til efterladte småbørn

Annonce